Marin Preda, casatorit cu o evreica

Marin Preda, casatorit cu o evreica

Din ce se cunoaste pana in prezent,  Preda a fost in vizorul Securitatii mult timp.

Fiind un autor de succes, serviciile secrete il vedeau ca pe un „bun cultural” al poporului si aveau grija de el.

Prima nota informativa provine din data de 9 septembrie 1952 si a fost publicata in revista de cultura „Altitudini”, in mai 2006: „Sus-numitul va fi supravegheat in continuare informativ pentru a se strange probe si pentru a fi incadrat in U.M. (n.r.  - unitate de munca).” Scriitorul confirma faptul ca se afla in vizorul autoritatilor in volumul de eseuri „Imposibila intoarcere”: „Prin 1952 ma aflam la Tusnad, intr-un prim concediu adevarat din viata mea. Un prieten foarte nelinistit in constiinta lui, neliniste pe care n-o inteleg nici azi, ma avertizase prin luna mai a aceluiasi an ca daca nu scriu imediat ceva prin care sa dispara norii unei maladii de care mi se legase numele (naturalism!) si in care nepasator pluteam voi fi exclus din Uniunea Scriitorilor si maladia literara se va transforma in una politica. Atunci va fi grav... Reusise sa ma nelinisteasca si pe mine”. Marin Preda scapa de bratul politiei politice scriind povestirea „Desfasurarea”, care are ca subiect colectivizarea.

„Cercurile evreiesti”

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua perioada in care intra puternic in atentia Securitatii este in anul 1965, pe vremea cand era casatorit cu Eta Wexler, cea de-a doua sotie, critic literar de origine evreiasca. Aceasta casatorie nu este vazuta cu ochi buni de partid si de politia politica, apreciind ca Marin Preda a cazut sub influenta „cercurilor nationaliste evreiesti”.

In Dosarul cu numarul 11.119 din Fondul „D” al Arhivei Serviciului Roman de Informatii se consemneaza: „La recomandarea si aranjamentul unor evrei, Marin Preda s-a casatorit cu o evreica, ajungand treptat sa fie inconjurat si indrumat in literatura si in viata sa, aproape in exclusivitate, de elemente nationaliste evreiesti, cum sunt: Ovid S. Crohmalniceanu, critic literar, element dusmanos, Paul Cornea, conferentiar universitar, element dusmanos, Horia Bratu, critic literar, Nina Cassian, scriitoare, N. Tertulian, critic literar si altii.

Influenta negativa exercitata asupra lui Marin Preda si in mod deosebit cea a lui Ovid S. Crohmalniceanu se observa mai ales in atitudinea acestuia fata de creatia literara, fata de problemele ce framanta pe marea majoritate a scriitorilor, in pozitia pe care o are fata de regimul nostru democrat-popular.” In urma acestui raport, in locuinta lui Marin Preda este montata aparatura de ascultare. Scriitorul scapa si de aceasta data, divortand de Eta si publicand volumul doi din „Morometii”, multi critici considerand cartea un compromis politic.

Tezele din iulie

A treia oara cand scriitorul este urmarit informativ  de Securitate este in anul 1971, imediat dupa lansarea „Tezelor din iulie”, prin care Ceausescu intrerupe brutal libertatea de expresie si introduce cenzura.

Dosarul „Editorul”, cum are codul raportul de urmarire, este inchis pe  19 martie 1973,  cu concluzia: „In urma discutiei pe care organele de partid au avut-o cu Marin Preda in decembrie 1972, acesta si-a imbunatatit activitatea, sporindu-si exigenta in ce priveste calitatea si continutul lucrarilor ce apar la editura pe care o conduce.”

Cele trei sotii

Aurora Cornu, marea dragoste

Miss poezie. A fost o frumoasa poveste de dragoste a anilor ‘50. Aurora arata bine, scria poezie si reprezenta o aparitie inedita in lumea culturala cenusie a acelor ani, bantuita de prolecultism.

Marin Preda se casatoreste cu Aurora Cornu in 1954. Cei doi divorteaza in 1959, dupa o relatie plina de tensiuni. In 1965, Aurora Cornu se stabileste la Paris. Se casatoreste cu jurnalistul Aurel Cornea, joaca intr-un film francez, regizat de Eric Rohmer, scrie carti si realizeaza un documentar.

„Fapt este ca iubita mea Aurora imi da de rezolvat o noua obsesie - fiinta ei -, dupa ce abia reusisem sa mai scap de obsesia propriei mele fiinte. „Te cureti de toate”, s-a justificat ea, ceea ce, la o adica, n-ar fi rau daca lucrurile nu s-ar agrava unele pe altele: boala de amor cu oboseala psihica.

...Daca Aurora vrea sa se desparta, eu trebuie negresit sa ma vindec de dragostea pentru ea, si numai timpul ma poate ajuta. Sa ma vindec de tot insa nu vreau si nu pot sa concep, ci doar atat cat sa-i pot reda libertatea si trai fara ea”, consemneaza Marin Preda in jurnalul sau, pe  24 august, 1958, jurnal publicat de Editura Ziua in  2004.

„Consideram ca Marin avea dreptul la o nevasta care sa-i faca copii, sa nu vrea sa plece. Cred ca eu am ramas intr-un fel cu el; in orice caz a scris carti din ceea ce s-a intamplat si asta nu e deloc putin, poate e chiar foarte bine. Cu cat suferi mai mult cu atat scrii mai bine... Deci compatimirea lumii ca „vai ce i-a facut aia” nu era motivata: aia i-a oferit sansa de a scrie”, povesteste Aurora Cornu in anul 2002, intr-un interviu realizat la Paris de Lucretia Barladeanu.

Desi a durat doar cinci ani, povestea de dragoste dintre cei doi scriitori fascineaza inca.Prozatorul a mai fost casatorit cu Eta Wexler si Elena Preda. Ultima i-a nascut doi fii, pe Nicolae si Alexandru.