SURSE - PSD se pregăteşte de război la Sinaia: Ministrul Justiţiei, calul troian din Guvern?

SURSE - PSD se pregăteşte de război la Sinaia: Ministrul Justiţiei, calul troian din Guvern?

Conducerea centrală a PSD şi liderii organizaţiilor judeţene ale partidului vor discuta, joi, la Sinaia, despre deciziile noului ministru “technocrat” al Justiţiei, Tudorel Toader, fost judecător al CCR. O parte din liderii PSD sunt deranjaţi de faptul că Toader s-a poziţionat diferit de coaliţia de guvernare în majoritatea momentelor-cheie de la preluarea mandatului, au relatat surse din partid pentru EVZ. În replică, acesta le transmite PSD-iştilor: "Mulţi credem că ştim, fără să citim".

Faptul că Toader nu a propus revocarea şefei DNA şi respingerea pragului valoric din noua definiţie abuzului în serviciu au provocat nemulţumiri în PSD. Surse din partid spun că gesturile lui Toader, la care se adaugă faptul că preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat mulţumit de instalarea lui, trebuie discutate în şedinţa de joi de la Sinaia.

În acelaşi timp, sursele citate au relatat EVZ că în partid circulă ca informaţie menită să detensioneze atmosfera faptul că toate modificările pe care partidul le susţine la Codul Penal vor fi adoptate în Parlament, indiferent de poziţia lui Tudorel Toader.

Momentele care au enervat liderii PSD, potrivit surselor citate:

Ne puteți urmări și pe Google News

1.Tudorel Toader nu a propus revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, după ce s-a întâlnit cu o serie de oficiali europeni dar şi cu ambasadorul SUA în România. Liderul PSD Liviu Dragnea s-a declarat dezamăgit de decizie, premierul Sorin Grindeanu a taxat o "fractură logică" între evaluarea şi decizia ministrului Justiţiei, iar liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a anunţat că este nevoie de o discuţie la vârful partidului despre deciziile ministrului.

2. Tudorel Toader i-a spălat imaginea lui Kovesi, după ce s-a dovedit că aceasta şi-a plagiat minim 4% din teza de doctorat. El a spus despre Kovesi că merită titlul de doctor în Drept, deoarece teza ei este una consistentă. Toader a făcut parte din comisia care i-a oferit lui Kovesi titlul de doctor. "Sunt programele astea antiplagiat sau de descoperire a plagiatului. Acolo şi dacă pui în domeniul juridic denumirea marginală a unui text, îţi spune că este copiat. Dacă pui un text de incriminare, un alineat, zice: ai copiat. Sigur că l-ai copiat, că doar nu înlocuieşti tu textul de lege (...) Luaţi dumneavoastră teze de doctorat. Vedeţi dacă 4% nu-i de multe ori depăşit", a spus el în apărarea lui Kovesi.

3. Nu susţine introducerea unui prag valoric în definiţia conflictului de interese, prag pe care l-a introdus fostul ministru Florin Iordache, şi prag care a fost susţinut de PSD-ALDE. "Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag, pentru că, în dispozitivul deciziei Curţii, nu se vorbeşte de prag", a spus Toader. Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea (PSD), nu doar contracriul, anume că este nevoie de introducerea unui prag, dar chiar afirmă că pragul propus, de 200.000 de lei, este prea mic şi ar trebui ridicat. "Dacă vă veţi uita în legile şi ordonanţele după care se ghidează DNA, o să observaţi că o infracţiune gravă acolo este trecută de la 600.000 de euro în sus, deci în legislaţia actuală, şi, de asemenea, abuzul în serviciu este de competenţa DNA de la un milion de euro. Prin urmare, 200.000 de lei, care însemna 40.000 - 50.000 de euro, era a douăzecea sau a zecea parte din ceea ce există în momentul de faţă în legislaţie. Mi se pare că e destul de jos pragul (de 20.000 de lei - n.r.)", a spus Nicolicea.

4. Ministerul Justiţiei a avizat negativ modificările aduse în Parlament definiţiei conflictul de interese din Codul Penal, modificări susţinute de parlamentarii PSD-ALDE-UDMR, sub pretextul că Guvernul va veni cu un nou pachet legislativ care se va apleca şi asupra conflictului de interese.

Nu se teme de remaniere

Toader a afirmat miercuri că nu are de ce să îi fie teamă de o posibilă remaniere. "Ei, teamă. N-are de ce să-mi fie teamă. Indiferent de soluţie, eu sunt rectorul Universităţii. Nu. Nu, nu, nu. Sigur că nu, dar cred că cel mai bine ar fi să-l întrebaţi pe domnul Dragnea, nu pe mine", a spus el.

El a avut şi un mesaj inedit pentru PSD, dacă va fi chemat la raport.

"Dacă voi fi invitat, ca membru al Guvernului, e firesc să merg. Dar, reţineţi, dacă voi fi invitat. Cu nuanţa că nu mă duc să mă justific, ci mă duc, dacă voi fi invitat, cu plăcere, mă duc să fac mai bine explicat conţinutul acelui raport şi conţinutul şi concluziile, pentru că vă mărturisesc că am întrebat pe cineva, iarăşi, o persoană vocală şi aparent avizată, dacă a citit cuvânt cu cuvânt, rând cu rând, raportul pe care l-am prezent. Şi răspunsul era şi a fost şi el aşteptat: nu l-am citit, dar - zice - ştiu. Mulţi credem că ştim, fără să citim", a spus ministrul Justiţiei.