Exclusiv. Fostul șef SIE Silviu Predoiu despre eliminarea pragului la abuzul în serviciu. Eșecul PNL și PSD de a propune o inițiativă legislativă coerentă

Sursa: EVZ

Modificările adoptate în Parlament la legislația penală, în special eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu, vor pica la examenul de constituționalitate. Fostul director al SIE, Silviu Predoiu, a făcut o serie de comentarii pe acest subiect în podcastul lui Ionuț Cristache de pe canalul Hai România. În opinia sa exact acest lucru a fost urmărit și de politicienii care au trecut legile fără să respecte solicitarea Curții Constituționale.

Fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, în prezent președintele Partidului Liga Acțiunii Naționale a comentat votul din parlament care a dus la eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu. El crede că a fost o acțiune deliberată, având drept scop tocmai favorizarea unor inculpați din dosare de corupție.

„În continuare rămâne, pentru că este la pachet cu răzgândeala de dimineață până seară. Mi se pare că cel care s-a razgândit este fie foarte prost, fie foarte deștept. Pentru că știe că ce a făcut va fi invalidat la Curtea Constituțională pentru că din moment ce curtea a cerut stabilirea unui prag, iar tu o votezi fără prag, această prevedere va pica. Dacă nu o contesta un partid la curte, cineva din opoziție, va pica la primul proces de corupție, când avocații vor face cerere de neconstituționalitate. Și va ieși cu siguranță. Este un gest premeditate”, a declarat Silviu Predoiu în podcastul EVZ Capital Hai România realizat de Ionuț Cristache.

Fostul director SIE s-a declarat în favoarea instituirii unui prag pentru acest tip de infracțiune. Silviu Predoiu este de părere că astfel se va face distincție între o contravenție și o infracțiune. El crede că trebuie să se știe până unde vorbim de contravenție și de la ce nivel avem de-a face cu o infracțiune.

„Pe de altă parte eu sunt în favoarea definirii unui prag, pentru că mi se pare că este absolut necesar să facem o distincție între ceea ce înseamnă contravenție și ce înseamnă infracțiune, unde începe și unde se termină abuzul în serviciu. Multă lume face o confuzie când vorbește de abuzul în servicu și vorbește de mită. Ori abuzul în serviciu nu este despre câștigul cuiva neapărat, cât despre pierdere, așa și este definit. Nu poți să pui pe picior de egalitate tot, trebuie să stabileșți un prag. Ca la consumul de alcool, pînă la 0,4 este contravenție, peste devine infracțiune”, a mai spus Silviu Predoiu în podcastul lui Ionuț Cristache.

Infracțiunea nu trebuie folosit în mod abuziv

Silviu Predou și-a susținut punctul de vedere arătând că au fost situații în care anumite persoane, cu funcții de conducere, au fost înlăturate în baza unor acuzații banale, camuflate sub umbrela abuzului în serviciu.

„Această confuzie în ceea ce privește abuzul în serviciu a permis abuzuri în numele abuzului în serviciu. S-au comis abuzuri în spiritul dreptății, sub această legendă: combatem abuzul în serviciu. Și am avut cazuri când, pentru că nu convenea cineva, a fost anulat pentru un abuz în serviciu de 1.400 de lei. Trebuie niște reglementări pentru că altfel, abuzul în serviciu definit rotund este o sursă de abuz”, a spus Silviu Predoiu.

Eșecul PNL și PSD de a propune o inițiativă legislativă coerentă

Tot în acest context, el a vorbit despre incapacitatea PSD și PNL de a propune un inițiativă legislativă coerentă, așa cum s-a întâmplat acum. Inițial, Senatul a votat un prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, după care la Camera Deputaților a fost redus la 9.000 (propunerea Ministerului Justiției susținută de PSD), apoi la 6.000, inițiativa PNL, pentru ca apoi, la dezbaterile din Comisia Juridică să fie eliminat. Silviu Predoiu crede că responsabilitatea pentru această incoerență aparține președinților celor două partide principale din coaliție, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

„Nu vorbim de PSD sau PNL; aceastea sunt doar ințiale. Vorbim de oamenii care conduc. Pentru că atunci când vorbeam de PSD pe vremea lui Dragnea, spuneam lucrurilor pe nume: Dragnea a hotărât. Acum ne învârtim în jurul PSD-ului și PNL-ului. Ciolacu este președintele PSD el hotărăște ce face, și Ciucă la PNL. Vorbim despre Colacu și Ciucă. Să nu mai vorbim despre incoerența și lipsa de performanță. Despre aceste două personaje este vorba, unul mai breaz ca altul. Să nu uităm că dl Ciolacu a fost propus de dl Dragnea. Pe criteriul să nu îi genereze probleme. Iar dl Ciucă de dl Iohannis pe exact același criteriu. Iar ei sunt cei care acum hotărăsc”, a concluzionat Silviu Predoiu în podcastul lui Ionuț Cristache.

Întreaga emisiune poate fi vizionată aici:

Urmăritori Și Urmăriți

Iertare, Popor Ales! Spre mijlocul secolului trecut o crimă colectivã cumplità o lovit Poporul lui israel. Holocaustul nu poate fi niciodată uitat. Dar poate fi vreodată iertat? Crimele colective nu sunt iertate! Dar cele individuale?Crimele Holocaustului au fost săvârsite prin acţiune, prin inacţiune sau prin pasivitate. Rudele mele cele mai apropiate au luat parte la activitatea unor organizaţii antisemite şi deci sunt si ele responsabile de Holocaust. În numele morţilor mei le cer iertare mortilor lui Israel! Şi în nume propriu cer iertare cã am aflat de faptele descrise in această carte atât de târziu…  – Sorin Roşca Stănescu Volum recomandat de Evenimentul Istoric!

CUMPĂRĂ CARTEA – CLICK AICI