Exclusiv. Udrea află miercuri dacă va fi lăsată în libertate sau nu și dacă va fi sesizată Curtea de Justiție a UE. Foto

Exclusiv. Udrea află miercuri dacă va fi lăsată în libertate sau nu și dacă va fi sesizată Curtea de Justiție a UE. Foto Sursa foto: Laurențiu Danniel Ionescu

Luni la prânz, la Înalta Curte de casație și Justiție, a avut loc unul dintre cele mai așteptate procese din România, poate cel mai așteptat. Este vorba despre recursul în casație formulat de Elena Udrea și Rudele Obreja împotriva sentinței primite în dosarul “Gala Bute”.

Este prima apariție publică, dacă poate fi numită așa, a Elenei Udrea, după repatrierea sa din Bulgaria, de săptămâna trecută. De aceea spun că interesul a fost major pentru reprezentanții presei.

Presa a ignorat celelalte dosare cu speranța că îi vor face o poză Elenei Udrea

Cauza din dosarul 309/1/2019 a fost programată să înceapă la ora 13., la sala 103 de la etajul 2. Cu toate că înainte mai erau programate câteva dosare importante, precum unul dintre numeroasele dosare privind retrocedările ilegale de la ANRP sau dosarul rectorului de la Politehnică, Mihnea Costoiu, presa le-a ignorat.

Toată lumea jurnalistică adunată în curtea Înaltei Curți era atentă pe unde va fi adusă Elena Udrea, când va fi adusă și cum ar putea fi fotografiată su filmată măcar o fracțiune de secundă, cu cătușele la mâini și gardată de paznicii pușcăriei. Dacă ar fi fost ceva de pozat sau filmat, acest lucru putea să se întâmple afară sau în holul mare, destinat presei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe holul de sus, de la etajul doi, cine face poze o face pe pielea lui, riscând să între în conflict cu jandarmii dar și cu conducerea Înaltei Curți, conflict ce se poate termina cu anularea acreditării. Iar în sala de judecată fotografierea sau înregistrarea este interzisă cu desăvârșire fără un acord al președintelui de instanță dar și fără acordul inculpaților.

Mihnea Costoiu s-a ascuns de ziariști

În așteptarea judecării dosarului Elenei Udrea, am intrat în sala de judecată fix când s-a terminat ședința ANRP. În dosar, printre alții, inculpat este și Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Pentru o clipă m-am gândit cum ar fi fost o revedere a celor doi, în sala de judecată, ambii în calitate de inculpați.

După dosarul ANRP a venit rândul fostului ministru și actual rector, Mihnea Costoiu. A fost primul termen într-un dosar care are ca obiect abuzul în serviciu și infracțiuni de corupție. Costoiu a venit împreună cu o doamnă despre care am înțeles că este soția sa. Cu toate că i s-a repartizat avocat din oficiu, inculpatul a solicitat un n ou termen în vederea angajării unui apărător ales.

Instanța a încuviințat și a acordat terme la toamnă, pe 26 septembrie. În timp ce doamna cu care a venit a coborât în curte și s-a așezat pe bancă, fostul ministru a rămas în clădirea Înaltei Curți. I-a fost frică de grămada de jurnaliști adunați în față, în special de camerele de filmat. Știind că urmează dosarul Udrea și că toți vor intra în sală, a preferat să mai piardă vreo trei sferturi de oră prin clădire, dar ce nu face un fost ministru pentru a-și proteja imaginea.

Măsuri excesive de pază pentru Elena Udrea

După dosarul lui Costoiu a mai fost un dosar după care ședința a fost suspendată. Sala s-a golit pentru câteva clipe după care s-a umplut la loc, dar nu de avocați și inculpați ci de jandarmi și polițiști de penitenciar. Au venit să verifice sala și să facă strategia de aducere a arestaților în sală, în condițiile în care sala 103 nu are boxă.

Sursa foto: Laurențiu Danniel Ionescu

Pentru câteva clipe am rămas în sală printre ei și i-am urmărit amuzat. Ai fi zis că va fi adus Escobar sau Carlos Șacalul sau mai știu eu ce mare terorist. Au verificat gratiile de la geamuri, au măsurat în pași sala și au făcut strategii.

Chiar când mă pregăteam să dau drumu la reportofon ca să imortalizez măcar audio momentul, m-a recunoscut u jandarm de la ÎCCJ și mi-a cerut să ies din sală. Nu am stat să mă cert cu el pe motiv de libertatea de a sta unde vreau în pauza dintre ședințe, mai ales când sala este deschisă și am ieșit.

Instanța nu știa dacă au fost aduși arestații la proces

Când s-a făcut ora 13, oră la care era programat dosarul, am intrat în sală. Imediat cum intri, în dreapta la perete, erau puse două scaune, unul în spatele celuilalt. Acolo urmau să stea cei doi inculpați. Sala s-a umplut repede de jurnaliști. În afară de presă și avocați i-am mai văzut pe soția lui Rudele Obreja, care s-a așezat în fața mea și soțul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov care a venit însoțit de  un bărbat, care, după fizionomie, aș crede că este fratele lui.

Cei doi s-au așezat în spate, pe ultimul rând. A intrat și completul de 5 judecători. Președintele completului a fost judecătorul Daniel Grădinaru care este și președintele Secției penale a Înaltei Curți. Din complet au mai făcut parte judecătorii Hermina Iancu, Ioana Alina Ilie, Rodica Cosma, și Andrei Claudiu Rus. Din partea Parchetului a fost procuroarea Cristina Apostol, aceiași procuroare care a produs panică în DNA atunci când a susținut admiterea contestației formulate de Elena Udrea și ceilalți inculpați din dosarul Gala Bute.

Pentru că inculpații nu fuseseră încă aduși, președintele instanței a întrebat dacă știe cineva ceva despre aducerea inculpaților. “După câți gardieni și jandarmi sunt pe hol, eu zic că i-a adus”, i-a răspuns avocatul Veronel Rădulescu, cel care o reprezintă pe Elena Udrea. “Atunci să mai așteptăm”, a replicat judecătorul.

Inculpații au slăbit vizibil

Ușa s-a deschis și deodată sala s-a umplut de uniforme. Am apucat să număr vreo 11, gardieni și jandarmi. Toți înarmați până în dinți și privind amenințător la cei din sală. La descurajare, cum se zice în limbajul lor. Apoi au intrat inculpații. Primul a intrat Rudele Obreja.

Îmbrăcat într-o cămașă albă și pantaloni negri. În picioare avea pantofi sport, bleumarin. Avea mâinile încătușate și ținea o pungă de hârtie în care avea, probabil, documente. Un gardian i-a scos cătușele și i-a arătat unde să se așeze, adică pe primul scaun de la ușă.

Sursa foto: Laurențiu Danniel Ionescu

Apoi a intrat Elena Udrea. Îmbrăcat într-un costum de vară, albastru deschis, pantalon și sacou. În picioare avea pantofi din piele întoarsă, maro deschis, cu tocuri înalte. În mâini avea un dosar, o agendă dar și o Biblie. Mi-a atras atenția la cei doi faptul că erau foarte slabi. Eu i-am văzut și la ședința când s-a judecat contestația și sunt sigur că au slăbit foarte mult în două luni. Cel mai vizibil este la Elena Udrea, fapt confirmat și de soțul său.

Udrea a refuzat amânarea cauzei

După ce s-a făcut apelul cauzei, magistratul asistent a anunțat că unul dintre avocații Elenei Udrea, Dan Chitic, a cerut un nou termen pe motiv că este în imposibilitatea de a se prezenta la acest termen. Din câte am auzit ar fi vorba că s-a lovit cu un corp contondent.

Președintele completului îi cere Elenei Udrea să spună dacă știe despre situația avocatului său și dacă e de acord cu amânarea. Elena Udrea a refuzat și a fost de acord să fie reprezentată doar de ceilalți doi avocați, Veronel Rădulescu și Silvia Uscov. Așa că ședința a mers mai departe.

Apărarea a făcut apel la jurământul magistraților

Avocatul Veronei Rădulescu și-a început pledoaria prin citirea jurământului pe care îl depun magistrații atunci când își încep activitatea profesională.

„Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să îmi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu!.  Nu am citit acest text de lege pentru a vi-l reaminti dumneavoastră. Sunt convins că îl știți mult mai bine decât îl știm noi toți. Cu mult timp înainte l-ați rostit cu emoție și cu responsabilitate. L-am citit cu alt scop. Pentru a face o analiză pe acest text de lege raportat la situația juridică a doamnei Udrea pe care urmează să o tranșați în cursul acestei ședințe de judecată”, și-a început maestrul discursul.

Apărarea susține că s-a încălcat Constituția în cazul Elenei Udrea

Din punctul de vedere al apărării, niciunul din angajamentele pe care toți judecătorii și procurorii din România le iau la investitura în funcție nu este îndeplinit, nu își găsește aplicarea în situația juridică a doamnei Udrea, susține avocatul apărării. Apoi a luat pe rând fiecare dintre aceste angajamente.

“Jur să respect Constituția. Domnule președinte, cum este respectat acest angajament când doamnei Udrea i-au fost încălcate prevederile Constituției, prevederile a cel puțin 3 decizii ale Curții Constituționale? Acest angajament solemn făcut cu mâna pe Constituție și pe Cartea Sfântă nu este respectat”, a afirmat Veronel Rădulescu.

Președintele l-a întrerupt  pentru că nu a înțeles pentru care dintre cererile formulate este pledoaria. “Vă rog să mă lăsați să îmi duc raționamentul până la capăt. Eu altă armă nu am în fața dumneavoastră decât aceea de a arăta instanței de judecată care sunt argumentele care stau la baza tuturor cererilor pe care le-am formulat în recursul în casație. Așa că vă rog să mă lăsați…”, a continuat avocatul Elenei Udrea. “Da, vă las, dar trebuie să aveți o strategie, v-am mai zis…”, i-a atras atenția judecătorul Grădinaru.

Veronel Rădulescu e gata să renunțe la robă și să muncească în zootehnie

“Jur să respect legile țării. De ce spun că nu este respectată legea. Pentru că în soluționarea contestației în anulare se precizează în mod impropriu că acea decizie e definitivă în contradictoriu cu ceea ce prevede legea. Am adus cu mine cartea, domnule președinte. Codul penal și codul de procedură penală, ediție îngrijită de profesorul universitar Dan Lupașcu , aici de față”, a continuat Veronel Rădulescu.

Dan Lupașcu este avocatul lui Rudel Obreja. “Domnule Președinte, nu mi-o luați în nume de rău. Dacă îmi arată cineva în această carte un alt text de lege, nu de jurisprudență, de lege, că așa spune aici, care să precizeze în mod clar că instanța se poate pronunța prin decizie și când respinge ca nefondată contestația în anulare, dezbrac această robă și mă duc să muncesc oriunde, poate chiar în zootehnie”, declară avocatul Rădulescu, stârnind zâmbete la prezidiul instanței.

„Elenei Udrea i se încalcă drepturile fundamentale, este adusă în cătușe și păzită de un număr impresionant de gardieni și jandarmi. Este condamnată în fond de către un complet nespecializat, așa cum spune decizia Curții Constituționale. Din acel complet de judecată a făcut parte un judecător care nu a depus jurământul. Este de notorietate faptul că Instanțe din state europene cu democrație consolidată au sancționat această stare de fapt, a lipsei jurământului care nu a fost dovedit să fie depus de către doamna judecător Florentina Dragomir. În apel a fost condamnată de un complet nelegal constituit. Nu o spun eu, o spune Curtea Constituțională. Iar în contestația în anulare, am arătat că decizia nu este definitivă și astfel nu poate fi executorie, operând în continuare dispoziția acelei instanțe din contestația în anulare care a suspendat executarea deciziei de condamnare până la soluționarea definitivă”, și-a expus mai departe raționamentul apărării.

Apărarea a cerut instanței să nu judece deloc o cerere

“Vă solicit să judecați cu atenție, cu discernământ, cu înțelegere această situație, a Elenei Udrea. Este deținută ilegal și m-aș referi la ultimul angajament din jurământul judecătorilor. Să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Nu fac comentarii asupra conștiinței și onoarei pentru că sunt convins că toți judecătorii care compun această instanță sunt oameni de onoare și au o conștiință profesională desăvârșită.

Dar trebuie îndeplinită și condiția fără părtinire, ori cum putem vorbi că a fost judecată contestația în anulare fără părtinire în condițiile în care toate celelalte contestații în anulare înregistrate pe rolul Înaltei Curți au fost admise, s-a dispus rejudecarea apelului iar în cazul doamnei Udrea s-a respins ca nefondată printr-o hotărâre care nu este prevăzută de legea penală?!”, a rostit retoric avocatul.

“Am înțeles. Și dumneavoastră vreți să amânăm cauza?”, a întrebat nedumerit președintele. “Nu să amânăm cauza! Vă rog să suspendați ședința și să vă pronunțați pe această cerere”, solicită apărarea. Procuroarea DNA se opune și cere respingerea cererii. Veronel Rădulescu  solicită instanței 30 de secunde ca să-i dea replica procuroarei însă instanța se ridică și judecătorii părăsesc sala pentru deliberare.

În pauza de deliberare, soțul Elenei Udrea a vrut să-i arate acesteia poze cu fetița lor dar nu a fost lăsat

În timpul pauzei Adrian Alexandrov s-a mutat pe o bancă mai în față. A încercat să se apropie de soția sa și să-i arate fotografii cu fetița lor pe telefon.  Gardienii au intervenit imediat. Una dintre femeile gardian i-a cerut lui Alexandrov să se întoarcă în banca din spatele sălii sau să nu mai încerce să-i arate pozele de pe telefon.

Sursa foto: Laurențiu Danniel Ionescu

Elena Udrea a stat de vorbă cu avocatul Veronel Rădulescu despre citatul din cartea profesorului Dan Lupașcu. Acesta aude că se vorbește despre el și intervine  “Dacă știam că se ajunge aici, făceam și mai clar Codul de Procedură Penală”, mărturisește maestrul Lupașcu.  “Așa regretă și Alina Bica, să știți…”, îi răspunde Udrea.

Soția lui Rudel Obreja încearcă să vorbească cu soțul său  dar un gardian vigilent se interpune între cei doi. După aproximativ un sfert de oră  ușa se deschide și instanța revine. Elena Udrea își face cruce. Reîncepe ședința de judecată.

O nouă cerere a apărării: suspendarea executării pedepsei

Instanța respinge ca inadmisibilă cererea apărării, formulată de avocatul Veronel Rădulescu. Acesta nu se dă bătut și formulează  o nouă cerere. Solicită suspendarea executării pedepsei.

“Domnule Președinte, eu v-aș cere să nu vă grăbiți în judecarea acestei căi extraordinare de atac. Pentru că nu doar calea este una extraordinară ci și situația juridică creată este una extraordinară. Este extraordinară și prin dezbaterile ample care au loc în spațiul public, prin criticile ample din mass media sau în diverse cercuri de dezbateri.

V-aș solicita să nu puneți presiune pe noi  avocații, ca să reducem termenul și timpul de dezbatere pentru că avem foarte multe de spus. Suspendarea executării se impune și datorită văditei situații de nelegalitate care se regăsește în executarea pedepsei de către doamna Udrea”, susține apărarea prin avocatul Rădulescu.

Avocatul Rădulescu le cere judecătorilor să nu lucreze pompieristic

Urmează o nouă expunere de motive. În final Veronel Rădulescu face apel la latura sensibilă a instanței.

“Elena Udrea este mamă, înainte de toate. Are un copil de vârstă fragedă. Este nedrept și inuman. I se încalcă drepturile fundamentale ale omului, dreptul la libertate a acesteia. Încalcă tratatele internaționale la care România este parte. Încalcă chiar jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene. Așadar, până la soluționarea recursului în casație, care mi-aș dori să nu se facă pompieristic, pentru că s-a mai întâmplat lucrul acesta în instanțele anterioare și uite în ce situație am ajuns…”

Judecătorul Grădinaru îl întrerupe pe avocat “Ce înțelegeți prin pompieristic?”, întreabă președintele. “Nu… Mă refer la celelalte instanțe…”, răspunde Rădulescu. “Am înțeles dar ce înțelegeți prin pompieristic? Și ce ne cereți?”, insistă președintele completului rejudecată.  “Aș dori să suspendați executarea sentinței până la soluționarea recursului în casație pentru că în această procedură avem de pus în discuție o multitudine de probleme”, trage concluzia avocatul Veronel Rădulescu.

Se cere sesizarea CJUE

A venit rândul avocatei Silvia Uscov, cealaltă avocată a Elenei Udrea.  “În completarea colegului meu , tot pe cererea de suspendare a executării, vă rog să-mi permiteți. Vă solicităm să sesizați Curtea de Justiție a Uniunii Europene, CJUE, cu cinci întrebări preliminare la care trebuie să ne răspundă”, formulează o nouă cerere surpriză avocata apărării.

“Dacă am sesiza Curtea Europeană, ar trebui să suspendăm și judecarea cauzei…”, îi atrage atenția președintele instanței. “Da, dar în același timp noi cerem și suspendarea executării, exact pe durata de timp de care este nevoie ca Curtea Europeană să se pronunțe asupra celor cinci întrebări preliminare”, vine replica avocatei.

Udrea și Obreja nu sunt luptători kung-fu

Procuroarea DNA  nu este de acord cu solicitarea apărării. Avocata Uscov cere un drept la replică. Îl primește. Solicită ca sesizarea CJUE și suspendarea executării să nu fie disjunse ci să se judece simultan.  Între timp intervine și Veronel Rădulescu  care are o nouă cerere. Spune că este mai mult un protest.

“Vă rog să dispuneți măsuri ca inculpații să nu fie atât de presați de organele penitenciarului. Pentru că sunt niște oameni normali. Și Obreja și Elena Udrea nu au nici arme, nu sunt nici luptători kung fu, să fie și ei lăsați ca ceilalți. Mi se pare o presiune prea mare care se face supra celor doi”, declară avocatul.

“Domnule avocat, puteți să faceți cereri în cadrul acestui proces. Custodia inculpaților nu este treaba instanței”, îi răspunde judecătorul Grădinaru. După care îi dă cuvântul Elenei Udrea. ”Sunt de acord cu această cerere de suspendare cum voi fi de acord cu toate acțiunile avocaților mei!”, declară aceasta.

Sesizarea CJUE ar putea fi în interesul tuturor țărilor din UE

Urmează o scurtă deliberare. Cei 5 judecători discută între ei preț de mai multe minute după care le dă cuvântul avocaților în susținerea cererilor. Vorbește Silvia Uscov și explică de ce a cerut sesizarea CJUE. Sunt chestii tehnice de drept legate de încălcarea drepturilor constituționale ale inculpatei dar și a drepturilor omului.

Susține că lămuririle pe care le va aduce CJUE nu sunt doar în interesul României ci a tuturor statelor din Uniunea Europeană. Procuroarea, așa cum ne-a obișnuit, solicită să se respingă cererea de sesizare a CJUE.  Avocata Uscov cere imediat  drept la replică. Președintele o întreabă amuzat de ce simte nevoia să dea replică procuroarei  de fiecare dată.  După care devine serios și se adresează avocatului lui Obreja. “Solicitarea s-ar putea să aibă consecințe și în ceea ce îl privește pe recurentul Obreja”, spune acesta.

Dan Lupașcu îi dă replica  “Ați anticipat, domnule Președinte. Evident vizează întregul dosar. Susținem cererile avocaților Elenei Udrea și anume sesizarea CJUE concomitent cu suspendarea executării pedepsei”, afirmă Lupașcu. Mai solicită schimbarea arestului cu controlul judiciar pe perioada cât va delibera CJUE.

Nu vă spălați pe mâini cu cazul nostru, le-a cerut Udrea judecătorilor

Elena Udrea cere cuvântul. „Domnule Președinte și eu simt nevoia unei completări pe această cerere de suspendare. Eu cred că dumneavoastră ați înțeles ce încercăm, eu și apărarea, să facem, având în vedere situația de un abuz nemaiîntâlnit în justiția din România și eu îmi permit să o spun pentru că sunt arestată nelegal și execut un mandat nelegal în momentul acesta. Ne aflăm într-un recurs în casație care este extrem de limitativ  și noi știm lucrul acesta. Însă, tocmai pentru că nu avem altă posibilitate la acest moment de a găsi o soluție de îndreptare a acestui abuz care s-a întâmplat, prezentăm în fața dumneavoastră o mulțime de variante care să vă dea posibilitatea să reparați dumneavoastră ceea ce Înalta Curte a făcut.

Eu cred că nu vă puteți spăla pe mâini cu cazul nostru și trebuie să găsiți o soluție pentru noi. Abuzul s-a întâmplat la această instanță. Dumneavoastră sunteți, nu doar președintele acestui complet de judecată, sunteți șeful acestei instanțe penale și șeful justiției penale din România. Cred că această situație în care noi ne aflăm trebuie privită puțin mai relaxat decât în limitele extrem de restrictive ale recursului în casație și atâta vreme cât atunci când mi s-au încălcat toate drepturile, atunci când s-a călcat în picioare constituția , deciziile Curții Constituționale, decizia CJUE, când nu s-a avut în vedere nici o lege pentru a ne pune în situația în care suntem astăzi , dacă toate lucrurile astea au fost făcute posibile de către judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, consider că dumneavoastră aveți cumva datoria morală să găsiți o soluție în cadrul legii, dar fără să o priviți atât de restrictiv, să reparați acest abuz și fie să suspendați executarea pedepsei până când, așa cum spunea doamna Președintă Corbu,  poate se găsește o soluție legislativă pe completarea motivelor de recurs în casație până când poate se modifică condițiile de revizuire să putem să atacăm această decizie din contestația în anulare în așa fel încât și noi să avem dreptul să fim rejudecați de un tribunal penal legal constituit.

Să nu fim în situația în care să executăm o pedeapsă dispusă de un tribunal penal nelegal constituit. Aceasta este completarea pe care noi o facem aici și de aceea, bine, poziția doamnei procuror nu o judec pentru că este reprezentanta parchetului, dar din partea Dvs, a judecătorilor aștept mai mare îngăduită față de încercarea noastră și față de posibilitatea pe care Dvs o aveți să reparați situația în care noi ne aflăm într-un mod legal și în același timp moral.”

Și Rudel Obreja cere să se facă dreptate

Rudel Obreja se ridică și vrea să spună și el câteva cuvinte. Președintele nu îl observă și discută cu avocatul acestuia. Într-un final îl vede cu mâna ridicată. “Doriți și Dvs să spuneți ceva?”, îl întreabă președintele completului.

“Da, domnule Președinte. Aș vrea să reiterez și eu nulitatea absolută a situației în care ne găsim atât la fond cât și la apel. Aș vrea să reiterez iar faptul că suntem sub imperiul unui mandat de executare a pedepsei, a închisorii, lovit de nulitate absolută . Desigur nu trebuie să dezvolt eu ca dumneavoastră să înțelegeți.

Aș mai vrea să subliniez faptul că Înalta Curte, după știința mea este chemată să vegheze la aplicarea unitară a legii, ori, tocmai asta s-a arătat aici, faptul că noi nu am beneficiat ca toți ceilalți de o judecată corectă în situația noastră. De aceea vă rog să vegheați și asupra noastră și să fim și noi judecați conform legii așa cum s-a întâmplat la toate celelalte persoane cu situații identice cu noi. Vă mulțumesc!”, declară Obreja.

Elena Udrea nu vrea CJUE fără suspendarea executării pedepsei

“Vom rămâne în pronunțare pe cererile formulate. Haideți să strigăm și cauza doi, cea care vizează excepția de neconstituționalitate. Pentru că această cauză o vizează doar pe recurenta Udrea, puteți să-l luați pe domnul Obreja”, anunță instanța. Gardienii au făcut cerc în jurul lui Rudele Obreja. Docil, acesta a întins mâinile pentru a i se pune cătușele. S-a întors și și-a privit soția înainte de a ieși din sala de judecată. Grefierul a strigat cauza doi. În timp ce se citea rezumatul cauzei, maestrul Dan Lupașcu și soția lui Rudele Obreja părăseau și ei sala de judecată.

La sfârșitul  pledoariei avocatei Silvia Uscov din cauza a doua a intervenit din nou Elena Udrea. De fapt Veronel Rădulescu i-a atras atenția președintelui că Elena Udrea mai are de făcut o completare, așa că instanța i-a dat cuvântul.  “Susțin sesizarea CJUE doar în măsura în care dispuneți suspendarea executării pedepsei. Altfel renunț la ele, adică nu aș vrea să rămân  să execut o pedeapsă nelegală trei ani până se pronunță CJUE. Și doi, dacă veți considera că nu este cazul să sesizați CJUE, atunci rugămintea, că nu poate fi decât o rugăminte, este să dispuneți un termen scurt la care să judecăm fondul recursului în casație, măcar mai avem o șansă…”, a susținut Elena Udrea.

“Cu alte cuvinte, domnule președinte, cererea primordială a doamnei Udrea este de suspendare a executării pedepsei”, completează avocatul Veronel Rădulescu.

Pronuțarea s-a amânat pentru miercuri

Instanța se ridică și anunță suspendarea ședinței. Toți cei din sală sunt bulversați. Se întreabă dacă instanța se pronunță acum sau nu. Jurnaliștii care vin rar în sala de judecată se întreabă ce înseamnă că s-a suspendat ședința. Se lasă greu ieșiți din sala de judecată. Gardienii o încătușează pe Elena Udrea și o scot din sală. Aceasta apucă să își ia la revedere de la soțul său.

Sursa: EvZ Foto

Adrian Alexandrov coboară în curte unde este asaltat de jurnaliști. Unii îl întreabă de ce a slăbit Elena Udrea, alții despre cum percepe fetița lor lipsa mamei. Răspunde cu calm  și răbdare, ținând cont de situație. În curtea interioară unde jurnaliștii nu au acces, Elena Udrea este suită în mașina penitenciarului.

Într-o altă mașină, un microbuz, se urcă alaiul de gardieni  care a adus-o  de la  penitenciarul de femei Târgșorul Nou. Între timp se lămurește și misterul suspendării ședinței. Pronunțarea completului de 5 judecători pe tema suspendării executării pedepsei și sesizarea CJUE s-a amânat pentru ziua de miercuri, 22 iunie.