Exclusiv. Hoții au ieșit din carantină. Cele mai mari pericole în starea de urgență

Exclusiv. Hoții au ieșit din carantină. Cele mai mari pericole în starea de urgență

 

Specialiștii Poliției Române au transmis, în exclusivitate pentru evz.ro, că, în toată această perioada, spațiul public și cel virtual, abundă de informații, legate în cea mai mare parte de pandemie și domenii sau situații conexe.

 

„Recomandăm tuturor cetățenilor să se informeze doar din surse oficiale, de pe site-urile sau paginile de socializare ale instituțiilor implicate în combaterea acestei pandemii. Toate informațiile care se vehiculează în mediul online pot fi verificate dacă sunt reale prin accesarea acestor pagini. De asemenea, paginile de socializare ne dau posibilitatea să raportăm o știre atunci când ea este falsă”, a transmis, pentru evz.ro, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Oamenii legii au mai precizat că „pe rețelele de socializare au apărut postări care prezintă moduri noi de operare folosite de infractori, pentru a înșela oameni și a reuși sa sustragă bunuri sau valori din locuință”.

 

„Din experienta noastră, imaginația infractorilor nu cunoaște limite, motiv pentru care ne așteptăm să apară și la noi în țară astfel de situații. De la scenariile clasice de împrietenire cu victima sub pretextul vânzării unor bunuri sau declinării unor calități oficiale, pentru oferirea unor servicii, luăm în calcul adaptarea acestor metode la contextul actual”, au explicat specialiștii IGPR.

Exclusiv evz.ro

La solicitarea evz.ro, polițiștii au transmis că, preventiv, românii trebuie „să fie foarte atenți la persoanele care le bat la ușă si la intențiile acestora. Este dreptul lor sa ceara o legitimație și un act de identitate, dar recomandarea noastră este să nu le primească în casă. În cazul în care au loc totuși activități de dezinfecție, dezinsecție, verificări ale utilităților, acestea sunt anunțate în prealabil și se desfășoară doar în prezența administratorului de bloc”.

 

„De asemenea, este perioada Sfintelor Paște și o altă metodă cunoscută este Metoda Poamana. Infractorii pot încerca să pătrundă în locuință sub pretextul oferirii unor bunuri, ca donație. Reamintim cetățenilor să nu permită accesul în locuință persoanelor necunoscute și să primească daruri doar de la apropiați.

Monitorizarea unor astfel de comportamente reprezintă o prioritare a Poliției Române. Acesta este un efort comun, la care cu toții ne putem aduce aportul, pentru a putea trece peste aceasta situație cu bine”, a transmis, pentru evz.ro, Poliția Română.