Editura Evenimentul si Capital

JAF DE 35 DE MILIOANE DE EURO. La Sistemul național de irigații s-a furat dublu, cu pază privată

14-08/04-05-irigatii-lib-465x390
Autor: | | 27 Comentarii | 4834 Vizualizari

Paradox sau jaf cu bună știință. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a angajat paznici profesioniști, cu milioane de euro, pentru a proteja sistemul de irigații și pe cel de desecare. După ce i-a angajat, valoarea furturilor s-a dublat, creându-se un prejudiciu uriaș.

Construit în perioada comunistă, singurul sistem care i-ar fi putut ajuta pe proprietari să-și ude culturile, dar să le şi protejeze de viituri, este acum falimentar, după ce a fost devalizat, ani de-a rândul. Indolența șefilor de la Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) poate fi considerată atac la siguranța națională, având în vedere că sistemul de irigații și cel de desecare în caz de inundații sunt considerate de importanță națională.

Până în 2012, 80% din sistemul de irigații și stațiile de desecare erau păzite de angajații Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Atunci, pentru că s-a constatat că numărul furturilor ajunsese la o medie de 404 anual, în perioada 2004-2011, șefii Agenţiei Naţionale au luat decizia să angajeze paznici privați.

Zis şi făcut - în 2011, au fost contractați paznici privați, dar socoteala din ANIF nu s-a potrivit cu aceea de pe teren. În loc să scadă furturile, pagubele au crescut mai ceva ca la jafurile din Vestul Sălbatic, reiese dintrun raport finalizat de Curtea de Conturi a României în iunie 2014.

Cu „profesioniștii”, furturile s-au dublat

Inspectorii Curţii de Conturi s-au îngrozit de-a dreptul după ce au socotit, pe hârtie, cât de eficient şi de inteligent a fost gestionat serviciul de pază, timp de doi ani, după angajarea de pază privată. În raportul de control, ei au stabilit că valoarea medie a furturilor din primul trimestru al anului 2014 a fost aproape dublă (1,9 ori) față de media din perioada 2004 - 2011, de la 3,5 milioane de lei la 6,6 milioane de lei. Chiar şi atunci când s-au raportat la moneda euro, rezultatul calculelor privind furturile din patrimoniul ANIF au rămas la fel de îngrijorătoare – cu pază privată paguba a fost de 1,5 milioane de euro pe trimestrul I 2014, faţă de numai un milion de euro, cât era media furturilor din perioada în care ANIF îşi asigura paza din mijloace proprii.

24 milioane de euro pentru paza păguboasă

Cifrele sunt cu atât mai halucinante atunci când aflăm că paza privată a costat chiar şi de o sută de ori mai mult decât cea făcută cu proprii angajaţi. „Faptul că numărul furturilor/ distrugerilor nu a înregistrat diminuări semnificative după anul 2011 (așa cum ar fi fost normal), în condițiile în care valoarea alocațiilor bugetare/ cheltuielilor destinate asigurării pazei cu operatori a crescut de 71 de ori în anul 2012 și de 104 ori în 2013 față de 2010/2011, ridică serioase semne de întrebare atât asupra eficacității acestei metode, cât și asupra calității și performanței manageriale de la nivelul centralei ANIF și de la nivelul sucursalelor, cu privire la modul în care a fost contractată, monitorizată și verificată asigurarea pazei prin acești operatori”, se arată în documentul citat.

Potrivit calculelor inspectorilor, valoarea cheltuielilor destinate asigurării pazei cu operatori economici specializați a fost de 44,7 milioane de lei (echivalent 9,9 milioane de euro) în anul 2012 și de 65,6 milioane de lei (echivalent 14,6 milioane de euro) în 2013. Adunând cele două sume, rezultă că s-au cheltuit din bani de la buget mai mult de 24 milioane de euro pentru a plăti o pază păguboasă. Adăugat la suma furturilor din 2004 încoace, prejudiciul depăşeşte 35 de milioane de euro.

Furturi de 11,2 milioane de euro în 2004 - 2014

ANIF a fost, practic, devalizată. Curtea de Conturi a constatat că valoarea pagubelor, numai din furturi, este de aproximativ 42,8 milioane de lei, adică mai mult de 11,2 milioane de euro. „Valoarea pagubelor a însumat aproximativ un milion de euro pe an, în perioada 2004-2011, și respectiv 1,5 milioane de euro în perioada 2012-2013”, se arată în raportul întocmit de inspectori după ce au verificat starea sistemului de irigații și a stațiilor de pompare.

ANIF: „Ne-am făcut treaba bine”

Deși jaful este evident, iar concluziile controlului sunt dezastruoase, șefii ANIF suțin că ei și-au făcut treaba cum trebuie și că nu au ce să-și reproșeze. „Conducerea ANIF consideră că au fost respectate și aplicate, în mare măsură, în perioada 2004-2013, prevederile privind obligația de a asigura paza și protecția infrastructurii - chiar și în condițiile în care valoarea furturilor a crescut”, au consemnat inspectorii care a fost punctul de vedere al șefilor de la Îmbunătățiri Funciare. Potrivit răspunsurilor, șefii instituției s-au catalogat cu „foarte bine” pentru modul în care ANIF s-a preocupat și implicat în ceea ce privește contractarea serviciilor de pază și au trecut calificativul „bine” pe evaluarea care a stabilit modul în care a reușit să se asigure paza și protecția infrastructurii.

Mai aberant: au trecut pe raportul privind activitatea de contractare și asigurare a pazei calificativul „foarte bine”, în condițiile în care valoarea pagubelor din furturi și cea a asigurării pazei este uriașă. La fel s-a gândit și Dănilă Prepeleac după ce s-a întors de la târg cu o pungă goală primită pentru perechea de boi!

SCANDAL mare cu Liviu Dragnea in prim-plan! Ce a facut in platoul unei televiziuni! Liberalii au luat FOC!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI