Zăngănitul cătușelor pe care de obicei le poartă la brâu și nu pe încheieturile mâinilor, dar și perspectiva că ar putea înfunda pușcăria, i-a cam speriat pe unii dintre polițiștii de la Secția 16 anchetați pentru că au bătut un tânăr care, la câteva luni de la incident, a murit. Ca să-și salveze pielea, unul dintre cei nouă agenți cercetați - o femeie -, le-a pus anchetatorilor pe tavă un coleg de serviciu pe care l-a turnat într-o acțiune organizată de Direcția Generală Anticorupție (DGA). Evenimentul zilei a aflat cum l-a atras polițista în capcană pe cel care îi fusese iubit.
Mort la câteva luni după ce a fost snopit în bătaie de polițiști
La sfârșitul lunii martie, Ionuț Ghiorghe murea subit, la 39 de ani, în casa unui amic din București unde se dusese tocmai pentru că nu se simțea prea bine. Decesul bărbatului, susține familia, ar fi fost urmarea bătăilor crunte încasate cu câteva luni înainte de la mai mulți polițiști de la Secția 16. Cazul este în continuare în cercetare cu toți cei nouă polițiști bătăuși în libertate. Trei au fost plasați în arest la domiciliu, alți cinci în control judiciar, iar împotriva unuia, o tânără agentă, nu s-a luat nici un fel de măsură preventivă.
A scăpat de arest, s-a transferat la ”Capitală”
Acest polițist a beneficiat de clemența judecătorilor care au considerat că nu e atât de vinovat încât să se ia vreo măsură împotriva lui. Prin urmare, agenta continuă să meargă la serviciu, ba chiar a obținut și transferul de la Secția 16 la Serviciul ”Juridic” al Poliției Capitalei. La gândul că cercetările în acest caz strigător la cer ar putea să-i distrugă complet abia începuta carieră, agenta B.T. a luat decizia să ofere ceva la schimb investigatorilor ca să-și scape pielea. Prin urmare, s-a plasat la adăpostul articolului 19 din Legea 682/2002 care i-a permis să toarne, legal, în schimbul reducerii la jumătate a unei eventuale pedepse.
Ce s-a întâmplat cu bărbatul bătut de polițiștii de la Secţia 16 în ultimele ore de viață
”Persoana care are calitatea de martor(...)și care a comis o infracțiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță sau facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”, prevede articolul care îndeamnă la colaborarea cu anchetatorii.
Ca să-și scape pielea, polițista a căzut ”la pace” cu anchetatorii
Prin urmare, când investigatorii i-au cerut sprijinul să ”documenteze” un alt polițist - al zecelea suspect în acest caz -, agenta B.T. a acceptat. A primit instrucțiuni cu privire la modul în care trebuie să se poarte dialogul, care sunt întebările-cheie, unde trebuie insistat pentru a obține răspunsurile dorite de anchetatori. Apoi a fost echipată cu aparatura de înregistrare și l-a chemat la întâlnire, cu un mesaj pe telefonul mobil, pe respectivul polițist luat în colimator de anchetatori. Care era nimeni altul decât fostul ei iubit!
Înmormântarea tânărului torturat de polițiștii Secției 16. Mărturii cutremurătoare. Cauza?
Întâlnirea a avut loc într-un birou, la Poliția Capitalei
”Legea permite oricărei persoane cercetate pentru comiterea unei infracțiuni, oricât de garave ar fi, să scape mai ușor dacă oferă informații anchetatorilor care să ducă la prinderea altor faptuitori din același dosar. Anchetatorii au dintotdeauna o vorbă care acum e și lege: ”Dă-ne doi ca să scapi tu!”. Agenta a acceptat, legal, acest lucru. I s-a făcut instructajul de către ofițerii specializați în astfel de acțiuni (n.r. polițiști DGA). Cum să abordeze subiectul, ce să obțină de la colegul ei vizat. Întâlnirea a avut loc la biroul ei din Poliția Capitalei unde agenta l-a chemat printr-un mesaj pe care i l-a trimis pe telefonul mobil. Acolo, l-a înregistrat ambiental pe polițistul care i-a fost iubit. Apoi, totul a ajuns la procurori care au formulat împotriva acestuia acuzația de favorizare a făptuitorului și au declanșat urmărirea penală”, ne-au dezvăluit surse judiciare cum s-a derulat acțiunea în care agenta și-a turnat fostul iubit.
Acțiunea de înregistrare a fost urmată de o percheziție la domiciliul polițistului - al zecelea cercetat în acest caz -, in urma căreia investigatorii au luat telefonul mobil și laptop-ul agentului. Aparatura va fi supusă unei percheziții electronice, iar rezultatele vor deveni probe la dosar.
Numărul polițiștilor cercetați a ajuns la zece
Acum, numărul polițiștilor cercetați în acest caz de brutalitate a ajuns la zece. Doi bărbați - Ionuț Mihai Ghiorghe și Nicolae Gheorghe Toader, care avea 51 de ani, au murit la câteva luni de la tratamentele inumane la care au fost supuși de polițiștii bătăuși. În cazul lui Ionuț, autopsia nu a putut releva cauza decesului care, până la definitivarea analizelor toxicologice, perioadă estimată la șase luni, este una neprecizată. Toader ar fi murit ca urmare a agrăvării în ritm galopant a unei grave afecțiuni pulmonare.
Probe. Imagini cu 8 polițiști de la Secția 16 Poliţie când au încătușat o femeie în mașina lor
Cei doi bărbați - bătuți și umiliți de polițiștii de la Secția 16 -, s-au cunoscut, spun surse din anchetă în vara anului 2020. Ambii fuseseră internați la Spitalul Obregia din Capitală.