Exclusiv. Se pregătește atacul la libertatea de expresie în online? Turcescu: Cenzura e aici, ochiul și timpanul. Video

În România scapă cine poate. Jurnaliștii Bogdan Comaroni, Robert Turcescu și Tavi Hoandră au neobrăzarea să facă un inventar al lucrurilor care merg prost și foarte prost în România. Iar inventarul e foarte lung. Însă pe români îi amenință și o viitoare cenzură a mediului online, carte urmează o directivă de la Bruxelles, a avertizat Robert Turcescu în podcastul său EVZ Play. Asta după ce, ani de zile de la primirea României în Uniunea Europeană, ni s-a tot repetat că respectarea libertății de expresie este una dintre valorile fundamentale ale UE.

Robert Turcescu și invitații săi din fiecare zi de joi în podcastul EVZ Play, jurnaliștii Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră, au lansat un avertisment atât pentru telespectatorii podcastului menționat, cât și în general pentru românii care sunt preocupați de statutul libertății de expresie în mediul audiovizual.

Podcasturile, singurul spațiu al libertății rămas

Astfel, a anunțat Robert Turcescu, podcasturile ar putea fi cenzurate, ba chiar existența lor este în pericol potrivit unei noi directive UE, care a început deja să fie implementată și în România. Jurnalistul EVZ a prezentat în emisiunea sa deciziile luate de CNA într-una din cele mai recente ședințe ale sale, care a inclus și două podcasturi pe lista emisiunilor amendate.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

„Organismele CNA își extind jurisdicția și în online. (...) La mine în podcast Tavi Hoandră fumează. Dacă se aplică povestea asta, trebuie să-l opresc să mai fumeze? Au zis la CNA, deocamdată nu aplicăm sancțiuni pentru că lucrurile sunt destul de neclare. Dar eu vreau să vă spun că e o directivă a Uniunii Europene. Cenzura e aici, ochiul și timpanul", a ripostat gazda podcastului EVZ Play, care a reamintit că podcasturile au rămas singurele medii audiovizuale în care se mai poate vorbi liber.

Așa cum se știe, emisiunile din mediul online nu se supun acelorași reguli ca emisiunile de la televiziunile transmise pe cablu, reglementate după un regim foarte strict. Pe de altă parte, deși nu intră sub incidența reglementărilor CNA, podcasturile și televiziunile online sunt deja supuse unui anumit tip de cenzură din partea mediilor care le transmit, în special Youtube și Facebook, pe baza raportărilor pe care le fac urmăritorii acestor emisiuni.

Multe podcasturi riscă să se închidă

La rândul său, jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni a atras atenția că această directivă va amenința existența podcasturilor și a emisiunilor video. E suficient să se dea câteva amenzi de către organismele abilitate ca aceste redacții, care oricum nu au acces la marile bugete de publicitate care merg la televiziunile și posturile de radio de top, să se confrunte cu riscul de a se închide.

Jurnalistul și scriitorul clujean Octavian Hoandră consideră că singura soluție pentru a se opri această lege aberantă este atacarea ei la Curtea Constituțională. Invitatul apreciază că directiva UE este posibilă și în România fiindcă noi nu mai avem suveranitate, ascultând orbește de tot ce vine de la Bruxelles.

A început vânătoarea de jurnaliști liberi pe rețelele sociale?

De amintit că în această vară, cunoscutului jurnalist Ion Cristoiu i-a fost suspendat timp de o săptămână contul personal de Youtube. Cristoiu are zeci de mii de urmăritori, like-uri și comentarii. Iar într-o bună zi, nu mai poate să posteze. Ce a făcut Cristoiu? Pe cine a supărat? Există o vânătoare de jurnaliști liberi pe rețelele sociale? Motivul oficial invocat de Youtube a fost că renumitul gazetar a încălcat legea dreptului de autor difuzând într-una din emisiunile sale de pe canalul propriu secvențe din filmul Cel mai iubit dintre pământeni din anii 90, la care de altfel a fost co-producător.

Emisiunea integrală: