EXCLUSIV. Noua ordine mondială a devenit realitate! Un fost ministru rupe tăcerea: „Europa e umilită" (VIDEO)
- Andreea Vlad
- 19 aprilie 2022, 21:26
O nouă ordine mondială este pe cale să se nască, pornind din ruinele războiului din Ucraina și de la efectele pandemiei. Noua structură va opune marile puteri globale, dintre care China devine un jucător cu o ascensiune fulminantă, în timp ce Europa iese umilită..
Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a făcut un tablou complex al resetării centrelor de putere globală în urma războiului din Ucraina, care a amplificat efectele crizei pandemice, dar și ale crizei energetice.
O lume moare, alta rămâne în picioare! Atenție la summitul Covid
Specialistul a avertizat că trebuie să fim vigilenți la apropiatul summit din 12 mai, unde diferite entități profitoare în urma pandemiei pot pune presiune. „Să nu minimalizăm ce se întâmplă în Shanghai, s-ar putea să stârnească o poftă nouă. Să urmărim ce se întâmplă pe 12 mai (n.r. - summitul global Covid), e foarte posibil ca firme care au beneficiat de pe urma pandemiei, fonduri de investiții, firme pharma să preseze o reluare a constrângerilor (n.r. - pandemiei)".
Războiul NATO-Rusia va deveni pe față
Rugat de moderatorul Robert Turcescu să comenteze urmările războiului din Ucraina, invitatul a opinat că e un război „foarte ciudat, aparent nu câștigă nimeni. NATO nu se mai extinde către Est, e limpede. Ucraina e distrusă, Rusia și-a știrbit prestigiul pentru multă vreme. Singurii care câștigă în mod real sunt cei din industriile de armament. Cheltuielile de înarmare vor crește peste tot, se vor permanentiza conflicte care deja există, cel dintre China și Taiwan sau NATO și Rusia, de data asta fără intermediari", a punctat Varujan Vosganian.
China, marele câștigător al războiului
În opinia economistului, principala perdantă a tuturor acestor crize va fi Europa. „Iese complet umilită pentru că se află între două puteri și trage toate foloasele fără să fi fost implicată în război. Inflația și criza energetică sunt moșteniri ale pandemiei. Războiul nu a făcut decât să le agraveze. (...) Faptul că în Europa s-a redus producția de energie electrică din reactoare nucleare se vede acum. Europa e lipsită de resurse, de unitate, sfâșiată în acest conflict".
Situația Europei va fi complicată și de ascensiunea Chinei, care contribuie la un sistem tripartit de putere. „China a devenit parte a jocului politic, are o influență uriașă asupra Statelor Unite, dar are și relații cu Rusia pe care nu și le ascunde".