Exclusiv. Medicul lui Beniamin Netanyahu povestește pentru EvZ ce se întâmplă în Israel în prima zi fără restricții
- Robert Andrei
- 1 iunie 2021, 17:25
Pas cu pas, urmând un plan sanitar extrem de bine gândit, Israelul a reușit să învingă pandemia. ”Armele” populației în acest război dus pe viață și pe moarte cu inamicul invizibil au fost respectarea cu strictețe a lungilor perioade de caratină totală, în care țara a fost închisă, și planul de vaccinare ale cărui rezultate au ”împins” procentul de imunizare la aproximativ 70 la sută.
Prima zi a unei noi vieți
Distanțarea fizică, acei 1,5-2 metri impuși pentru siguranță, restricțiile privind deplasările, numărul de persoane care au voie să participe la un eveniment ținut în aer liber sau în interior și chiar certificatul verde care demonstra imunizarea cu două doze de vaccin sau trecerea prin boală sunt istorie în Israel. De astăzi, toate aceste măsuri au fost ridicate de autorități pentru că cifrele arată că ”Țara Sfântă” a depășit nu numai perioada critică, ci a intrat într-o zonă a normalității.
Prin urmare, prima zi a lunii iunie a venit pentru israelieni cu un cadou uriaș: revenirea la viața de dinainte de pandemia de coronavirus. O viață care mai păstrează din ”era” COVID-19 un singur accesoriu: masca medicinală, obligatorie la interior. Asta pentru doar vreo două săptămâni când, la rându-i, va ajunge la cutia cu vechituri a pandemiei, spun autoritățile locale.
”Nu mai există învățământ on-line, totul e față în față”
”În toată țara mai sunt doar cel mult 30 de cazuri active pe zi. Au fost zile în care nu s-a înregistrat nici o îmbolnăvire. În spitale mai sunt câțiva pacienți la oxigen, dar sunt cazuri vechi și vorbim doar de persoane nevaccinate. Au fost închise 22 de spitale COVID pentru că nu mai sunt pacienți infectați cu coronavirus. În condițiile acestea, de astăzi (n.r. 01.06.2021) în Israel s-a deschis totul: restaurante, hoteluri baruri, locuri publice. Nu se mai face diferența între vaccinați și nevaccinați pentru că s-a ajuns la un grad mare de imunizare. Copiii - cei de grădiniță, elevii și studenții -, s-au întors la ore. Nu mai există învățământ on-line, totul e față în față. Israelul a revenit la viața normală de dinainte de pandemie”, ne-a spus Herman Berkoivts, medicul cu origini românești al premierului Beniamin Netanyahu.
Controale sanitare severe la intrarea în țară
Singura mare grijă a autorităților de la Ierusalim este cum să păstreze acest dar pe care și l-au făcut în ceva mai bine de un an de luptă cu pandemia, în care populația a trecut peste carantine extrem de restrictive. Adică să țină totul sub control, să nu apară noi focare. Mai ales de îmbolnăviri cu tulpini modificate. De aceea, la toate porțile de intrare în țară - aeriene, rutiere sau navale -, se fac controale sanitare extrem de riguroase. Turiștii sunt reverificați prin testare chiar dacă în vamă prezintă dovada vaccinarii sau a efectuării testelor COVID-19.
”La intrarea în țară s-au înăsprit controalele sanitare. Turiștii, musafirii noștri, sunt testați chiar dacă fac dovada că au vaccinul sau testele făcute în țările de origine. Este o măsură de precauție care să ne țină la distanță de tulpinile mutant care au făcut ravagii în lume. Prin aceste controale am depistat la timp cazuri de coronavirus indian pe care le-am izolat rapid”, a mai spus doctorul Berkovits.
În această perioadă, autoritățile sanitare de la Ierusalim, prin Ministerul Sănătății, studiază dacă este oportun să fie declanșată campania de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 12-16 ani. Sunt urmărite studii, mai ales cele din SUA unde s-au vaccinat peste 1,5 milioane de copii între 12-16 ani și unde nu s-au înregistrat efecte secundare după imunizare.
În Israel, însă, la tinerii peste 16 ani au fost depistate 70 de cazuri de miocardită (n.r. infecție cardiacă), maladie vindecată însă într-un timp scurt. De aceea, specialiștii israelieni ar dori să vaccineze copiii peste 12 ani cu o singră doză.
Șase convorbiri telefonice cât o pace
Israelul a dus, o perioadă, lupte pe două fronturi: a luptat cu coronavirusul și s-a apărat în fața miilor de rachete lansate din Fâșia Gaza de membrii grupării paramilitare islamiste palestiniene Hamas. Acum, și din punct de vedere militar, în Israel e liniște. Nu se mai trage.
”Cele șase convorbiri telefonice private pe care premierul israelian Netanyahu le-a avut cu președintele american Biden chiar în timpul conflictului (n.r. din ziua a patra până în ziua a zecea) au cântărit enorm. Cei doi politicieni se cunosc demult și au mizat unul pe încrederea celuilalt. După 11 zile de conflict nu s-a mai tras. E liniște. Delegații egiptene mediază situația. Dacă o singură rachetă mai este lansată din Fâșia Gaza către Israel vom reîncepe ofensiva, una și mai dură. Asta a fost înțelegerea. Fâșia Gaza este distrusă și va fi nevoie de miliarde și miliarde de dolari ca să fie reconstruită”, ne-a dezvăluit Herman Berkovits, medicul premierului Beniamin Netanyahu.