Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV EVZ. Polițiștii au bătut un bătrân cu lopata până l-au lăsat fără splină
EXCLUSIV EVZ. Polițiștii au bătut un bătrân cu lopata până l-au lăsat fără splină

EXCLUSIV EVZ. Polițiștii au bătut un bătrân cu lopata până l-au lăsat fără splină

Dacă în Ialomița, polițiștii sunt umiliți de interlopi, la București, un ofițer și un agent au fost reținuți pentru tortură, după ce s-a stabilit că au bătut un alegător. EVZ a aflat întreaga poveste.

Un incident electoral deosebit de grav a ieșit la iveală abia zilele trecute, deși au trecut cinci luni de la producerea lui. Este vorba despre o agresiune care a avut loc în ziua alegerilor europarlamentare, pe data de 25 mai.

Un bărbat, Dumitru Croitoru, de 63 de ani, din comuna Românești, județul Prahova, a rămas fără splină și s-a ales cu mandibula și trei coaste rupte, după o „corecție” aplicată în sediul Secției 3 Poliție. „Evenimentul zilei” a aflat că victima nici nu ar fi vrut să depună plângere, însă a ajuns la Spitalul Universitar în stare gravă, iar doctorii au anunțat IGPR. Din spusele anchetatorilor reiese că, în ziua incidentului, un reprezentant al Secției de votare din Liceul „Nicolae Tonitza” a sunat și a reclamat că un individ îndeamnă alegătorii să voteze cu un anumit candidat. La fața locului, a ajuns un echipaj de poliție de la Secția 3, din care făcea parte și ofițerul Călin Minea.

L-a lovit pe ofițer

Martorii acestui incident spun că Dumitru Croitoru era sub influența alcoolului și l-ar fi lovit pe ofițer. Alegătorul recalcitrant a fost condus la Secția 3. Acolo, agenții l-au dus într-o încăpere din spatele clădirii principale și l-au „altoit” cu pumnii, dar și cu o coadă de lopată. „Când au fost aplicate primele lovituri, era de față și fostul comandant, comisarul șef Marius Boncu”, susțin colegii agenților de la Secția 3.

„Ofițerul Minea i-a spus că a fost lovit, dar fostul șef de secție, comisar-șef Marius Boncu, n-a vrut să îi facă dosar pentru ultraj, să nu fie raportate incidente”, au precizat colegii polițiștilor anchetați.

Secția a rămas fără lopeți

Croitoru a plecat de la secție pe jos, dar a fost găsit, zăcând, într-un parc de pe strada Nicolae Tonitza. A doua zi după incident, ofițerii de la Control Intern ai Poliției Capitalei au venit la secție, iar grupa operativă a prelevat probe din camera în care a avut loc agresiunea. „Au confiscat toate lopețile. Dacă dă o zăpadă, nu avem cu ce să o curățăm”, a spus un polițist.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au stabilit că cinci polițiști erau de față în momentul agresiunii: ofițerul Claudiu-Dan Minea Iftimiu și agenții Bogdan Gușatu, Florin Năstase, Ciprian Lăzăroiu și Alexandru Cerbureanu. Pe doi dintre aceștia, ofițerul și agentul Gușatu, procurorii i-au reținut, iar Florin Năstase e cercetat sub control judiciar. Cazul a fost instrumentat, inițial, de Parchetul Sectorului 1. Abia după ce comisia medico-legală a stabilit că loviturile primite de Croitoru i-au pus viața în pericol, cazul a fost preluat de Parchetul Capitalei. Bătrânul este cercetat, în schimb, pentru ultraj, într-un alt dosar.

Au dezbrăcat investigatorul

Secția 3 Poliție a devenit „celebră” după ce, în urmă cu doi ani, doi subofițeri au supus o femeie, investigator sub acoperire, la violențe fizice și psihice „extrem de crunte și grave”, pentru a o determina să declare că practică prostituția. În schimb, polițiștii i-au cerut șpagă pentru protecție. Ei au dezbrăcat-o complet pe investigatoare, smulgându- i îmbrăcămintea și lenjeria intimă. Investigatorul a refuzat să le dea mită, dar a fost amenințată: „Îți trag o bucată de cazi în cap, aici”. În total, 31 de de subofițeri de la Secțiile 1 și 3 de Poliție au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție în acest dosar.

Acuzații: „Au dat cu bastoanele”

Săptămâna trecută, „Evenimentul zilei” a relatat un alt caz, în care polițiștii de la Secția 5 au fost acuzați că au intrat în curtea unui bucureștean și l-au agresat. Marian-Gabriel Duță (34 de ani) acuză că a fost lovit nemilos cu bastoanele de 8-9 agenți. Totul s-a întâmplat în dimineața zilei de 20 septembrie, iar la bătaie au participat mai mulți agenți. Duță a mai povestit că a fost încătușat cu două perechi de cătușe și a fost înghesuit într-o mașină a Poliției, unde a fost lovit din nou. La Secția 5, ar fi urmat o altă serie de lovituri și cu bastonul. Apoi, ca în bancurile de odinioară, agenții au întocmit un proces verbal și l-au amendat cu 500 de lei, pentru că tulbura ordinea și liniștea publică pe stradă. Ofițerii de la Control Intern din Poliția Capitalei au declanșat o anchetă, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Sectorului 1, care au început urmărirea penală pentru faptă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.