Exclusiv. Înger sau Demon? Profesorul Burnei explică de unde au pornit zvonurile despre presupusele experimente pe copii VIDEO

Foto: Razvan Valcaneantu

Nu oricine poate fi medic. Durează 11 ani până să ai dreptul să tratezi un pacient pe propria răspundere. Până la sfârșitul vieții doctorii sunt măcinați de întrebarea dacă uneori n-au produs suferință, greșind. Este ideea de la care doctorul Lucian Duță a gândit această ediție a podcastului său „Fără anestezie", ilustrând un caz care a făcut mare vâlvă în spațiul public, cel al profesorului Burnei.

Medicii sunt oameni și pot greși uneori, dar sigur nu o fac intenționat. Există o întrebare chinuitoare: oamenii mă vor ține minte prin prisma celor pe care i-am salvat sau din contră prin filtrul greșelii? Dar dacă eu cred că nu am greșit și doar am încercat să-l salvez? Înger sau Demon? Asta este întrebarea care îi chinuie până la sfârșit pe medici. Mai greu este când tratezi copii. În studioul Evenimentului Zilei, medicul Lucian Duță s-a întâlnit cu unul din cei mai dedicați medici pe care îi cunoaște: Profesorul Gheorghe Burnei. Medicul ortoped a fost discipolul marelui chirurg pediatru Alexandru Pesamosca, fiind remarcat de acesta încă din anul 3 de facultate. Pesamosca l-a avcertizat pe viitorul chirurg că chirurgia pediatrică este extrem de grea, fiindcă există un factor

Burnei: S-a rostogolit vulgar povestea cu șuruburile

Acum câțiva ani, profesorul Gheorghe Burnei a fost subiectul unui scandal de proporții. În 2016, o platformă de presă independentă (Casa Jurnalistului) a publicat un articol în care medicul era acuzat că ar fi făcut în mod ilegal experimente chirurgicale pe copii. În spațiul public s-a ajuns chiar la acuzații halucinante, cum ar fi că ține oase de copii în frigider și cumpără șuruburi din Piața Obor pentru operațiile celor mici.

Sunt interese să fiu prezentat ca demon"

Invitatul medicului Duță a explicat de unde au pornit aceste speculații pe care le consideră aberante. Profesorul Burnei a subliniat că spitalul unde lucra, Marie Curie, colabora cu Institutul de Mecanică Fină pentru a face rost de dispozitive speciale, destinate copiilor fără posibilități. „Trimiteam părinții să ia aceste dispozitive. Sediul Mecanică Fină e în Obor. Așa a apărut, a la Caragiale, povestea cu Oborul. Najoritatea oamenilor erau dintr-un sătuc de undeva. Asistenții le spuneau: Știi unde e Piața Obor? Acolo te duci. S-a vehiculat vulgar toată povestea cu șuruburile".

„Am fost extrem de șocat. Nimeni din lumea medicală nu a crezut lucrurile astea. Oamenii ăia (n.r. - de la Mecanică Fină) munceau pe gratis", a completat gazda emisiunii.

În aceeași emisiune, profesorul Burnei a lămurit și de unde a pornit povestea cu oasele pe care le-ar fi ținut în frigider. Acesta a recunoscut că în România se permite transplantul osos, deci implicit recoltarea de material de la pacienți. Însă până la zvonurile care au circulat e cale lungă, a mai precizat invitatul dr. Duță.

Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată aici: