Exclusiv. Povestea pilotului Paul Mitu, care a salvat de la moarte 174 de pasageri. „De aici a început eroarea umană”. Video

Exclusiv. Povestea pilotului Paul Mitu, care a salvat de la moarte 174 de pasageri. „De aici a început eroarea umană”. Video

Paul Mitu a fost pilotul care a rămas în istorie ca cel care a reușit să salveze de la moarte 174 de pasageri, după ce avionul Tarom Tupolev 154 s-a prăbușit în ocean. Invitat în podcastul evz HAI România, pilotul a vorbit despre cum a ajuns pilot și ce s-a întâmplat în timpul accidentului din 1987.

Compania Tarom era proaspăt echipată cu aeronava Tupolev 154, de fabricație sovietică, fiind considerată cea mai rapidă aeronavă de pasageri din acea perioadă. „Niciun avion din perioada acea nu bătea acest avion, nici măcar Boeing. A fost un avion foarte reușit, nu numai din punct de vedere al performanței la zbor, când și din punct de vedere al performanței lui. Avionul era dotat cu motoare foarte performante, avea un consum foarte mare, în vreme acea nu era niciun avion care să ne bată pe cerul patriei”, a povestit pilotul.

Șase luni s-a pregătit pentru a pilota noua aeronavă

Paul Mitu a povestit că în 1975 a plecat la Moscova timp de șase luni pentru a învăța cum să piloteze noul avion al companiei, iar acea școală rusească era una foarte drastică.

După ce m-am întors în țară, în fiecare lună venea câte un nou avion, fiecare comandat împreună cu echipajul veneau și recepționau de la fabrică un astfel de avion.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai des mergeam în Franța, Germania, Spania, țările Baltice, Țările de Jos, am ajuns și în țările nordice. Asta a fost perioada în care în 31 de zile munceam încontinuu. Nu exista noțiunea de odihină, intervenea eroarea umană, unele persoane te pun în diferite posturi, că erai prea arogant”.

Înainte de a deveni pilot a fost mecanic de avioane, unde a lucrat timp de 13 ani. El povestește că primul zbor a fost unul intern, până la Timișoara, iar apoi unul către Iași.

Cum s-a petrecut accidentul cu 174 de persoane la bord

„S-a întâmplat în august 1987. În ziua respectivă aveam programat să fac la 9 dimineața Otopeni, Casablanca, Nouadhibou, m-am prezentat cu 2 ore înainte, și de când am venit la aeroport încă nu veniseră avioanele complete. Mi s-a raportat de brigada tehnică că avionul a venit de la Riad cu defect, s-a ajuns la concluzia că motorul din coadă nu își păstra stabilitatea turajului și am zis să mai stăm. Problemele nu au putut fi rezolvate nici după-amiază la ora 16, alt avion de schimb nu aveam.

Eu în ziua acea am încercat să găsesc un coleg care să preia cursa mea, am încercat în toate felurile la diferiți colegi, dar fiecare dorea să mai stea și el cu familia, eram sufocați de zboruri, toți ne doream să ne îmbolnăvim ca să mai stăm acasă. Organismul nostru deja nu se mai simțea bine la sol, ne simțeam bine doar la peste 9.000m altitudine, drept dovadă că media de viață a piloților este de 60 de ani”, a povestit Paul Mitu.

La bordul aeronavei erau 156 de pasageri, 4 membri ai echipajului de conducere, 4 securiști, 6 stewarzi,  încă 3 sau 4 mecanici, în total 174 de pasageri.

Pentru că aeronava nu avea combustibil suficient, au hotărât să facă o escală la Casablanca pentru a alimenta. Numai că, în acea zi era sleit de oboseală, iar toată responsabilitatea zborului era pe el.

Toate persoanele de la bord au fost salvate

„Totul a decurs normal până a trebuit să începem să coborâm pentru Nouadhibou, mai aveam de zburat cam 2 ore. În țările din Africa predomina cerul senin, dar la Nouadhibou, într-un aeroport auxiliar al celui principal, nu prea veneau avioane.

Avionul trebuia să ajungă la 14, și era ora 3 noaptea și avionul încă nu venise. Într-un aeroport unde nu există trafic, și mai ales, că toate avioanele care trec pe globul pământesc sunt monitorizate. Organele de acolo, care trebuiau să supravegheze zborul nostru, nu mai erau acolo. Lor nu li s-a comunicat că noi întârziem. Noi când am ajuns la Casa Blanca am fost luat în întâmpinare de Las Palmas, care nu mi-a putut face conexiunea cu destinația mea, de aici a început eroarea umană”, a povestit pilotul.

Totul s-a terminat însă cu bine, deoarece pilotul român a reușit să amerizeze avionul Tarom în Oceanul Atlantic, reușind astfel să salveze viața tuturor pasagerilor de la bord.

Adevărul despre intervenția sovieticilor în eliminarea lui Ceaușescu

Cartea redă obiectiv, pentru prima dată, dinamica evenimentelor Revoluției Române în întreaga lor profunzime.

Volumul este construit exclusiv pe documente desecretizate de Statele Unite și Rusia, dar mai ales pe declarații date de protagoniști, sub jurământ, în Dosarul Revoluției. Faptele fiind deja prescrise, martorii citați chiar spun adevărul în fața procurorilor, pentru a nu comite infracțiunea de sperjur. Și spun lucruri total neașteptate!

Volum recomandat de Evenimentul Istoric!

CUMPĂRĂ CARTEA – CLICK AICI

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro