Vremea când presa acționa ca un mediator între politicieni și opinia publică a apus. Supremația online-ului a schimbat paradigma, liderii adevărați sunt înlocuiți de surogate, unii fiind influenceri deloc dezinteresați de cei pe care îi promovează aparent dezinteresat.
Bogdan Comaroni, Robert Turcescu şi Tavi Hoandră au deschis podcastul EVZ-Play cu fenomenul morţii subite, şi au dus discuţia, ca de obicei, spre zone mai puţin explorate în dialogurile publice din România. Una dintre ele este manipularea opiniei publice prin influențe mai puțin vizibile, dar care lucrează intens în fundal. Este vorba de influenceri, o categorie de jurnalism alternativ care a explodat în același timp cu influența crescândă a rețelelor sociale.
Comaroni: Autistul Iohannis a luat un milion de like-uri în două săptămâni
Jurnalistul Bogdan Comaroni a atras atenția, în studioul EVZ-Capital, că această metodă alternativă și foarte discretă ca surse de finanțare și-a făcut simțită prezența odată cu campania electorală a lui Klaus Iohannis din 2014. Proaspăt venit din Sibiu în fruntea PNL, viitorul președinte a reușit o performanță care a dat peste cap toate calculele specialiștilor în marketing politic și comunicare. În numai două săptămâni a punctat decisiv pe Facebook, reușind să strângă un milion de susținători și devansându-l pe marele favorit în sondaje Victor Ponta, care la primul tur de vot avea un avans uriaș față de politicianul de etnie germană.
„La noi se vede cu ochiul liber, eu ca jurnalist vechi văd asta, cum ne-au fost impuși clar liderii de-afară. Ni i-au numit instituțiile de forță de afară. Ciucă a fost numit de Pentagon. (...) Iohannis la primul mandat a luat un milion de like-uri pe Facebook. Adu-ți aminte Robert, că se făcea de râs singur la canalele Tv. Tu ai moderat viitori președinți. Nici Mick Jagger nu poate să ia un milion de like-uri. Acest autist Iohannis, învăța pe dinafară propoziții.... șeful lui de campanie Vlaud Tăușance a explicat pe puncte acest fenomen, cum au creat poli de putere, au găsit polii de influență, acei influnceri în fază primară", a argumentat Comaroni.
E vremea surogatelor de lideri
La rândul său, moderatorul Robert Turcescu a remarcat că trăim vremuri în care cetățenii acordă mai multă atenție opiniilor influencerilor de mai mare sau mai mică anvergură, nu personalităților politice adevărate cum au fost Margaret Thatcher sau Angela Merkel. Una din explicații este dispariția presei quality în aproape toată lumea și migrarea masivă în mediul online dominat de influenceri. Pe de altă parte, ca jurnalist care a moderat mai multe dezbateri din timpul campaniilor prezidențiale, Turcescu a mărturisit că din punctul său de vedere, nu mai există dezbateri adevărate.
Emisiunea integrală: