Aberaţiile au cuprins toată planeta. Criza ideologică prezentă de ceva vreme în multe țări ale globului este amplificată acum de multiplele crize izbucnite sau amplificate de războiul din Ucraina. Însă, dincolo de criza alimentară, criza energetică, criza economică și criza climatică, există și o imensă doză de inadecvare,
Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play de joi, sociologul Mirel Palada și scriitorul Octavian Hoandră, au analizat impostura lumii intelectuale din România. Așa cum s-a observat de-a lungul istoriei, în marile momente de cumpănă ale omenirii un rol aparte l-au jucat intelectualii, meniți să corecteze erorile ideologice și devierile de orice fel de la interesele cetățeanului.
Lumea se schimbă din temelii, în România e liniște și pace
În multitudinea de crize cu care ne confruntăm acum, amplificată de gafele luate la nivelul blocului comunitar, care deși se laudă că a găsit soluții petru a contracara efectele războiului din Ucraina, în realitate le amplifică, în România lipsește vocea intelectualilor, a remarcat indignat jurnalistul EVZ Robert Turcescu. Dacă în alte țări sunt luări de poziție, iar în week-end-ul trecut la Praga au ieșit zeci de mii de oameni în stradă, în frunte cu figuri publice, ca să protesteze contra politicilor aberante dictate de la Bruxelles în numele luptei cu dictatorul Putin, în România e liniște și pace.
„Rolul intelectualului e foarte important. Niciodată în aproape 50 de ani ai mei n-am văzut, e un moment de lașitate teribilă. teribilă. Nu vezi decât o aliniere în front, nu o rupe nimeni. Nu vă e, mă, rușine, oameni care gândiți? Vedeți cum se duce dracu lumea în care trăim, cât de absurde sunt lucrurile pe care le trăim. Chiar nu vă e, mă, rușine să tăceți ca morții în păpușoi? Un intelectual public nu-l vezi să se revolte împotriva demenței în care trăim", a exclamat revoltat Robert Turcescu în studioul EVZ - Capital.
Hoandră: Intelectualii tac ca să-și conserve interesele
La rândul său, jurnalistul și scriitorul Octavian Hoandră a lansat un avertisment. „În curând nu o să mai putem scrie, nu o să mai putem vorbi. O să încercăm, cum făcea ăia pe vremea lui Ceaușescu, să introducem în texte șopârle. Atunci va fi o problemă, majoritatea care scriu nu au talent (..) Ăștia joacă cartea vieții lor, nu or să aibă limite (...)".
Acesta a subliniat că nu își pune mari speranțe ca România să ia atitudine, ci se bazează mai degrabă pe Polonia. „Vor să omoare umanitatea din noi. Din Est va veni salvarea. Nu pe România mă bazam când spuneam că va face o figura, ci pe Polonia, nu pe România niciodată pentru că știm de ce, intelectualii tac ca să-și conserve interesele că dacă te pui împotriva europenilor nu mai vin proiectele.
Înainte de 90 nu aveam proiecte și totuși s-a făcut o țară. Cred că pentru proiectele europene ar fi foarte bine să calculăm exact cât am dat, cât am luat. Cineva ar trebui să facă în mod onest chestia asta, că eu prefer ca hotărârile esențiale pentru țara asta, să se ia în țara asta, să nu renunțăm la constituție. Dacă le spui americanilor să renunțe la constituie te împușcă pe stradă. Noi acum suntem în genunchi și ne rugăm să renunțăm la constituție”, a completat Hoandră.
Emisiunea integrală: