În emisiunea Contrapunct EVZ de marți, moderatorul Robert Turcescu a prezentat în direct rezultatele unui experiment inedit: testele de laborator anticorpi COVID neutralizanţi pentru două persoane, ambele trecute prin boală la sfârşitul anului trecut cu forme uşoare - una dintre ele vaccinată, cealaltă nevaccinată. Însă mai e necesar testul anticorpi în condițiile în care România a ajuns prima în lume la procentul de decese COVID raportat la populaţie?
Rezultatul a fost interpretat în direct de profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Deși rezultatul testului de anticorpi al persoanei vaccinate cu cu ambele doze de vaccin și trecute prin boală (n.r. - Robert Turcescu) a ieșit foarte bine (cu o valoare de aproape 2.000), medicul a recomandat în continuarea efectuarea imediată a boosterului.
„Virusul e în circulație rapidă, aveți toate șansele să vă întâlniți cu el”
„Categoric da! Virusul e în circulație rapidă, aveți toate șansele să vă întâlniți cu el. Cu cât numărul de anticorpi e mai mare, cu atât protecția e mai bună. Se poate ajunge la 4.000, 7.000 (valoare anticorpi), fiecare organism reacționează diferit”.
Chestionat de jurnalistul Mirel Curea dacă mai e necesară măsurarea anticorpilor pentru o persoană vaccinată cu ambele doze sau trecută deja prin boală, dr. Streinu Cercel a precizat: „În actualul context epidemiologic nu trebuie pierdut timpul absolut deloc”.
„Deficitul major de vaccinare poate duce la o tulpină românească”
Specialistul nu exclude ipoteza apariției unei tulpini Covid pur românească, pe care o leagă de rata scăzută a vaccinării. Cum a apărut în Marea Britanie, Brazilia, e posibil să apară și la noi din cauza deficitului major de vaccinare”.
Potrivit datelor oficiale, România (cu o populaţie de 19 milioane de cetăţeni) a înregistrat zilnic 16,44 decese la un milion de locuitori, aceasta fiind media din ultimele 7 zile. Urmează Rusia cu 6,46 decese (la o populaţie de 145,91 de milioane de locuitori) respectiv SUA cu 4,91 decese la o populaţie de 332,92 de milioane de locuitori.
Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: