Războiul din Ucraina s-a conturat de la bun început ca unul total atipic. Manipularea, știrile false și propaganda duc propriul lor război, la fel de important ca cel clasic militar. În podcastul EVZ Play de miercuri, Robert Turcescu și invitații săi au analizat lupta la nivel global din culisele conflictului informațional de nivel istoric.
Moderatorul podcastului din studioul EVZ și-a provocat invitații să comenteze pe seama disputei acerbe pe frontul. Însă nu doar protagonistele războiului sunt implicate, ci multe alte țări cu interese mari. Propaganda proliferează la greu, consideră Robert Turcescu.
Turcescu: Vin manipulări extinse din China și SUA
„Avem de-a face cu un război în care lucrurile sunt în timp real pe rețelele de socializare. Fimulețe, fotografii. Se manipulează la greu. Vin manipulări extinse din toată lumea, din China și SUA", a explicat jurnalistul.
Referitor la vectorul de imagine al războiului din Ucraina, experta în comunicare Sarmiza Andronic a explicat de ce președintele țării s-a impus ca un lider autentic. Aceasta pune popularitarea uriașă de care se bucură Zelenski pe seama faptului că nu a părăsit țara sa și vine mereu cu mesaje credibile transmise chiar de pe frontul de luptă.
Curea: După război vor apărea la vedere multe informații pe care acum nu le știm
Analistul politic Bogdan Jelea a observat că nu întâmplător războiul se poartă foarte mult și în plan tehnologic. Mai ales că odată cu dezvoltarea informațională asistăm la o schimbare totală de paradigmă. „Nu mai există o conștiință a memoriei conflictului de tip armat".
Jurnalistul Mirel Curea și-a exprimat convingerea că sunt multe lucruri ascunse care scapă oamenilor de rând. Din principiu nu consideră veridic nimic din ceea ce vine de la nivel oficial. „Nimic din ceea ce pare la prima vedere nu reprezintă adevărul. După război vor apărea la vedere multe informații pe care acum nu le știm", a punctat Mirel Curea.
Podcastul în format complet poate fi urmărit aici: