EXCLUSIV. Harnagea, fost director SIE: Iranul ar putea comanda atentate în Europa de Est

EXCLUSIV. Harnagea, fost director SIE: Iranul ar putea comanda atentate în Europa de Est

Fostul director al Serviciului de Informații Externe vorbește despre amenințările ce pot veni din partea Republicii Islamice

Cătălin Harnagea:  Din istoria recentă putem deduce că Iranul, în ciuda rețelei și ambițiilor sale globale, este un mai mare pericol în zona sa decât în alte părți ale lumii. În afara Orientului Mijlociu este o amenințare prezentă în estul Africii, sud-estul Asiei dar și în Europa de Est. Iranul este legat și de numeroase comploturi în Europa de Vest: în Franța, Begia, Danemarca, Marea Britanie și Statele Unite. Capacitățile operative și informative ale Teheranului conexate cu cele ale rețelei Hezbollah sunt constant îndreptate către o multitudine de ținte pe tot globul – în special în locuri care cu greu pot fi asociate cu amenințarea iraniană – ele pregătind atacuri neașteptate.

Totuși, din analiza tuturor acțiunilor pregătite și organizate până acum de aliați ai regimului de la Teheran se poate trage o concluzie importantă și necesară: ele nu sunt atent pregătite și de aceea sunt suficient de ușor de contracarat. Pentru că acțiunile pe care Iranul și cei care îl sprijină le-au desfășurat în toate colțurile lumii sunt mai puțin impresionante decât cele din Orientul Mijlociu. Și dau, dacă sunt atent analizate, un model prin care pot fi prevenite.

EvZ: Iranul și aliații săi au jurat răzbunarea lui Soleimani. Deja a atacat bazele militare americane din Irak. Militar vorbind, ar putea rezista Republica Islamică unui atac american?

Ne puteți urmări și pe Google News

Cătălin Harnagea:  Nu ar putea. Dar, un raspuns mai complet ar fi ca reactia militară a Teheranului, după uciderea liderului Quds, este o ușă larg deschisă pentru o de-escaladare pe termen scurt între Iran și SUA.

EvZ: NATO și Uniunea Europeană au reacționat cu prudență după moartea lui Soleimani. Simpli spectatori?

Cătălin Harnagea:  Răspunsul este în declarația președintelui SUA de miercuri unde spunea, în privința NATO si UE, că ar dori ca aliații să-și ia un rol mai consistent în regiunea Orientului Mijlociu. Aceasta este de fapt actuala strategie a administrației americane, de a implica mai activ și alte state în gestionarea riscurilor de securitate globale, asa cum este Iranul.

Teheranul nu va risca...

EvZ: Teoretic, rachetele Teheranului pot lovi teritoriul României. S-a tot speculat în ultimele zile cu privire la aceasta. Se poate vorbi de un risc asupra țării noastre?