Exclusiv. Scandalos! Sorin Grindeanu: Autostrada Comarnic-Brașov, blocată pentru 5 ani. Acuzații dure pentru Drulă. Video

Exclusiv. Scandalos! Sorin Grindeanu: Autostrada Comarnic-Brașov, blocată pentru 5 ani. Acuzații dure pentru Drulă. VideoSorin Grindeanu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a vorbit la podcastul România lui Cristache, difuzat de Evenimentul zilei și Capital, despre situația infrastructurii din țară.

Declarații Sorin Grindeanu:

Biblia primită de la Mitropolitul Moldovei

„Am considerat necesar să merg să impulsionez și să marchez acest moment, pentru Autostrada A7, care se face din fonduri PNRR. Unul dintre colegii de la PSD, înainte de a începe procedura birocratică, a venit și mi-a adus Biblia. Venind acest dar din partea Mitropolitului Moldovei l-am rugat pe colegul meu să-i transmită mitropolitului recunoștința mea. Am văzut că e Biblie. Am văzut că e numele meu pe ea înainte de a intra la declarațiile de piesă. Eu nu fug de a-mi arăta religia, am privit ca pe un semn de preocupare a Mitropolitului Moldovei pentru infrastructura din această provincie”.

Despre infrastructură

„Îmi place să conduc, sunt un utilizator al infrastructurii. Jumătate din timp a fost PSD la guvernare, jumătate ceilalți. Noi nu am reușit să cheltuim fondurile europene. Acum se aplică regula N+3. Este prima dată când vom cheltui mai repede. România va rămâne cu bani necheltuiți, dar pe infrastructură mare, undeva în luna mai a anului viitor, vom termina banii. Și asta pentru că am semnat foarte multe contracte, și pe rutier, și pe feroviar”.

„Ne aflăm la intersecția a trei surse de bani, exercițiul bugetar trecut, exercițiul bugetar viitor și PNRR. Și acești bani ne obligă să facem infrastructură. Am semnat contracte de 5 miliarde de eruo, maximul într-un an până acum a fost de 1,7 miliarde. Proiectul meu e să ajung la peste 8 miliarde până la sfârșitul anului. Nu poți construi dacă nu ai parteneri, companii care să contruiască infrastructură.

În România nu s-au cumpărat garnituri de tren noi de 25 de ani”.

„Voi aplica ordonanța 109 pentru toate companiile de stat. Vor fi selelctați directorii generali pe criterii de performanță”.

Cum stăm cu autostrăzile

„Anul acesta s-au inaugurat 140 de kilometri din drumul expres Craiova-Pitești. Se va inaugura, pe Sibiu-Pitești, bucata de până la Boița. E bucata de până la intrarea în defileu. Se lucrează la lotul 5, bucata Curtea de Argeș-Pitești. Am semnat pentru loturile 2, 3 și 4, cele mai grele, cele prin defileu. E peste un miliard de euro, cel mai mare contract semnat vreodată de CNAIR. Titular de contract e o companie italiană, dar sunt și români acolo”.

„Ar fi trebuit să termine în mai 2023, vor termina anul acesta în decembrie, tronsonul Sibiu-Boița”.

„Ne ducem undeva în 5 ani de acum încolo, să se circule de la un capăt la altul, între Sibiu și Pitești”.

„La finalul anului vom inaugura podul de la Brăila. O investiție mare, de aproape o jumătate de miliard de euro, va fi dată în circulație”.

„În următorul an va trebui să circulăm pe A0, centura Bucureștiului, pe latura sudică. Anul viitor ar trebui să mergem pe autostradă de la Pitești la Constanța. Vor fi inaugurate, zic eu, în primăvara anului viitor. Sunt trei loturi de circa 20 km fiecare”.

„Ar trebui să se termine mai repede și lotul 1 și lotul 3 de la Craiova la Pitești. Apoi drumul expres Galați-Brăila. E cea mai mare aglomerație urbană după București”.

„Nu se ajunge cu toate lucrările la 100 de kilometri noi de autostradă. Nu prea apuci să vezi din funcție ce ai făcut. Singurul ministru al Transporturilor care a avut un mandat plin a fost Miron Mitrea, care a făcut Autostrada Soarelui.”

„Dau penalități pentru cei care nu se înscriu în termene și dăm certificate negative, ca să nu mai poată participa la licitațiile viitoare aceste companii care nu se țin de contracte, ca să facem curățenie.”

„Autostrada Comarnic-Brașov, blocată de un contract semnat de predecesorul meu”

„Avem o lege foarte neclară pe parteneriatul public-privat. Autostrada Comarnic-Brașov a fost prima pentru care am cerut documentația, să văd în ce stadiu e. Proiectarea e gata, era semnat un contract cu o companie pentru studiul de fezabilitate și proiect, contract pe 4-5 ani. Suntem în același stadiu. Costul acestei autostrăzi ar ajunge la 8 miliarde de euro, nu e posibil pentru o sută și ceva de kilometri. Pentru că multe autorități locale preferă soluția de tunel, pentru că sunt stațiuni turistice și toți vor tunel, să nu fie afectat peisajul. Eu nu pot să accept această soluție, finanțarea este foarte greu de găsit. Am cerut să vorbească cu autoritățile locale, ca să ducem suma asta în jos”.

„Acest contract a fost semnat de predecesorul meu. Până când nu se termină studiul de fezabilitate și proiectul, CNAIR nu poate face nimic, pentru că a dat o semnătură pe acel contract. Sunt dezamăgit că s-a acceptat această durată. La finalul acestei perioade, după 5 ani, se scoate la licitație”.

„Prin 2030 ar putea sp fie terminată această autostradă”.

„Încerc să găsesc înțelegere la cei cu care CNAIR a semnat contractul, să reducem termenele. Pe domnul Drulă nu-l bag în seamă. El e competent doar pe Facebook”.

„Nu putem face alt contract, pentru că este finanțare europeană, ar fi o dublare”.

Situația din minister

„La mine poate vină să facă lobby cât vor și să vină cine vrea. Tocmai de aceea eu cred ca e un semnal bun că semnăm contractele pe Buzău-Focșani, pe A7. După mult timp sunt primele contracte care nu au fost contestate. A cîștiagat o companie romaneasca pe lotul 2, nu a contestat nimeni - nu au avut motive de contestație”.

„În minister unii dintre funcționari sigur că au rămas la fel, e cu bune și cu rele, nu e diferit de alte ministere. M-am ferit de fiecare dată de întrebarea cu „câți kilometri de autostradă faceți?”, pentru că nu pot să prevăd. Voi da un raport în care voi spune ce s-a întâmplat în anul acela, ce nu e bine, ce nu e bine”.

Ce urmează la Tarom

„La Tarom se va face 109 imediat, va fi selectat și consiliul de administrație, și directorul, pe 109”.

„Acel plan de restructurare a fost creat pentru a primi acel ajutor de la Comisia Europeană, pentru a primi o suma destul de mare. Tarom nu înseamnă doar zona pe care o vedem cu toții, e și partea de mentenanță care poate aduce venituri”.

„Proiectul de dezvoltare a aeroportului Otopeni e legat de terminalul 2. Traficul pe Aeroportul Otopeni mai poate să crească.”

Metroul: Să vină Drulă să răspundă public

„Sunt de acord să dau metroul la Primăria Capitalei, dar dacă sunt capabili să prezinte un sistem integrat de transport. L-au vrut și Gabi Firea, și Sorin Oprescu. Eu sunt dispus la orice soluție benefică celor care folosesc metroul. Anul 2020 a fost dezastru pentru Metrorex. Este singurul an în care Metrorex nu a avut buget aprobat. Să vină Drulă să răspundă public. Iar datoriile Metrorex către compania care asigură mentenanța erau de 200 de milioane, sub înalta supraveghere a lui Drulă. Iar asta se reflectă în disconfortul din această vară și în frecvența de circulație a treburilor. Să fiu contrazis public!”

„Am făcut rectificare de buget. Această soluție nu poate să continue la nesfârșit. Nu mai funcționează acest șantaj, să ceară bani pentru a evita disconfortul. Compania trebuie să pricească realist situația. Nu poți, de fiecare dată, să fii într-o zonă de-asta de libertate, iar guvernul să vină să plătească.”

Portul Constanța

„Domnul fost director e acum director general adjunct, după ce i-a expirat contractul. Domnul fost director Goidea e director general adjunct. Și acolo se vor face pe 109”.

„Acum se lucrează la infrastructura feroviară în portul din Constanța. De aceea am venit cu bani de la Guvern. Sunt proiecte discutate cu primul-ministru și, atunci când am fost în Emiratele Arabe Unite, ei sunt dispuși să vină cu investiții mari, e unul dintre proiectele mari pe care le-au ales, Portul Constanța și Aeroportul Timișoara, pe zona cargo. Din această competiție statul român trebuie să câștige. Există lege apropo de investițiile chineze. În acest moment pe un lot de autostradă de pe A0 nord a câștigat o companie chinezească, s-a aplicat acea lege și nu a fost dată câștigătoare, sunt acum tot felul de procese. Cei din Emirate sunt singurii care au venit cu lucruri concrete”.

Metroul de la Cluj

„Se face. Am discuții dese cu dl. Boc, pentru că e pe fonduri PNRR”

„Termenul e 2026. La modul în care a colaborat cu noi și se ține de acest proiect dl. Boc, sunt optimist că se va face”.

Guvernarea cu PNL

„Remanierea văd că e o temă repetitivă în ultima vreme. E atributul premierului. Dacă vine în coaliție și spune că trebuie schimbat ministrul X sau Y, doar așa se poate face. Dar până acum în ședințele de coaliție nu a fost această temă, și am participat la majoritatea. Tot timpul e loc de mai bine. Dacă Nicolae Ciucă va simți nevoie să facă schimbări pe anumite domenii, sunt convins că va face acest lucru. Am primit 2 miliarde în plus la rectificare, unul pentru investiții directe, altul cu diverse întrebuințări.”

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro