EXCLUSIV.  IPS Teodosie: „Veniți de primiți Lumină!” Arhiepsicopul Tomisului oferă la miezul nopții Sfânta Lumină de la Ierusalim la cererea credincioșilor

EXCLUSIV.  IPS Teodosie: „Veniți de primiți Lumină!” Arhiepsicopul Tomisului oferă la miezul nopții Sfânta Lumină de la Ierusalim la cererea credincioșilor

Arhiepiscopia Tomisului organizează în această seară, la miezul nopții, în toate bisericile și mânăstirile Arhiepiscopiei, Odovania Învierii.

Inițiativa Înaltpreasfințitului Teodosie a stârnit controverse, mai ales între și de către neinițiați, de aceea am dorit să lămurim chestiunea, pentru cititorii noștri, chiar cu Sfinția Sa, care în această noapte va oferi credincioșilor Sfânta Lumină adusă la Constanța de Paști de la Ierusalim.

 

Victor Roncea: Înaltpreasfințite Părinte Teodosie, ce vreți să faceți la Constanța, să repetați Învierea după ce a fost interzisă desfășurarea ei firească de către autoritățile para-civile?

Ne puteți urmări și pe Google News

 

IPS Teodosie: Nu repetăm Învierea ci facem finalul sărbătorii Învierii așa cum este scris în cărțile de cult, după rânduială: se numește Odovania praznicului Învierii Domnului. O facem la miezul nopții la dorința credincioșilor care au vrut să ia Lumină de la slujitori și nu de la delegații laici cum au luat de Paști. Pentru a le satisface această dorință. Eu sunt mereu în legătură cu credincioșii și mă întreabă, și-mi cer și-mi pare bine, că sunt fii mei duhovnicești. Așa este rânduiala.

 

Victor Roncea: Cum preconizați că va avea loc slujba Odovaniei Sfintelor Paști având în vedere că mulți dreptcredincioși din întreaga țară și-au arătat intenția de a veni la Constanța? Îi primiți?

 

IPS Teodosie: Dar nimeni nu poate pune îngrădire. Cine vine, e binevenit! N-am nimic împotrivă. Foarte mulți credincioși de peste tot s-au rugat împreună cu mine. Dacă vor și în noaptea aceasta să se roage împreună cu mine, Dumnezeu îi aduce, nu este rolul meu. Eu L-am rugat pe Dumnezeu și dacă Dumnezeu îi aduce foarte bine; Dumnezeu zice “pe cel ce vine la Mine nu-l voi izgoni afară”.

 

Victor Roncea: Disputele recente au reintrodus pe agenda publică o temă importantă, consider eu: proprietatea Bisericii. Spațiul în care se desfășoară slujbele, fie el din Biserică sau din curtea ei, este privat sau public? Dacă este proprietate privată de ce se încearcă să se aplice pe acest spațiu - și s-a și reușit în perioada Stării de Urgență - măsuri ce țin de domeniul public?

 

IPS Teodosie: Este proprietate publică de drept privat. Și cele ale Bisericii, cele sfinte, țin de autonomia Bisericii și nimeni nu are voie dinafară să facă imixiuni, să intre în rânduiala celor sfinte. Pentru că sunt incompatibili: cei ce au datoria celor sfinte față de cei ce au alta datorii, lumești.

 

Victor Roncea: Cu privire la Sfânta Împărtășanie, cunoaștem poziția dreaptă a Sfinției Voastre privind viața veșnică din Sfântul Potir și deciziile unor instanțe legale care consfințesc dreptul Bisericii da a acționa conform canoanelor sale. Dar cu toate acestea, după invenția nemaipomenită de a se folosi lingurițe de unică folosință s-a auzit și de ideea năstrușnică de a se dezinfecta lingurița euharistică după fiecare împărtășanie. Nu se dezinfectează automat lingurița chiar prin Sfânta Euharistie? Ce dovezi ne puteți oferi?

Hristos poate vindeca și boala coronavirusului

 

IPS Teodosie: Sigur că acolo unde intră omul neinițiat, fără rost cu cele sfinte se denaturezaă lucrurile. Mai de folos ca lingurița scoasă din Sfântul Potir unde prezența lui Dumnezeu aievea, reală, substanțială nu poate fi alt dezinfectant. Noi ținem sfintele vase curate și le dzinfectăm cu apă sfințită și cu vinul liturgic, care se curăță la sfârșit, după sfânta împărtășanie a tuturor. Și iată, această imixiune este cu adevărat nemaiîntâlnită. Comuniștii n-au intrat în cele sfinte. Se temeau de ele. Trebuie să fim foarte dârji, să nu înlocuim o tradiție mai mult decât milenară cu asemenea modificări care n-au de a face cu cele sfinte. Hristos vindecă orice boală. Și a dovedit-o. N-a fost boală să nu poată fi vindecată de Hristos. Și această boală poate fi vindecată cu Hristos. Dar trebuie să participăm cu credință la vindecarea ei.

 

Victor Roncea: Cum catalogați valul acesta de “presari”, între care se numără, iată, și câțiva intelectuali deontologi, care vă vânează fiecare gest sau cuvânt pentru a vă prinde cu ceva greșit?

 

IPS Teodosie: Nu-i nici o problemă. Oamenii care își fac o preocupare din a vâna ceva, de care nu sunt siguri, își dau cu părerea și fac tot felul de comparații, nu mă impresionează și nici nu mă înspăimântă. Nu mă mir; pentru că nu-și văd de ale lor probabil sunt superficiali în domeniul dânșilor și vor să se afirme în alte domenii care le sunt paralele. Pot să vorbească, fiecare e liber să facă ce vrea. Cel mai vânat din toată Istoria lumii a fost Mântuitorul Hristos. Și El era Învățătorul tuturor iar învățătorii stângaci care Îl urmăreau – fariseii, căpeteniile preoților – îl vânau pretutindeni. Sunt urmași ai acelor oameni de atunci.

 

Victor Roncea: Până la Înalțare vă spunem și noi Hristos a Înviat!

 

IPS Teodosie: Adevărat a Înviat! Veniți de primiți Lumină!