Bucovina are renumele unei zone de poveste. Valea Șomuzului, un ținut din sudul județului Suceava de la granița cu Neamțul, se mândrește cu tradițiile păstrate din moși strămoși. O antreprenoare din Bucovina s-a dedicat păstrării tainelor unor rețete foarte vechi, fala gastronomiei din nordul Moldovei. Experiența culinară devine astfel o experiență de viață și culturală deopotrivă. Borșul de pește care se servește în noaptea de Anul Nou are o valoare aparte pentru bucovineni.
Bucovina este un ținut renumit pentru peisajele mirifice, dar și pentru savoarea și inventivitatea bucătăriei sale. Mirela Nechita, antreprenor din Fălticeni, este o susținătoare convinsă a păstrării tradițiilor și a turismului rural grație proiectului „Turist în Dolhești”, care duce vestea în toată țara și chiar în lume despre Valea Șomuzului.
Ea administrează pensiunea „Casa Bunicilor de Lângă Pădure” din satul Dolheștii Mici, județul Suceava. Proiectul „Turist în Dolhești” a fost premiat la Gala Patrimoniului Moldovei, în 2019, la categoria managementul destinației.
Peștele are valoarea unui nou an norocos, lin și ușor
Mirela Nechita ne-a împărtășit rețeta unui borș de pește foarte special. E un obicei ca în Valea Șomuzului, dar și în alte zone din Bucovina peștele să fie la mare cinste în noaptea trecerii dintre ani. Semnificația acestei tradiții care se păstrează de secole este aceea că peștele este simbolul unui an nou plin de noroc. An prin care să te strecori lin și ușor ca peștele, unul din simbolurile puternice ale creștinismului ortodox.
„La râmnic sau la iazul lui Florin Țipău - deținătorul unei pensiuni din sat - am prins niște crapi frumoși și arătoși. Din legumele proaspete – morcov, ceapă, păstârnac, țelină, rădăcini de pătrunjel, lobodă, pătrunjel frunze și musai leuștean am făcut un spectacol de culoare și gust pentru borșul nostru de pește. Și dacă-i borș atunci trebuie neapărat acrit cu borș de putină.
Le-am pus la fiert și separat pregătim peștele. Se curăță frumos de solzi, se porționează și alegem câteva bucăți pentru ciorbă, dar și pentru prăjit. Legumele fierb liniștite, punem borșul, dăm gut de sare și apoi când încep din nou să fiarbă punem bucățile de pește.
Se fierb până când carnea se face albă și se ridică la suprafață. Punem apoi verdeață din belșug pentru arome și aspect. Separat peștele pentru prăjit se dă prin făină de porumb amestecată cu puțină sare. Apoi în ulei încins îl rumenim și alături de o mămăligă rumenie și usturoiul prietenos cu papilele noastre gustative. Începem festinul", încheie antreprenoarea din Suceava.
Sursa foto: Facebook / Turist în Dolhești