Retorica belicoasă a Rusiei față de Ucraina, tot mai accentuată în ultima perioadă, a lăsat destul de rece Europa. Însă pericolul escaladării violenței este cât se poate de real, iar semnale unui conflict militar sunt evidente la granița dintre cele două țări. Podcastul Contrapunct EVZ de marți a discutat ce riscuri există pentru România, țară aflată la doar o oră și jumătate distanță de Flota a treia a Federației ruse.
Rusia se pregăteşte de un război în 3 faze prin care va ocupa două treimi din teritoriul actual al Ucrainei. Surse NATO şi din serviciile de informaţii citate de cotidianul german BILD dezvăluie că atacurile asupra Ucrainei vor începe în ianuarie-februarie 2022 și includ România.
Putin vrea un coridor între Moscova şi frontierele NATO
Planurile lui Vladimir Putin prevăd ca armata rusă să ajungă rapid până la granița cu România pentru a construi un coridor între Moscova şi frontierele NATO.
La invitația moderatorului Robert Turcescu, invitații din studioul EVZ au punctat care sunt mizele care-l mână în luptă pe țarul de la Kremlin. Ca o remarcă generală, Vladimir Putin este genul de personaj istoric care se luptă să redea imperiului de la Răsărit marea sa grandoare de altădată.
Avramescu: Asistăm la o reluare a crizei sudeților declanșată de Hitler
Fostul ambasador Cătălin Avramescu, profesor universitar la Universitatea din București, a atras atenția cu privire la statutul liderului de la Kremlin și la țintele sale geopolitice și geostrategice: „Asistăm la o reluare a crizei sudeților din 1938, când Hitler a concentrat trupe lângă granița cehă. Hitler juca un pariu riscant pe mize foarte mari.
A câștigat, ceea ce i-a lăsat impresia că Europa e la picioarele sale. Situația de acum e și mai primejdioadă. În comparație cu Adolf Hitler, Putin e și mai nerealist. El trăiește într-o lume bizară. Opoziția e făcută praf. Se învârte între ceasuri de sute de mii de euro, arme hipersonice și o propagandă exrtrem de toxică ultranaționalistă. Are impresia că poate șantaja toată planeta cu armele nucleare. În bula în care trăiește are toate ingredientele să creadă că îi va merge".
Bichir: Una din liniile roșii anunțate de Putin trece pe granița românească
Istoricul și jurnalistul Florian Bichir a invocat un alt aspect relevant. „România are graniță cu Federația Rusă, de la anexarea Crimeei suntem stat tampon. Cea de-a treia Flotă a Federației Ruse e la nici o oră și jumătate de Constanța. Sevastopol e la o oră jumătate. Putin a declarat în toamna asta că există linii roșii pe care nu va permite Occidentului să le treacă.
Una din liniile roșii anunțate de Putin cu siguranță trece pe granița românească. Face ce a făcut Stalin în al Doilea Război Mondial, pas cu pas recucerește spațiul fostului URSS. Rusia se naște la Kiev, nu există rusnac care să nu creadă că Ucraina îi aparține (...). E o strângătură, e un termen din politica militară, o folosea și Churchill. Rusia vrea să acționeze".
De asemenea, istoricul a menționat că există și un război religios între Rusia și Ucraina întreținut și de americani și de patriarhul Rusiei. În Ucraina s-a trecut la confiscarea averilor, a completat Florian Bichir.
„E un război total! Rusia joacă foarte agresiv și dur"
De asemenea, Florian Bichir a punctat că Rusia are întotdeauna strategia sa, una extrem de abilă și violentă: „Putin a fost salvat mereu de câte un război. Când se ajunge la o criză, Rusia preferă un război pentru creșterea popularității (...). România e chiar la graniță. Mută pe toate fronturile. Atacă UE, forțează la granița cu Belarus. E un război total. Au o politică externă senzațională. Rusia joacă foarte agresiv și dur", a mai punctat istoricul.
Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: