EXCLUSIV EVZ. Cum ar putea rămâne bucureștenii fără apă caldă din cauza orgoliilor politice. Vanghelie, mărul discordiei. Un aviz de la ministerul condus de Dragnea ar fi blocat fuziunea RADET cu ELCEN

EXCLUSIV EVZ. Cum ar putea rămâne bucureștenii fără apă caldă din cauza orgoliilor politice. Vanghelie, mărul discordiei. Un aviz de la ministerul condus de Dragnea ar fi blocat fuziunea RADET cu ELCEN

Dispute între liderii PSD privind trecerea Electrocentrale București în subordinea Consiliului General al Municipiului București. Guvernul a amânat pentru a doua oară unirea ELCEN cu RADET, deși atât viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, cât și mai marii de la Guvern au dat asigurări că se va aproba fuziunea care ar fi șters datoriile istorice ale Regiei bucureștene și ar fi scos din faliment instituția care furnizează apă caldă și căldură în București.

Executivul a decis să amâne astăzi fuziunea celor două instituții pe motiv că mai există nelămuriri în ceea ce privește ștergerea datoriilor și gestioneare celor două instituții, au precizat, pentru EVZ, surse guvernamentale. Asta, deși fostul viceprimar al Capitalei, Marcel Nicolaescu, a declarat marți, pentru EVZ, că se va aproba sigur astăzi fuziunea și că nu există probleme.

Cert este că, unirea celor două instituții, proces ce ar duce la ștergerea datoriilor Regiei și la deblocarea conturilor RADET-ului, care este în colaps financiar, a fost promisă de un an, atât de mai marii Capitalei, cât și de cei de la Guvern.

Vanghelie, mărul discordiei

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit surselor EVZ, deși era stabilit ca să se voteze unirea celor două instituții și transformarea noii entități într-o societatea comercială-  în PSD s-a decis să nu se mai voteze trecerea instituției în subordinea CGMB-ului, pe motiv că în prezent majoritatea aleșilor generali este controlată de liderul PSD Marian Vanghelie. Concret, în ședința de Guvern, s-a adus un aviz negativ din partea Ministerului Dezvoltării și s-au cerut noi lămuriri Consiliului General al capitalei și Primăriai Capitalei, pe motiv că ar mai exista unele nelămuriri.

Contactați de reporterii EVZ, reprezentanții Municipalității au explicat că ei au depus ieri ultimele hârtii și că nu înțeleg de ce nu s-a avizat fuziunea celor două instituții.

Datoriile uriașe ar putea ține în frig bucureștenii

Bucureștenii ar putea rămâne iarăși fără apă caldă și căldură, deși problema este rezolvată momentan. Dacă nu se vor achita datoriile ELCEN, la iarnă ar putea fi rece în case.

Edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat, ieri, că de vină pentru că bucureștenii nu au avut apă caldă și căldură, ar fi șefii de la Electrocentrale București (ELCEN) și de la Distrigaz Sud care nu s-au înțeles la timp în privința datoriilor.

„Mergem la minister, la Guvern, în astfel de întâlniri foarte des. Poate și de două ori pe săptămână. Ne tot întâlnim de doi ani, de când s-a aprobat Memorandumul de fuziune RADET-ELCEN. Distrigaz Sud nu a informat cetățenii despre decizia luată, înainte de a reduce presiunea la gaze. Sper să nu fi fost o înțelegere între cele două entități, ca, folosind populația, să creeze presiune pe Primărie”, a declarat edilul-șef. El a explicat că soluția pentru deblocarea situației ar fi ca aleșii generali să voteze unirea celor două instituții. Motivul: așa s-ar șterge datoriile istorice, iar apa fierbinte și căldura nu s-ar mai opri. Cert este că aleșii generali au votat în luna mai de patru ori această fuziune și, tot de atâtea ori, prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a suspendat-o, susțin aleșii generali ACL.

   

Citeste si:

+EDITORIALUL EVZ. Ultima victorie a lui Traian Băsescu

+Cum și-a săpat Ponta singur groapa. Patru greșeli prostești care l-au demolat politic

+Meciul doi Ponta - Iohannis, văzut de DAN ANDRONIC. Plusuri. Lovituri sub centură. Minusuri. Gafe. Avem un câștigător?

 

Tot rămânem cu datorii

Numai că, bucureștenii s-ar putea să rămână iarăși fără apă caldă sau căldură și după unirea celor două instituții. Pentru că, datoriile pe care le are ELCEN nu se vor șterge. O parte dintre participanții la discuții de la Ministerul Economiei au povestit că situația rămâne „sensibilă”, lucru recunoscut, dealtfel, și de către Oprescu: „La acest moment este vorba despre apa caldă, însă urmează sezonul rece, iar problema reală este cea a căldurii”. Cert este că, odată cu unirea celor două instituții, se vor șterge datoriile pe care le are RADET către ELCEN, însă cele aproximativ 80 de milioane de lei- bani pe care Electrocentrale îi datorează furnizorilor- nu se șterg, ei trebuie achitați. Potrivit surselor citate, s-a de cis ieri ca, după ce aleșii generali vor vota iarăși fuziunea celor două instituții, să se stabiliească un calendar de eșalonare a datoriilor pe care le are ELCEN către furnizori.