Problema studiilor pe care le-a efectuat în capitala Austriei domnul Vlad Voiculescu, actualul ministru al Sănătăţii, nu este nouă. A fost ridicată în câteva rânduri. Și totuși, apar informații noi și uimitoare.
Studiile lui Vlad Voiculescu. Răspunsurile celor care se ocupă de echivalarea diplomelor în România, anume Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), nu prea seamănă între ele. O bălmăjeală care ascunde un adevăr foarte simplu, despre actualul ministru al Sănătăţii.
Are diplomă, dar nu prea
Când a fost numit ministru la Sănătate în Guvernul Cioloş, s-a pus pentru prima oară problema studiilor lui Vlad Voiculescu. La prima vedere, era un băiat şcolit la Viena, care lucrase prin mai multe bănci de prestigiu. Ceva însă nu se potrivea. Lucrase în acele bănci în funcţii importante, fără să fi avut studiile terminate.
La vremea respectivă, CNRED a dat un răspuns oficial privitor la studiile proaspătului ministru:
„În decembrie 2015, domnul Vlad Vasile Voiculescu a depus la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) un dosar pentru recunoașterea diplomei obținute la Vienna University of Economics and Business, Austria, instituție de învățământ superior acreditată. În ianuarie 2016, diploma a fost echivalată cu diplomă de master (care cuprinde și ciclul de licență pentru care nu i s-a eliberat o diplomă distinctă).
Domnul Vlad Vasile Voiculescu a urmat, conform celor descrise în Suplimentul la diplomă, document descriptiv al programului de studii, un ciclu de studii cu durata de 4 ani, ce are criteriu de admitere diploma de bacalaureat și care se finalizează cu eliberarea unei diplome cu titlul Magister, ce permite titularului acces la doctorat. În acest context, reamintim că programele de licență din România, anterioare introducerii sistemului de educație de tip Bologna, sunt recunoscute la nivel master, conform Legii educației nr. 1/2011, art. 153 (2).
În consecință, programul de lungă durată, de tip pre-Bologna, absolvit de domnul Vlad Vasile Voiculescu a fost recunoscut ca fiind de nivel master, care cuprinde implicit și ciclul de licență”.
Asta era atunci. Dar și ulterior, când ziariștii se mai interesau la Ministerul Educației de studiile politicianului Vlad Voiculescu. O dată cu tragedia de la Spitalul „Matei Balş”, s-a redeschis şi subiectul studiilor ministrului Sănătăţii. Evenimentul zilei a adresat din nou o cerere oficială în care am întrebat în baza cărei legi şi cum i s-au echivalat studiile lui Vlad Voiculescu. De astă dată, răspunsul nu a mai fost aşa de sigur şi detaliat:
„Bună ziua,
Am preluat solicitarea dumneavoastră (număr de înregistrare: 20/BCC/1.02.2021), vom reveni cu informațiile solicitate în conformitate cu prevederile legale în temeiul cărora ați formulat-o. Vă mulțumim!”
Aşadar, mai aşteptăm, să ne mai dumirim cum e cu diplomele.
Prof. Univ. Dr. Vladimir Beliş, membru de onoare al Academiei Române; „Doar diploma de licenţă atestă absolvirea unei facultăţi”
Am încercat însă şi noi să ne dumirim cum este cu licenţa, şi cum este cu masteratul, întrebând un cadru didactic de prestigiu, cu peste 60 de ani vechime în învăţământul universitar.
Profesorul universitar doctor Vladimir Beliş, membru de onoare al Academiei Române, este categoric: „Diploma de licenţă nu este unul şi acelaşi lucru cu masteratul. Licenţa atestă absolvirea unei facultăţi. În baza ei, absolventul poate să exercite profesia pentru care s-a pregătit în facultate. Diploma de licenţă este singura care atestă absolvirea unei facultăţi. Masteratul se poate face inclusiv în timpul studiilor universitare, în timpul facultăţii şi în nici un caz nu ţine loc de licenţă, şi nici nu permite celui care posedă o diplomă de master să practice o profesie anume, dacă nu are diplomă de licenţă care să ateste că a terminat facultatea de profil.”
Aşadar, bălmăjeala explicaţiei dată de CNRED, cum că diploma de master a lui Voiculescu, include şi diploma de licenţă, pe care ministrul Sănătăţii nu a mai prezentat-o motivând că este cuprinsă în diploma de masterat, nu are nicio legătură cu realitatea. Concluzia este că, Vlad Vasile Voioculescu, nu are diplomă de licenţă. Deci, nu se poate spune că a absolvit vreo facultate, aşa cum se laudă.
Diploma lui Voiculescu şi abilităţile lui
Despre diploma de economist de la Viena, ministrul Sănătăţii a făcut următoarea precizare:
„Acolo (la prestigioasa Vienna University of Economics and Business Administration, Cornelia Moll,) ți se dă la început o listă completă de examene pe care trebuie să le treci. Eu am terminat toate examenele (cu excepția a 2 dintre ele) în timp record, în 4 ani. Din 1 noiembrie 2005, m-am apucat de muncit full time.
Făceam 1070 de euro pe lună şi mi s-a părut că l-am prins pe Dumnezeu de picior. Cred că a mai durat 1-2 ani şi am dat şi celelalte două examene. Apoi, cu lucrarea de diplomă am lungit-o, pentru că am prioritizat altele. Au fost anii în care am muncit pe brânci… şi seara organizam tabere de germană sau căutam medicamente. Cinstit să vă spun: dacă nu mă presa prietena, probabil că nici nu aş mai fi terminat lucrarea aceea. Tot ce vă spun poate fi verificat la universitate. Respectiv la angajatori”. La Universitate au verificat reporterii de la InPolitics.ro. Li s-a răspuns că diploma pare a fi „looks good”. Deci, deşi a fost obţinută în mai bine de 10 ani şi la insistenţele prietenei, diploma pare a fi în regulă. Dar, deşi arată bine, nu este o diplomă de licenţă, ci o diplomă de master care „looks good”.
Ce nu „looks good” este faptul că, fără a avea diplomă de licenţă, ca simplu absolvent al Liceului din Pucioasa, domnul Voioculescu a ocupat funcţii extrem de importante prin bănci de prestigiu în Austria, cu mari interese şi în România.
Spre exemplu, conform cv-ului domniei sale, între 2005 (cînd avea 22 de ani, adică terminase liceul de nici trei ani de zile) și 2007 a fost angajat al Dexia Kommunalkredit Bank AG, Viena, unul dintre cei mai mari jucători mondiali în finanțarea infrastructurii (la noi, Banca Transilvania), unde a fost însărcinat cu Managementul Strategic. Având printre alte atribuţii şi proiectarea şi coordonarea implementării Sistemului de Management al Informaţiei în toate filialele grupului.
Asta în condiţiile în care domnul Voiculescu, aşa cum singur recunoaşte, în Pucioasa, nefiind profesori de germană, nu prea vorbea această limbă. Probabil, banca având filiale în mai multe ţări, poate că se descurca mai bine în cehă, poloneză sau maghiară.
De la „Dexia” a plecat la mai bine. Probabil că începuse să deprindă germana. Conform spuselor domniei sale, chiar preda cursuri de germană. Aşa că a ajuns, chiar din 2007 (cînd avea 24 de ani deci) și până în 2010, la Volksbank International AG, Viena, Austria. Şi nu oriunde, simplu funcţionar la ghişeu. Ci la Management Strategic, ca membru cu rol de consilier al Consiliului de Supraveghere, Comitetelor de Audit, Comitetelor de Strategii şi Buget din mai multe filiale.Volksbank International AG (VBI), avea peste 600 de filiale în 9 ţări din Europa Centrala şi de Est. Toate au avut o creştere extrem de rapidă.
Vă daţi seama ce carte se învăţa la Liceul din Pucioasa? Posturile cheie din bănci de renume din Asutria, curgeau fără să ai nicio diplomă în plus. Scria „Pucioasa”, erai angajat.
Aproape că nici nu mai aveai nevoie de altă diplomă. Noroc cu prietena că l-a împins de la spate, că altminteri, astăzi aveam un ministru la Sănătate, doar cu diplomă de liceu.
Potrivit oarecum cu sănătatea, pentru că Pucioasa natală este staţiune balneoclimaterică, unde merge lumea să se trateze de reume. Dar nu numai faptul că Pucioasa natală este staţiune balneo constituie singura legătură a domnului Voiculescu cu sănătatea. Mai este una. Conform cv-ului, în 2008, devine şi membru al Societății Europene de Oncologie Medicală. Poate de aici râvna domniei sale de a angaja un absolvent de teologie, secretar de stat la ministerul Sănătăţii.
Conferinţa de presă cu mască
Acum două zile, conferinţă de presă tensionată a unui înalt demnitar român. Care, niţel încurcat, rostea cu vădită reţinere: „Să procedurizăm… să treinuim nişte măsuri pe care îl vom detalia”…Şi discursul a continua: „E nevoie ca în spitale să fie cald, pentru că altfel e greu de suportat aşa ceva”. Un fel de „Să fie bine, ca să nu fie rău”. Să juri că în dosul măştii negre a celui care vorbea, era Veorica Dăncilă. Dar, nici vorbă.
Conferinţa de presă avea loc la Ministerul Sănătăţii şi era ţinută de către domnul Vlad Voiculescu, economist la bază, cu studii grele la Viena, după cum am văzut, acum ministru al Sănătăţii în România. Iar conferinţa de presă avea loc chiar la ministerul condus de domnia sa. Să-i acordăm însă circumstanţe atenuante d-lui ministru.
Prin faţa băncilor de prestigiu pe unde a lucrat, nu s-a întâmplat niciodată să fie protestatari care să-i ceară demisia, ca acum, în faţa Ministerului Sănătăţii. Aşa că să-l credem că nu s-a putut concentra la ceea ce spunea, preocupat să găsească o ieşire mai dosnică pe unde să o uşchească, după ce promisese protestatarilor că va ieşi să stea de vorbă cu ei.
Legătura dintre Sănătate şi Teologie
Este evident că există o legătură între Sănătate şi Teologie. Când încurcă morţii din spitale şi trebuie deshumaţi şi apoi re-înhumaţi de familiile lor, trebuie şi o slujbă de înmormântare, nu? Ministrul Voiculescu s-a gândit la asta. Şi s-a zbătut să o aducă la Ministerul Sănătăţii în funcţia de secretar de stat, pe doamna Monica Emanuela Althamer.
Licenţiată în Teologie, absolventă a Secţiei Teologie Ortodoxă – Engleză, la Universitatea de Vest din Timişoara. Aşa că de acum încolo, spitalele pot încurca liniştite morţii. Există pile pentru serviciul religios la cheie şi de calitate. Inclusiv în limba engleză, pentru doritori.
Dacă vom cerceta cv-ul doamnei secretar de stat, vom vedea că are o vastă experienţă în managementul de magazine, dar mai ales în al unor call-centere. Aşa că aparţinătorii cărora li se încurcă morţii şi i-au îngropat pe ai altora, au unde suna. Li se va răspunde profesionist.
Rubaşca lui Iliescu
Ca să ne dăm şi noi intelectuali, folosim un citat din Dostoievski: „Noi toţi ne tragem din „Mantaua” lui Gogol”. Parafarzându-l pe marele scriitor, am zice că politicienii de azi, se trag din rubaşca lui Ion Iliescu.
De ce spunem asta? Prin anii ’95, când Iliescu a realizat că Regele Mihai nu mai prezintă nici un pericol pentru preşedinţia lui şi l-a primit în ţară, a spus: „Conducerea de atunci a României, i-a refuzat intrarea în ţară a Regelui Mihai”.
Conducerea „de atunci” fiind chiar el. Cam aşa procedează şi domnul Voiculescu. Spune că este grav ce a găsit la Ministerul Sănătăţii. Că în 30 de ani, nu s-a făcut nimic. Conform cv-ului, în anul 2015, în Guvernul Cioloş, domnul Voiculescu devine Ministru al Sănătăţii. Aşa-i că nu s-a făcut nimic în Ministerul Sănătăţii şi „conducerea de atunci” este vinovată?