Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Moșieri capitaliști pe pământurile statului: Politicienii și milionarii care au arendat România. Afaceri profitabile cu statul

14-08/04-teren-agricol-main-nd-mg-3449-465x390
Autor: | | 14 Comentarii | 2974 Vizualizari

După 1989, una dintre cele mai avantajoase afaceri a fost concesionarea terenurilor Ministerului Agriculturii în schimbul unei arende simbolice. Pe noile „proprietăți”, moșierii primesc și subvenții. Evenimentul zilei vă face cunoștință cu favorizații sistemului. Culiță Tărâță, Ioan Niculae, Ilie Carabulea, Ștefan Poienaru și atotprezentul Dan Voiculescu când e vorba de afaceri cu statul sunt cei mai importanți afaceriști care au ajuns mari moșieri pe terenurile primite de la Administrația Domeniilor Statului (ADS). Împreună cu aceștia, au mai accesat suprafețe de mii de hectare oameni de afaceri străini și politicieni locali, în special consilieri județeni.

Terenuri date pe viață

Mai mult, după ce au concesionat aproape 300.000 de hectare din proprietatea statului, marii moșieri au primit terenurile în arendă în baza unor contracte cu o durată de până la 49 de ani. Practic, cât o viață.

Această metodă a fost patentată în anii 2000-2004, perioadă în care s-a înfiiințat ADS - aflat în subordinea Ministerului Agriculturii, instituție care a reunit terenurile agricole administrate de stat.

82% dintre terenurile statului, concesionate

Singura motivație a acestor contracte păguboase pentru români a fost sărăcia statului din urmă cu un deceniu când nu se alocau bani pentru cultivarea acestor suprafețe.

„S-a decis atunci ca aceste terenuri să fie concesionate în schimbul unor arende așa și așa, în locul variantei ca terenurile să fie lăsate în paragină”, își amintește profesorul Gheorghe Sin, președintele Academiei de Studii Agroalimentare București. De altfel, în jur de 70% dintre contractele aflate în vigoare între ADS și moșieri sunt încheiate înainte de 2004. Astfel, Ioan Nicolae are concesiuni în Giurgiu din 2000, iar PSD-istul Culiță Tărâță a primit Insula Mare a Brăilei în 2004.

În acest moment, ADS are în administrare puțin peste 325.000 de hectare.

Pentru fiecare hectar de teren agricol concesionat, moșierii „plătesc”, în general, între un sac și trei saci de produse cultivate, adică între 100 și 400 de kilograme.

„300 de kilograme la hectare este cam cât rămâne în urmă după ce trece combina. Este adevărat că este cam puțin”, analizează profesorul Gheorghe Sin.

Statul se alege cu praful de pe tobă

Ca un exemplu, Agro Chirnogi a concesionat în județul Călărași, de la ADS, 6.000 de hectare în schimbul unei arende de 450kg/ha.

Arenda este de trei ori mai mică față de cele plătite de firme care realizează contracte cu sătenii. „Eu am luat pământul în arendă de la localnici. Scot și 4.000, 5.000 de kilograme la hectar, dar și plătesc la proprietari o arendă de 1.500 de kilograme la hectar”, spune Tudorel Damian, producător din același județ.

Suprafețe arendate pe județe

BISTRIȚA-NĂSĂUD. Cea mai mare suprafață concesio nată este de 106 hectare și a fost dată, în 2004, pentru 49 de ani, lui Ioan Moldovan. Acesta este cel mai bogat bistrițean, cu afaceri în industria cărnii și în domeniul hotelier. Arenda negociată cu statul a fost de 322 de kg/ha.

BRAȘOV. Aici, moșier - șef este consilierul județean PSD Paul Enache care are în concesiune, de la ADS, 440 de hectare. A primit anul trecut subvenții de 665.000 de lei, potrivit propriei declarații de avere. Are contracte încheiate până după 2050 și dă o arendă între 111 și 304 kg/ha.

BRĂILA. Societatea Agricost are în concesiune, începând din august 2012, o suprafață imensă: 57.720 de hectare. Firma este a lui Constantin Duluțe.

CARAȘ-SEVERIN. Firma Senator Prodimpex are 363 de hectare concesionate de la ADS. Presa a relatat că este controlată de frații Lucian și Georgică Neacșu.

CĂLĂRAȘI. Aici, patru firme își adjudecă aproape 25.000 de hectare de teren aparținând statului. În martie 2002, a fost semnat un contract pentru concesionarea a 9.414 hectare către Agro Chirnogi, companie deținută de oameni de afaceri libanezi.

GALAȚI. Compania Agrogal a italianului Giovanni Glandi a primit, în județul de la Dunăre, 5.725 de hectare. Suprafața a fost acordată în anul 2004, în baza unui contract care se întinde pe 49 de ani, în schimbul unei arende de 416 kg/ha.

GIURGIU. Maria Trading, cu aproximativ același acționariat ca la Agro Chrinogi, a primit, încă din 2002, 8.535 de hectare. În același județ, și o firmă din grupul lui Dan Voiculescu a luat 2.657 de hectare.

IALOMIȚA. Aici, Intercereal SA a celui mai bogat român din topul Capital, Ioan Niculae, a concesionat de la ADS, în 2004, 9825 hectare în schimnul unei arende de 520 de kg/ ha. Durata contractelor este de minimum două decenii și maximum 49 de ani.

Mircea Badea a jignit-o in ULTIMUL HAL pe Viorica Dancila! Asa ceva nu s-a mai intamplat! Ce a putut sa zica realizatorul TV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI