Exclusiv. Putin lovește, Europa plătește! Statul paralel salvează România?! Video

Sursa foto: Kremlin

Invitată la podcastul „România lui Cristache”, politologul Alina Mungiu-Pippidi explică de ce noi, europenii, vom achita nota de plată pentru războiul din Ucraina.

“Europa va plăti costurile! Americanii ne roagă să mergem cu ei în această chestie. Nici noi nu prea avem ce face din moment ce Putin a invadat Ucraina, dar vom plăti costuri foarte mari și ne-am îmbarcat să plătim aceste costuri fără să existe o analiză – câte costuri va plăti Putin – pentru că plătește și el. Nu e adevărat că sancțiunile nu funcționează 100%. Dar nu funcționează atât de spectaculos pe cât am vrea noi.”, este de părere politologul.

Războiul a provocat instabilitate politică în Europa de Vest

Sancțiunile, în sine, nu au rezolvat niciodată nicio situație. Acum sigur că trebuia să le dăm, le-am dat, asta e situația. Asta pe termen scurt, pentru că pe termen lung e clar că se aduc costuri pentru Europa și pentru Statele Unite, mult mai mari decât putem suporta. Hai să zicem că le explicăm la oameni să plătească benzina ceva mai mult, dacă cred în cauza libertății și dacă nu vor să vină Putin și peste noi într-o bună zi. Poți să explici acest lucru. Dar ce nu poți să explici este cât timp se va petrece asta. Și atunci ce pățești? Este ce s-a întâmplat în zilele astea în Franța, în Anglia, în Italia, în țările democratice, guvernele nu rezistă la condițiile astea proaste și ai o mulțime de instabilitate care nu-ți garantează că poți ține frontul și pe viitor.”, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi, care remarcă faptul că forțele extremiste din vestul Europei au luat avânt.

„Deci când te apuci de așa ceva, trebuie să ai o prognoză de timp, să spui cât am condiții, care este orizontul de timp în care pot să operez, 5 luni, 6 luni. A, acum discutăm cu 6 ani. În 6 ani vor fi sute de mii de alegeri, în 6 ani vor fi tot felul de partide radicale cum sunt ăștia din extrema dreaptă și extrema stângă, care sunt pro-Putiniști – ei au câștigat aproape 40% din vot. Și alegerile au fost acum în Iunie. Nimănui nu i-a păsat.”, consideră politologul.

România e mai stabilă mulțumită statului paralel?!

„România s-a pus la adăpost de riscurile politice. Pentru că noi avem o mare coaliție patronată de statul paralel. Suntem mai stabili.”, este de părere Alina Mungiu-Pippidi.

Întregul interviu poate fi urmărit în podcastul „România lui Cristache” pe canalul de Youtube EVZ Capital.