Dacă tot vorbim despre crize, dialogul ajunge şi la situaţia politică actuală, internă şi internaţională, dar trebuie punctată şi etapa întoarcerii la vremurile ceauşiste în care ni se spunea să stingem becurile şi să mai punem o haină pe noi. Ion Cristoiu şi Robert Turcescu au fost într-un dialog incendiar despre principalele îngrijorări ale momentului, dar mai ales despre falsa criză energetică pe care o predică liderii lumii.
Criza de leadership de la nivel mondial are printre efecte și criza energetică, respectiv criza economică ce îngenunchează planeta. Robert Turcescu și invitatul său în podcastul EVZ Play de miercuri, Ion Cristoiu, au analizat tabloul de ansamblu care a dus la o exacerbare a tuturor problemelor la nivel mondial.
Din iarnă scapă cine poate
În primul rând, atrage atenția gazetarul, criza actuală se datorează pandemiei, când statele lumii au luat măsuri haotice și s-au tipărit foarte mulți bani, ceea ce se traduce în inflația galopantă de astăzi. Pe de altă parte, odată cu izbucnirea agresiunii armate din Ucraina, țarul de la Kremlin e folosit ca pretext de lideri pentru toate problemele existente.
Nu în ultimul rând, e o criză teribilă de lideri politici, cum se vede cel mai bine în cazul Germaniei, unde cancelarul Olaf Scholz e un fel de Gorbaciov, apreciază Ion Cristoiu. În viziunea sa, recent dispărutul Mihail Gorbaciov e una dintre „verigile slabe ale istoriei", dovedindu-se un dezastru pentru ruși în urma înfrângerii sale în Războiul Rece.
„Prima țară victimă a verigii slabe e Germania. Scholz va fi un Gorbaciov al Germaniei. Toți liderii de azi sunt de azi pe mâine, eu nu văd niciun plan. E un război cine rezistă mai mult la frigul de iarna asta", a punctat Cristoiu (foto).
Războiul dintre ucraineni și ruși s-a mutat în plan economic
Referitor la evoluția războiului de la granițe, care începe să se semene cu unul de durată, renumitul jurnalist și istoric a opinat că conflictul s-a mutat în plan economic inclusiv pentru țările care nu sunt implicate în niciun fel.
„Te-ai fi așteptat ca ucrainenii să declare mobilizare generală, să cheme toți refugiații. Au anunțat o contraofensivă prin care își propun să-i macine pe ruși la infinit. (...) Planul sinistru e că ambele părți duc un război economic. Occidentul a zis hai să-i mobilizăm pe ruși. Dacă s-ar tranșa într-un fel sau s-ar ajunge la un conflict înghețat, rușii și-ar retrage trupele. Occidentalii duc un război, trebuie să-i ținem pe ruși acolo. Occidentul zice o să crape rușii, rușii zic o să crape ei. Avem un război cine rezistă mai mult la frigul de iarna asta", a argumentat invitatul.
Termo-marxismul ne vrea eroi și înghețați
Doar cu o zi înainte, Robert Turcescu a introdus în emisiunea sa termenul de termo-marxism, care se referă la noua modă printre influenceri, inclusiv cei români, de a îndemna oamenii să facă frigul în case și să stea în beznă ca să lupte cu dictatorul Vladimir Putin.
Turcescu și invitații săi în podcastul de marți, Victor Ciutacu și Mirel Curea, au comentat liber una dintre aberațiile momentului, și anume directiva venită de la nivelul Uniunii Europene de a reduce consumul de energie și de întuneric. Sună a Epoca de Aur, însă pentru anumite categorii de populație iarna viitoare se anunță crâncenă. Ion Cristoiu a amintit că, înainte de căderea regimului Ceaușescu, era obligat ca ziarist la Scânteia Tineretului să prezinte raționalizarea resurselor ca pe o datorie patriotică.
Emisiunea integrală: