Dezvăluiri absolut incredibile la podcastul EVZ Play. În plin război în Ucraina s-a aflat marele plan al lui Vladimir Putin. Fostul ministru de Externe, Adrian Severin, a dezvăluit în cadrul podcastului moderat de Robert Turcescu ce urmează să se întâmple în Europa, dar şi ce urmăreşte liderul de la Kremlin.
Conform lui Adrian Severin, întreaga Europă are de dus un război cu Rusia, nu doar Ucraina. În aceste momente, se pune în calcul rediscutarea întregii arhitecturi de securitate. Adrian Severin merge mai departe şi spune că războiul din Ucraina este un război între Rusia și Statele Unite ale Americii, împreună cu NATO. Ucraina este doar un pretext.
„Se vizează o rediscutare a întregii arhitecturi de securitate din Europa și, în special din Europa de Est. Putin vrea să aducă la masa de dicuție nu pe Zelinki, ci pe SUA, NATO și UE. Să se discute mai mult decât problema ucraineană", a afirmat fostul ministru de Externe în cadrul podcastului EVZ Play.
Donald Trump ar fi înțeles mai bine ca Biden ce politici sunt bune pentru SUA
Deși nu trebuie să-i aprobăm toate gesturile pe care le-a afișat Donald Trump, conform lui Adrian Severin, totuși acesta „a fost un președinte cu o valoare istorică, pe care a recunoscut-o și Henry Kissinger.(...) pentru că Trump a înțeles momentul istoric al Americii, când nu mai trebuie să pretindă privilegiile cuvenite unui jandarm mondial și că trebuie să se întoarcă către o lume multipolară”.
Adrian Severin a făcut apel la Secretarul General al ONU „să inițieze, dacă rușii nu ajung la o înțelegere, o conferință cu cei cinci membri ai Consiliului de Securitate, cu Ucraina și cu vecinii săi, care sunt șase, și împreună să definească garanțiile de securitate care i se pot acorda Ucrainei”, dacă nu ar putea adera la NATO.
Chestionat de Robert Turcescu dacă țara noastră nu ar putea juca un rol mai mare în această ecuație complicată și mai ales în NATO decât cel pe care îl are în prezent, fostul ministru de Externe a detaliat astfel: „NATO suntem și noi. Nu e complicat să intri la înțelegere cu UE. Ca să existe compromis trebuie mai întâi să intri.
Severin: S-a putut în Războiul Rece, în anii 90. Deci se poate și acum
Avem obligația să ne criticăm partenerii. Critica a dus întotdeauna la rezultate concrete. S-a putut în Războiul Rece, în anii 90. Deci se poate și acum. Niciodată nu ne vor asculta dacă noi nu spunem nimic”, a conchis Adrian Severin.
Pe 1 februarie, Putin a declarat că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia. „SUA vor să atragă Rusia într-un război”, a declarat liderul de la Kremlin.
Alianţa Nord-Atlantică a propus Rusiei măsuri în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, iar un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia.