Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Seamănă eliminarea lui Putin cu momentul prăbușirii URSS? Col. (r) Tudor Păcuraru: Asistăm la destrămarea unui imperiu. Video
Exclusiv. Seamănă eliminarea lui Putin cu momentul prăbușirii URSS? Col. (r) Tudor Păcuraru: Asistăm la destrămarea unui imperiu. Video

Exclusiv. Seamănă eliminarea lui Putin cu momentul prăbușirii URSS? Col. (r) Tudor Păcuraru: Asistăm la destrămarea unui imperiu. Video

Contraofensiva ucreaineană de succes a dat semnalul unei relansării a războiului. Prăbușirea lui Vladimir Putin pare iminentă, mai ales după protestele rușilor care le trădează nemulțumirea față de decretarea mobilizării parțiale. Mai multe semne prin suprapunere indică prăbușirea imperiului rus.

Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea este un excelent cunoscător al spațiului slav, dar și al fostului imperiu sovietic. În această calitate a creionat un scenariu despre viitorul Rusiei post-epoca Putin, pe care nu îl vede în culori prea roz.

Ce asemănări există între Putin și Gorbaciov?

Fostul colonel SRI Tudor Păcuraru, care este și editorialist EVZ, estimează că iminenta eliminare a liderului autocrat de la Kremlin seamănă în multe puncte de vedere cu epoca Mihail Gorbaciov. Așa cum se știe, reformele fostului președinte al URSS, recent dispărut, au dus la eliberarea statelor est-europene de sub tutela Moscovei, dar au aruncat Rusia într-un marasm social și economic.

De altfel, așa cum arăta jurnalistul și istoricul Ion Cristoiu într-o emisiune din studioul EVZ-Capital, Gorbaciov a fost urât de  poporul rău, candidatura sa din anul 1996 la un nou mandat prezidențial fiind un eșec de răsunet.

mihail gorbacion implineste 90 ani
Mulți ruși îl detestă pe Gorbaciov pentru destrămarea URSS

Gorbaciov a făcut rost de 175 miliarde dolari credit, o sumă enormă. În schimb a dat toată Europa de Est. Cu banii ăștia voia să refacă Uniunea Sovietică. În schimb, regimul lui Putin a ținut cont de asta și a creat un anturaj în jurul lui Putin”, a amintit Tudor Păcuraru.

Expertul militar estimează că în prezent suntem martorii unei destrămări a imperiului construit de-a lungul timpului de Vladimir Putin, după ce a preluat conducerea Rusiei. „Ceea ce mă miră din partea românilor este faptul că nu există o conștiință clară în ceea ce se întâmplă, de fapt, în Federația Rusă. Noi asistăm la destrămarea unui imperiu”.

Păcuraru: Îl văd pe Putin urcând drumul spre Târgoviște

Tudor Păcuraru a remarcat o mare asemănare între țarul de la Kremlin și dictatorul Ceaușescu. „Eu îl văd pe Putin urcând drumul spre Târgoviște, ca Ceaușescu, nu ține cont de lucruri de care trebuie să țină cont. Putin nu își mai croiește singur viitorul, greșelile îi fac jocul. Nu știe marea literatură rusă, el știe de glonț în ceafă”.

Invitatul estimează că președintele rus a făcut o mare eroare strategică din momentul în care a amenințat cu arma nucleară. „Rachetele nucleare sunt sub controlul militarilor, credeți că îl lăsa cineva să facă așa ceva? Recurgerea la rachetele militare este ilegală, este o crimă. Putin dă ordinul care trece prin mai multe filtre. Permanent, armata rusă a considerat că inamicul principal este SUA, iar cel secundar sunt occidentalii. A făcut enorma greșeală să intre în stocul intangibil de arme, acum ei sunt speriați. Ce fac în cazul în care intră NATO peste ei?”, a conchis editorialistul EVZ.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro