Robert Turcescu și istoricul Florian Bichir au avut o discuție pe baza celui mai fierbinte subiect de la ora actuală din lume. Ucraina și Rusia se află în plin război, iar totul pare să aibă la bază istoria. Potrivit specialistului, Kievul, ținta de astăzi a armatei ruse, este de fapt locul unde rușii au fost botezați. Acesta ar fi și motivul pentru care Putin dorește recâștigarea orașului, a spus istoricul în cadrul podcastului EVZ Play.
Robert Turcesu a spus o poveste impresionantă, o filă de istorie, care ne prezintă începuturile Rusiei și modul în care un păgân reușește să o ia de soție pe sora unui împărat. Această filă de istorie ne povestește despre cum oamenii din Kiev au fost creștinați și îi oferă istoricului Florian Bichir o rampă pentru a explica ce reprezintă de fapt Ucraina pentru ruși și de ce populația o apară cu atâta îndârjire.
Această poveste ar fi de fapt și motivul pentru care Vladimir Putin vrea cu orice preț să recâștige Kievul. Atacul lansat acum șase zile ar fi, de fapt, un mod prin care președintele rus vrea să readucă poporului locul unde a pornit creștinismul rus.
"Rusia kieveana se naște în secolul IX la Kiev. E centrul lumii ruse, cum se vehiculează la Kremlin. Moscova e capitala de mai târziu, care după face o joncțiune cu Sankt Petersburg. Dar Kievul rămâne centrul spațiului rusesc. Acolo se nasc și sunt botezați rusii, de o parte și de alta a Niprului. Nu exista niciun niciun aparținător a lumii ruse care să nu creadă că Kievul nu e al lor. Încă Putin pare de multe ori mai moderat. Aici nu există negocieri din punctul lor de vedere. Moscova e a treia Roma”, a mărturisit istoricul în cadrul podcastului EVZ Play.
Armata Rusiei nu știe să poarte lupte urbane
Istoricul Florian Bichir susține că primele 48 de ore de război au fost un succes pentru armata rusă deoarece au atacat după cum sunt ei învățați. Ulterior, ucrainenii s-au retras în zonele urbane și acum se duc lupte pentru care ei nu au fost antrenați.
„Am avut curajul și am spus că rușii în primele 48 de ore, rusii își cam atinseseră aliniamentele. În prima parte a războiului rușii spulberaseră tot. În partea a doua, e greu să faci analize pentru că, după cum ați văzut, ai noștri, românii, se comportă ca la meciul de fotbal. Țin cu Ucraina sau țin cu Rusia.
O analiză militară, geopolitică, se face cu exactitate. Eu am spus. Primele 48 de ore, Federația Rusă i-a zdrobit. În partea a doua a războiului, lucrurile s-au complicat din ce văd.Prin negocierea asta, care nu duce la nimic bun. Astea sunt niște negocieri cum făcea Papa cu Patriarhul Ecumeric ^nu avem ce să discutăm, dar e presa afară. Hai să mai stăm un sfert de oră^.
Faza a doua, de data asta, față de primul conflict care a declanșat hibrid, armata ucraineană n-a mai dat într-un conflict direct cu Federația Rusă. Toate unitățile militare s-au retras în zone urbane. E foarte greu să intri într-o astfel de bătălie de gherilă. Rușii, care sunt obișnuiți pe stilul clasic, după ce au avut atacuri frontale în adâncime și pe fronturi, se văd blocați în trei sau patru cete urbane", a mai precizat istoricul.