Exclusiv. Manevre de culise la vârful MAI. Lovitură pentru sindicaliști din Poliția Română

Exclusiv. Manevre de culise la vârful MAI. Lovitură pentru sindicaliști din Poliția Română

O decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție obligă MAI să recalculeze salariile tuturor polițiștilor prin acordarea sporurilor de fidelitate, pericol deosebit și studii superioare. Deși este o veste care ar trebui să aducă avantaje angajaților de la Interne, un polițist explică de ce îi lasă această decizie pe mulți sindicaliști fără obiectul muncii.

Decizia ÎCCJ nr 51/2019 privind egalizarea salarizării la nivel maxim a polițiștilor si personalului contractual din MAI a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial nr 64, la data de 30 ianuarie 2020.

Procesul care a condus la această decizie a Înaltei Curți a început la Tribunalul Bacău, pe 10 aprilie 2018, iar cei care au solicitat drepturile sunt patru foști angajați DGPI, serviciul secret al MAI, fosta „Doi și-un sfert”.

Deși măsura este benefică pentru oamenii legii, „Decizia 51 a ICCJ a lăsat mulți lideri de sindicat fără obiectul muncii”, a anunțat Viorel Șeicaru, vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Ne puteți urmări și pe Google News

Legat de această decizie a Înaltei Curți, vicepreședintele SNAP a precizat:

„Odată cu publicarea în MOf a deciziei nr 51a ICCJ cu privire la dezlegarea unor chestiuni de drept prin care „salariul de bază” se interpretează în sens extensiv, în sensul că se referă și la salariul funcției de bază al polițiștilor, M.A.I. va fi obligat să recalculeze salariile tuturor polițiștilor prin acordarea sporurilor de fidelitate, pericol deosebit și studii superioare”.

Și, totuși, „de ce lasă această decizie pe mulți sindicaliști fără obiectul muncii?”.

Viorel Șeicaru a explicat: „Simplu, pentru că în marea lor majoritate au racolat membrii exclusiv pe promisiunile că le vor recupera în Instanță aceste drepturi, exact ca propaganda comunistă din anii '50 cu Colectivizarea. Poate acum se vor reprofila și vor lua atitudine față de managerii care au comis si continuă să comită abuzuri, dacă nu cumva își vor amăgi membrii cu alte procese închipuite”.

O explicație în plus a venit chiar de la un lider de sindicat care, însă, este rezervat în ceea ce privește punerea în aplicare a sentinței. Președintele SNAP, Iulian Surugiu, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, care sunt „manevrele de culise” între unii lideri sindicali și anumiți șefi din structurile MAI.