EXCLUSIV. Tot ce se știe până acum de variola maimuței. Riscul medical al momentului, explicat de infecționistul Gheorghe Enache

Sursa: Dreamstime.com

Variola maimuței reprezintă o boală virală, de obicei ușoară, caracterizată prin simptome de febră, precum și printr-o erupție cutanată cu umflături specifice. Ea s-a răspândit rareori în alte părți din afara zonei Africii, astfel încât acest nou val de cazuri din afara continentului a declanșat îngrijorare. Fostul medic primar de boli infectioase de la Spitalul „Dr. Victor Babeș” din București, Gheorghe Enache, vine cu explicații, în exclusivitate pentru EVZ.ro.

Dr. Enache Gheorghe este autor și coautor a zeci de lucrări prezentate în cadrul unor congrese, conferințe și simpozioane naționale cu participare internațională și publicate în reviste de specialitate, precum Revista Română de Parazitologie sau în revistele „Sănătatea" si Sănătatea noastra". Mai mult, este membru fondator al Societății Române pentru studiul ficatului „Dr. Herbert Falck", dar și membru al Asociației Europene pentru Dializă și Transplant (E.D.T.A.)

Variola maimuței, forme de manifestare a bolii și modalitatea de transmitere

Gheorghe Enache a deținut funcția de medic primar boli infectioase în cadrul Spitalului Clinic Boli Infectioase și Tropicale „Dr. Victor Babes" din București, până la atingerea vârstei de pensionare. Într-un interviu în exclusivitate pentru EVZ.ro, medicul explică în ce constă variola maimuței, dar și felul în care această afecțiune poate fi transmisă.

„Este o boală virala rară, cu o incubație de 7- 14 zile, care seamănă cu variola clasică. Are o simptomatologie ca în cazul gripei (febra, frisoane, oboseală marcată, dureri de cap, dureri musculare, erupție la nivelul pielii, mucoasei bucale, tălpi si palme).

Se deosebește de variola eradicată în urmă cu peste 40 ani prin tumefacția ganglionilor limfatici. Se transmite de la animale la om sau între oameni respirator, prin picături de salivă, prin contact prelungit, dar și prin contact tegumentar sau obiecte contaminate”, informează medicul Gheorghe Enache.

Rata mortalității în cazul infectării cu variola maimuței

În ceea ce privește rata mortalității, medicul Gheorghe Enache explică faptul că variola maimuței are o rată de mortalitate care nu depășește 10%, dar fluctuează în funcție de regiune.

„Rata mortalității este 1-10%, fiind diferită în functie de zonă. Vaccinul împotriva variolei clasice poate oferi protectie de pâna la 85%”, transmite conf. univ. dr. Enache Gheorghe, fost medic primar specializarea boli infecțioase, în cadrul Spitalului Clinic Boli Infectioase și Tropicale „Dr. Victor Babes" din București.

Vaccinarea împotriva variolei

Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria, unde variola maimuței este endemică. De atunci, Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat 7 cazuri. Statele Unite și Suedia au raportat, de asemenea, câte un caz fiecare.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, dar un vaccin împotriva variolei oferă o anumită protecție, a confirmat un purtător de cuvânt al Agenției britanice pentru Securitate Sanitară (UKHSA). Datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporție de până la 85% împotriva variolei maimuțelor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

„Celor care au avut nevoie de vaccin li s-a oferit serul”, a spus purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a da detalii despre câte persoane au fost vaccinate până în prezent.

Unele țări au stocuri mari de vaccin antivariolic ca parte a pregătirii pentru o pandemie, inclusiv Statele Unite. Producătorul de medicamente Bavarian Nordic, cu sediul la Copenhaga, a anunțat joi că a obținut un contract cu o țară europeană a cărei identitate nu a fost dezvăluită, pentru a furniza vaccinul său împotriva variolei, Imvanex, ca răspuns la epidemia de variola maimuței.