Robert Turcescu, jurnalistul Mădălin Ionescu împreună cu invitatul special, generalul Alexandru Grumaz, au discutat despre războiul din Ucraina într-o ediție specială a podcastului. Cine va câștiga acest război?
Întrebat dacă vor câștiga rușii acest conflict, generalul Alexandru Grumaz a explicat că nu se pune problema unui câștig în contextul acestei invazii, ci ne îndreptăm mai degrabă către un conflict înghețat, indiferent de cât de mult ne-am dori ca Ucraina să câștige acest război. „Câștigul înseamnă împingerea rușilor în afara teritoriului din Ucraina, să fie clar pentru toată lumea. Dacă se va putea vreodată să-i putem împinge pe ruși afară din Crimeea, de exemplu, sau afară din Donetsk și Luhansk, atunci am putea spune că într-adevăr avem o contraofensivă. Cert este că aceste luni ne-au demonstrat o Ucraină puternică, fără doar și poate, cu toate lucrurile pe care le-a avut de suferit”, e de părere generalul.
Avem de-a face cu o Ucraină puternică sau avem de-a face cu o coaliție mascată a unor state care sprijină Ucraina cu tot ce pot și, practic, luptă în momentul de față împotriva Rusiei? După părerea generalului nu coaliția luptă în Ucraina, ci Ucraina luptă în Ucraina. „Este foarte important să știm că toate echipamentele care au venit acum din SUA în Ucraina sunt echipamente de ultimă generație. HIMARS, de exemplu, este un schimbător de jocuri în ceea ce privește artileria, un lansator de rachete cu bătaie de la 30 la 800 de km. Ucrainenii nu au primit până acum decât rachete pentru 80 de km, întrucât se punea problema depășirii teritoriului lor și de a trage direct pe teritoriul Rusiei”
Alexandru Grumaz a făcut un inventar al ajutoarelor primite de Ucraina, iar pachetul de zece miliarde de dolari include foarte multe rachete pentru sistemele HIMARS, obuziere care folosesc proiectile Excalibur și rachete de mare viteză, Harpoon, folosite pentru a aviza radarele rusești, cu toate acestea, a adăugat el, indiferent de armamentul din dotare, ucrainenii s-au antrenat după standardele NATO abia după anul 2014, fapt care îngreunează ofensiva ucraineană. „E foarte greu la ora actuală să antrenezi toți militarii, sunt doar câteva brigăzi speciale antrenate. Acum se pune problema ca țările vecine, România și Polonia, să poată deține un astfel de loc pentru a antrena militarii ucraineni”, a relatat Alexandru Grumaz.
Nu toate țările NATO ar trebui să fie dotate cu armament
„În opinia mea, nu toate țările NATO ar trebui să fie dotate cu armament. Nu știu cu cine se luptă Cehia, care a cumpărat 18 elicoptere Viper și e pe cale să mai cumpere încă 12”, a spus generalul, clarificând că țările care contează cu adevărat sunt Polonia și România, iar acestea ar fi trebuit să intre în NATO din 1997, Ungaria și Cehia nu ar trebui să conteze în operațiunile militare din flancul estic, a mai explicat generalul.
„Ministerul de Externe nu face nimic în ceea ce privește relația trilaterală România-Polonia-Turcia. Erdogan a fost lăsat să joace de unul singur, el își rezolva problemele, nu-l mai interesează Marea Neagră, el este interesat de resursele de petrol din Mediterană. (...) Șeful trezoreriei SUA a atras atenția asupra faptului că toți banii rușilor s-au transferat în Turcia”, a conchis generalul rezervist.
Despre un posibil final al invaziei în Ucraina, realizatorul tv Mădălin Ionescu a spus că doar în cazul în care nu va apărea vreun incident major, cel mai probabil abia în primăvară se va intra într-o zonă de acord. „Mulți analiști se așteaptă la prăbușiri și remanieri masive ale guvernelor, inclusiv în România, iar acest lucru va afecta și percepția guvernelor europene față de război și implicarea lor în Ucraina”, a declarat Mădălin Ionescu.