EXCLUSIV. Robert Turcescu, avertisment pentru toți românii! De ce trebuie să ne ferim: „Să fim delicați"
- Andreea Vlad
- 23 martie 2022, 08:23
E război, dar e și multă ipocrizie. E o perioadă complicată, dar nici n-ai cu cine. E multă manipulare de ambele părți, dar unii o și merită. Cineva trebuie să mai spună și lucrurilor pe nume: s-a întâmplat în podcastul Evz-Play. Cu Victor Ciutacu, Robert Turcescu, Mirel Curea și Florian Bichir.
Ediția de marți a podcastului EVZ Play moderat de Robert Turcescu a pus pe tapet un subiect delicat: manipularea, dezinformarea și propaganda instrumentate la rang de artă dincolo de granițele noastre, de ambele combatante, Rusia și Ucraina.
Turcescu: Să fim delicați. Poliția gândirii veghează
Jurnalistul Robert Turcescu și-a început emisiunea cu un disclaimer: trăim o perioadă foarte dificilă, în care orice opinie care contravine oricât de puțin discursului public oficial, e etichetat imediat ca fiind pro-putinist sau rusofil.
„E o perioadă foarte complicată. Dacă vrei să spui lucrurilor pe nume în momentul ăsta, trebuie s-o faci delicat. Să nu cumva să fie interpretate spusele tale în sensul în care poliția gândirii ar putea să spună e agent pro-rus, nu respectă liniile oficiale de comunicare. Te poți trezi că îți suspendă pagina de Facebook, canalul Youtube. (...) Intervine un fenomen bizar, autocenzura , de ce să-mi iau puncte puncte, nu mai bine stau pe curul meu liniștit și găsesc tot soiul de formule prin care șerpuiesc prin realitate? Bă, e o variantă, dar pentru cei care s-au obișnuit să spună lucrurile pe bune nu e o variantă care să reziste", a comentat Turcescu.
Istoricul Florian Bichir a subliniat că în perioada inițială a conflictului armat din Ucraina, toate televiziunile și canalele media de la noi erau monopolizate de informații într-un singur sens, pro--Ucraina. „Mi-am adus aminte de anii 45-47 când erai un om damnat dacă spuneai că aștepți americanii. Acum apar etichete aberante de la prigoniți ai soartei". Istoricul a criticat „dubla empatie" vizibilă în societate de la debutul războiului din Ucraina.
Ciutacu: Există un organism care decide adevărul
Jurnalistul Victor Ciutacu, autorul unui editorial menționat de moderator și de invitații săi, a denunțat eforturile generale care se fac într-o singură direcție. „Există un organism suprem care decide adevărul în direcția mersului de turmă al societății". Jurnalistul România TV
La rândul său, jurnalistul Mirel Curea a deplâns frustarea pe care o resimte, din perspectiva meseriei sale, pentru faptul că nu există surse de informație cât mai exactă. În context, Ciutacu a completat că inclusiv un nume sonor al presei externe, „marele Reuters" a recunoscut că a preluat știri din Ucraina care ulterior s-au dovedit a fi fake news.
Podcastul complet poate fi vizionat aici: