Exclusiv. Singura propunere românească pentru dezvoltarea unui vaccin anti Covid 19 vine de la Timișoara
- Georgeta Petrovici
- 1 aprilie 2020, 09:45
Singurii cercetatori din România care și-au asumat riscul și responsabilitatea de a dezvolta un vaccin în competiția mondială pe această tema sunt imunologii de la OncoGen. În aceasta competiție mondială sunt agrenate zeci de firme și institute din cele mai dezvoltate țări ale lumii. Vaccinul românesc împotriva COVID 19 a intrat în linie dreaptă. Vor urma inclusiv testele pe subiecți umani, aleși pe bază de voluntariat.
Așa cum relatam zilele trecute, echipa de cercetători de la OncoGen, cel mai mare institut de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din Estul Europei, a definitivat, încă din luna ianuarie, tehnologia unui vaccin pentru noul coronavirus care a iscat pandemie în lume.
Acesta e adaptată caracteristicilor genetice imune ale populației din regiunea în care trăim. Prin soluția găsită, vaccinul dezvoltă imunitate impotriva infecției cu SARS-COV-2. În egală măsură, deși vaccinul timișorenilor e conceput pentru populația europeană, el poate fi foarte ușor adaptat și pentru alte populații.
Pas cu pas, cum este testat vaccinul creat de timișoreni
Soluția găsită de specialiștii de la Timișoara derivă din tehnologia de vaccinare bazată pe ”long neoantigen peptides” folosită în terapia cancerului. În acest moment testarea a intrat în linie dreaptă. Mai exact eficiența vaccinului e testată pe celule umane. Echivalentul a 1.000 de doze de vaccin a fost produs iar acum cercetătorii urmăresc cum acționează acesta.
”Vaccinul e momentan în faza de testare în laborator pe celule umane. Ne interesează cum reacționează întreg sistemul imun la diferite concentrații de vaccin. Acesta are mai multe subcomponente – el este un amestec de proteine – le testăm pe fiecare în parte”, a explicat, pentru Evz.ro, prof.univ.dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen Timișoara.
În etapa aceasta, care va dura două – trei săptămâni, se testează componentele vaccinului. La finalul ei, cercetătorii vor putea trage o concluzie vizavi de care din componentele vaccinului reacționează și care e doza optimă.