După o serie de decizii controversate luate în ultima vreme, de la promovarea lăcustelor și gândacilor ca așa-zise alimente inovatoare sau recomandarea dușului în doi, mai-marii de la Bruxelles au pus gând rău și fumătorilor. Fumatul ar putea fi interzis la anumite categorii. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play de joi au criticat dubla măsură arătată de la Bruxelles, care pune mai presus interesele societății decât dreptul individului.
Jurnalistul EVZ Robert Turcescu și invitații săi din fiecare zi de joi, jurnaliștii Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră, au comentat cele mai recente anunțuri venite de la Bruxelles, culminând cu cel privind o posibilă interzicere a tutunului din anul 2028.
Din 2028 tutunul ar putea fi interzis tinerilor din UE
Inițiativa liderilor de la Bruxelles prevede ca tinerilor să li se interzică dreptul de a fuma, începând din anul 2028. Scriitorul și jurnalistul clujean Octavian Hoandră a reamintit că și dictatorul Adolf Hitler interzisese fumatul inclusiv în propria locuință.
„Toate chestiile astea se obțin prin constrângere. Niciodată nu știm care sunt aceste grupuri de inițiativă, le spun: hai să luptăm împotriva fumătorilor. Există opțiunea liber consimțită, citez: „a oricărei persoane majore de a fuma. Orice cetățean major are voie să devină fumător inclusiv să vândă și să cumpere produse din tutun, fiind protejat de principiul constituțional al libertății în drepturi ale cetățenilor și în cele a dreptului de a dispune de propria persoană.
Autoritățile nu au dreptul să instituie pentru cei (n.r. - care decid) în mod conștient să fumeze. Ei aleg prin constrângere să scoată tutunul de pe toate coordonatele. Nici Hitler nu tolera fumatului. După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial s-au instituit diferite restricții administrative. Nemții nu puteau fuma nici în propria locuință (...)
Ce e interesant e că ei nu vorbesc nimic despre oamenii de știință care au făcut cercetări despre efectele nicotinei asupra corpului și care pun în evidență tot mai multe beneficii. Despre asta nu vorbește nimeni. Sunt oameni de la universități mari care au făcut cercetări", a argumentat Hoandră.
Omul nu mai este în centrul democrației
Bogdan Comaroni a legat această inițiativă cu recentele tendințe de a ignora drepturile omului în numele binelui social, recurgând la abordări tip stup cum se întâmplă în țările asiatice, cel mai relevant exemplu fiind China.
„Narativul ăsta nou este că binele societății e mai important decât individul. Narativul era că omul era în centrul democrației. Era vorba de dreptul omului, nu dreptul oamenilor. Dreptul omului, libertatea la cuvânt se acordă individului, nu în colectiv. El are voie să fie împotriva a ceva, nu societatea comună. De când cu pandemia, se arată că nu individul este în centrul acțiunii, ci este roiul. Pentru acel bine de stup trebuie sacrificat individul.
Uniunea Europeană pregătește o legislație care o să fie și România. Tutunul și produsele din tutun nu or să mai vândă decât persoanelor care „au apucat să fumeze” de la o anumită vârstă. (...) Vin de la Bruxelles (n.r. - decidenții Comisiei Europene), care nu sunt aleși. Sunt acolo în niște comitete, care nu fac altceva decât să interzică drepturi și libertăți”, a arătat Comaroni.
Acesta a mai observat că dacă această propunere legislativă va deveni realitate, economia va avea de suferit. „În primul rând, nenorocesc întreprinderile mici și mijlocii, micile afaceri să le dărâme. Conform statisticilor, 90% dintre cei care se duc la restaurant sunt fumători".
Publicitatea e liberă la fast food, alcool sau bănci
Invitatul a mai observat că măsura ar încălca și dreptul la proprietate. Pe de altă parte, liderii de la Bruxelles aplică o dublă măsură, lăsând necontrolată publicitatea la fast food, anumite alimente, suplimente alimentare sau bănci. „Se atacă dreptul la proprietate, în proprietatea ta tu decizi. Atâta vreme cât fumatul în sine ca tehnică nu e interzis, pe proprietatea ta faci ce vrei. E o porcărie ce se întâmplă. Toate porcăriile care se pun în vin, în salam. De ce nu spune nimeni de ce nu se interzic toate porcăriile alea?", a chestionat Bogdan Comaroni în studioul EVZ-Capital.
Moderatorul a completat că România cel puțin are o mare problemă națională, alcoolismul. „Nu există centre de tratare pentru alcoolism. La țară e dezastru, alcoolul face ravagii. Au interzis reclamele la țigări, dar nimeni nu a interzis reclamele la alcool”, a conchis Turcescu.
Emisiunea integrală: