EXCLUSIV EVZ. Zeci de demnitari și funcționari ocupă ilegal posturi și toacă bani publici

EXCLUSIV EVZ. Zeci de demnitari și funcționari ocupă ilegal posturi și toacă bani publici

Doi parlamentari, un rector, câțiva primari și consilieri locali au fost declarați incompatibili de judecători. Ei ignoră aceste decizii definitive, rămân pe funcții, și își încasează salariile într-un dispreț total față de lege.

În cazul senatorului Daniel Mora Akos, instanța supremă a decis, irevocabil, că este incompatibil cu funcția încă din 24 septembrie 2013. De atunci au trecut 11 luni, fără să se întâmple nimic.

Senatorul liberal a continuat să-și ridice nestingherit leafa și să se bucure de toate avantajele funcției, chiar dacă, potrivit legii, nu mai are voie să o ocupe. „Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese, ori starea de incompatibilitate, este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”, precizează legea.

Cheltuielile cu Mora

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lună, Mora ridică de la Senat o indemnizație de 4.909 de lei. La aceasta se adaugă, în medie, 5.000 de lei pe lună, suma forfetară pe care o pri mește fiecare ales pentru birourile parlamentare. Așadar, în ultimele 11 luni, Senatul i-a plătit lui Mora 109.000 de lei, bani care este greu de crezut că vor fi recuperați vreodată. În aceeași situație se află și deputatul PDL Ștefan Bucur Stoica. Din 15 octombrie anul trecut a fost declarat incompatibil de aceeași instanță. Într-un dispreț total față de lege, conducerile Camerelor nu au trecut pe ordinea de zi discutarea celor două cazuri.

Anul trecut, deputatul Stoica a primit de la stat, în fiecare lună, 10.000 de lei. Indemnizație și sumă forfetară. Având în vedere că din octombrie 2013 ar fi trebuit suspendat din această funcție, rezultă că 100.000 de lei au fost cheltuiți fără justificare de Camera Deputaților.

La aceste sume se adaugă câte 4.000 de lei pe lună pentru cazarea fiecărui parlamentar, cheltuielile cu telefonul mobil și cu transportul.

Cei doi demnitari nu sunt singurii care refuză să părăsească funcțiile, chiar dacă au fost declarați incompatibili de judecători.

Nouă dintr-o lovitură

În urmă cu trei săptămâni, Agenția Națională de Integritate a cerut mai multor Prefecturi și Consilii Județene să elibereze din funcții nouă funcționari publici care au fost declarați definitiv incompatibili de către judecători. În ciuda acestor hotărâri judecătorești, responsabilii din CJ și Prefecturi refuză să le pună în aplicare.

Cosmin Gabriel Pîrvu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 5 mai 2010 - 2 mai 2011, întrucât a fost, simultan, consilier general în cadrul CGMB și administrator - membru în Consiliul de Administrație al Societății Naționale a Sării SA București. A fost declarat incompatibil în iulie 2013. Nu a plecat din funcția de consilier și a încasat anul trecut 8.922 de lei.

Vasile de la Neamț, șef peste Consiliul Județean și om de afaceri prin firma fiicei

Pe 4 decembrie 2013, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis, irevocabil, că Vasile Pruteanu, fost președinte al CJ Neamț, este incompatibil.

Pe 29 august 2014, consilierii județeni au respins introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre privind încetarea mandatului actualului consilier județean liberal.

În 2011, o instituţie subordonată Consiliului Judeţean Neamţ, condus pe atunci de Vasile Pruteanu, a încheiat zeci de contracte în valoare de jumătate de milion de lei cu firma fiicei fostului preşedinte al CJ. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ a a încheiat, în perioada 2010 – 2011, 27 de contracte fără licitație cu firma C&C Farm SRL, administrată de Elena Pruteanu.

Alesul local a primit anul trecut, pentru funcția de consilier județean, o indemnizație de 10.176 de lei, bani de la buget.

Primar și membru AGA

Marian Tonița s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada iunie 2008 – noiembrie 2009, deoarece a deținut, simultan, atât funcția de primar al comunei Bălășești, județul Galați, cât şi calitatea de administrator la propria firmă. În 2012 a fost ales consilier local, funcție pe care a deținut-o până săptămâna trecută când a fost destituit, în urma cererii ANI.

Între 2008 – 2012, Aurel Lesuc era primar al comunei Tudora din Botoșani. Acum este consilier local. A fost declarat incompatibil de ANI pe 20 martie 2014 deoarece, primar fiind, a deținut și funcția de reprezentant al comunei în Adunările Generale ale Acționarilor societății comerciale Nova Apaserv SA în perioada 10 martie 2011 - 20 iunie 2012. Nu și-a trecut în declarația de avere valoarea indemizației primite în calitate de consilier local. La fel se întâmplă cu Iuliana Tudorache Gomes, primărița din Sfântu Gheorghe, Ialomița. De când a fost declarată incompatibilă, din martie 2014, a încasat 9.000 de lei, fără a părăsi postul.

Rectorul de neclintit și prietenul aministiilor

Ultimul declarat incompatibil și care ignoră decizia judecătorilor este Vasile Astarăstoae (foto), președintele Colegiului Medicilor din România. În urmă cu două luni, el a fost declarat incompatibil de judecătorii instanței supreme. Deși s-au făcut demersurile necesare pentru demiterea sa din fruntea Colegiului Medicilor și din cea de rector al Universității de Medicină și Farmacie Iași, nu s-a întâmplat nimic.

Potrivit hotnews.ro, Colegiul Medicilor trage de timp și nu dă vreun semn că ar fi dispus să se despartă de Astărăstoae. În schimb, Ministerul Educației a început procedura de demitere din funcția de rector al UMF Iași.

În ultima declarație de avere făcută publică de rectorul Astărăstoae, cea din 2012, acesta a precizat că a primit de la „UMF Gr. T. Popa” 130.450 de lei pe an pentru funcția de rector, 36.908 de lei de la Colegiul Medicilor România și 5.649 de lei de la Colegiul Medicilor Iași.

Ultima idee a lui Astărăstoae, judecat într-un proces de corupție, vizează amnistia fiscală pentru 300 de medici din judeţul Iaşi, care trebuie să returneze bani către Casa de Asigurări de Sănătate, pentru rețete eliberate ilegal.

Soluțiile ANI În toate aceste cazuri, inspectorii ANI nu au prea multe metode de presiune pentru înlăturarea funcționarilor incompatibili din funcții. Inspectorii pot amenda responsabilii care refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă și apoi sesizează procurorii pentru deschiderea unui nou dosar. Procedura ar putea dura câtiva ani, timp în care cei declarați incompatibili își păstrează funcțiile și încasează în continuare bani publici.

Aleși locali și consilieri fără mandate, dar cu susținere de partid

Elena Mădălina Obadă era viceprimar al localității Fundulea, județul Călărași, când a fost descoperită în stare de incompatibilitate. În prezent este consilier local. În iulie anul trecut, Obadă a fost declarată încompatibilă după ce, între 2010 și 2012, a exercitat simultan funcția de viceprimar al orașului Fundulea, calitatea de reprezentant asociație familială în cadrul Elena Mădălina Obadă AF și calitatea de reprezentant al C.L. Fudulea în cadrul Consiliului de Administrație al școlii generale din localitate. În ultima declarație de avere nu a precizat care este suma pe care o primește de la Primărie pentru activitatea de consilier local. Alți consilieri au trecut suma, adică 5.500 de lei pe an.

Vice și administrator

Daniel Năstase este primar în localitatea Vernești din Buzău. A fost declarat incompatibil de ANI în aprilie 2013, pe când ocupa funcția de viceprimar. Năstase s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada iunie 2008 – aprilie 2010, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de viceprimar al comunei Vernești, Județul Buzău, cât și funcția de administrator de firmă. În 2011, pe când era viceprimar, încasa 18.000 de lei pe an. De atunci nu și-a mai depus declația de avere.

Ioan Fofiu este consilier local în Lazuri de Beiuș, județul Bihor. Până în 2012 a fost viceprimar în localitate. În septembrie 2013 a fost declarat incompatibil de ANI deoarece, în perioada 2008-2012, a fost şi administrator de firmă și viceprimar. Primea atunci 19.600 de lei salariu anual. De atunci nu și-a mai depus declarația de avere.

Dănuț Radu a fost declarat incompatibil, încă din ianuarie 2012, pentru funcția de consilier local în Becicherecu Mic, județul Timiș. Nu și-a declarat venitul de la Primărie. În schimb, au făcut-o colegii din Consiliu, adică 4.500 de lei pe an. Recent, Consiliul Local a fost amendat deoarece refuză să-l demită pe consilierul Radu.