Terapia TECE urmărește eliminarea consumului de ecrane din viața copiilor noștri. Știați că există Autism Virtual? Se manifestă în special la copii și rămas nediagnosticat este deosebit de periculos pentru dezvoltarea armonioasă a acestora. Tu știi la ce riscuri îți expui copilul când îl uiți în fața tabletei?
Dacă nu știați ce este și ce simptome are autismul digital, realizatorul Bogdan Muzgoci a stat de vorbă cu unul dintre cei mai buni psihologi terapeuți din România, Marius Zamfir. 12 ani a bătut străzile marilor orașe, dar și ulițele satelor pentru a face terapie acasă cu o mulțime de copii care și-au pierdut copilăria, și din păcate nu e o figură de stil.
Marius Zamfir este psiholog clinician, iar în 2018, în cadrul Asociației pentru sănătate mintală a copilului, a elaborat un studiu, efectuat pe 110 copii diagnosticați cu autism, care concluzionează că ecranele și un timp mediu de 4-5 ore zilnice petrecut în fața lor sunt două indicii de eficiență sporită a terapiei.
Noile tehnologii au dus la triplarea numărului de copii expuși la autism virtual
De atunci însă a intervenit pandemia, care a crescut riscul autismului digital, a explicat specialistul în studioul EVZ. Chestionat de moderatorul Bogdan Muzgoci cum pot părinții să conștientizeze riscul la care își expun copiii, cum putem recunoaște precis această tulburare, psihologul a detaliat: „Autismul virtual e o tulburare de conectivitate. Din păcate copiii sunt foarte atrași de ecrane. S-a înființat o nouă industrie, telemarketingul. Copilul poate nu se uită deloc, dar imediat cum încep ecranele e cu ochii acolo. E o triplare a numărului de copii expuși la autism virtual.
În 2012 apare sistemul Android și tehnologia 4G. De atunci copiii au început să consume din ce în ce mai mult ecran. De multe ori consumul de ecran în special la bebeluși apare pe nevoia părinților de diversificare. Mama vede că copilul nu prea mănâncă, dacă îi punem un ecran în față se concentrează acolo".
Ecranele au ajuns un fel de babysitter
Psihologul terapeut a avertizat că părinții pot cădea ușor în capcană, cred că ecranele îi dezvoltă copilului imaginația și speră că vor avea mai mult timp pentru ei, însă în realitate își aruncă moștenitorul în brațele unei dependențe cu efecte nocive pe termen lung. „Ecranele au ajuns un fel de babysitter. in păcate creierul unui copil mic nu se dezvoltă absolut deloc în fața ecranelor. Creierul lui se învață să primească plăcere la nivel neurologic fără niciun efort", a explicat Marius Zamfir. Însă pericolul de a dezvolta autism virtual depinde de fiecare caz în parre, ca și viteza de recuperare. Nu e obligatoriu ca toți copiii expuși să dezvolte afecțiunea, după cum nu toți copiii cu autism fac și autism virtual.
Invitatul a subliniat că dezvoltarea copilului în fața unui dispozitiv care îi provoacă un alt tipar de comportament este o consecință nefastă, din fericire consecințele putând fi înlăturate în timp dacă părinții identifică acest comportament. Marius Zamfir a deplâns lipsa de implicare a statului, care a refuzat campanii de conștientizare pentru părinți „deși nu îl costa absolut nimic. Aveam sponsorizări".