Anul 2023 va fi anul războiului, dar și al prăbușirii unor importanți lideri europeni, între care premierul britanic, Rishi Sunak, al cancelarului german Olaf Scholz, dar și al prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki. Estimarea îi aparține analistului politic H.D. Hartmann. El și-a exprimat punctul de vedere în podcastul lui Ionuț Cristache, difuzat pe EVZ Play, prezentând propriul scenariu despre evoluția războiului din Ucraina, dar și despre viitorul politic al Europei postbelice.
Analistul H.D. Hartmann susține că în acest an mai mulți lideri europeni se vor prăbuși în contextul războiului din Ucraina. În opinia sa, 2023 va fi un an al războiului, dar și al crizelor politice, mai ales în statele care susțin Kievul împotriva Rusiei, în acest război.
„Anul 2023 va fi anul războiului, dar și al prăbușirii marilor lideri, Rishi Sunak (premierul britanic – n. red.), a prim-ministrului Poloniei (Mateusz Morawiecki – n. red.), a cancelarului german (Olaf Scholz – n. red.)”, a estimat H.D. Hartmann.
În opinia sa, Germania va înceta să mai fie o putere economică la nivel european, în condițiile în care nu va mai primi gaze naturale din Rusia. Mai mult, H.D. Hartmann susține că fără un echilibru între Berlin și Moscova, nu va fi pace în Europa.
„Germania a eșuat în jocul european. Dacă țevile din Baltică (conductele Nord Stream – n. red.) sunt moarte, Germania nu mai este competitivă. Fără un echilibru între Berlin și Moscova nu va exsitat pace în Europa. Iar Europa nu poate exista fără pace, între Moscova și Berlin. România nu există pe niciun culoar. Geografia de care vorbim nu mai cuprinde state, cuprinde culoare, iar noi n-avem nici unul”, a afirmat H.D. Hartmann în podcastul lui Ionuț cristache de pe EVZ Play.
Cum va evolua războiul din Ucraina
Analistul invitat în podcastul România lui Cristache și-a prezentat propriul scenariu cu privire la evoluția războiului din Ucraina.
„Să știți ca situatia reală a Ucrainei a fost dezastruoasă. Datele pe care eu le văd, le vede toată lumea. Prim-ministrul știe ce înseamnă un război, atât de partea victimei cât și a agresorului. Situația a fost extrem de severă, am avut un moment de inflexiune în august. Putin a ordonat distrugerea totală a Ucrainei, iar generalii s-au opus. «Pierdem prea mult, oricum îi distrugem, haideți să o luam pe bucăți». După aceea au existat trei momente de propagandă. Primul a fost Insula Șerpilor, unde au murit 7 - 8 soldati ucraineni. Eu le-am spus atunci să se uite pe site-ul autorității navale a Ucrainei, eu având raportul care este semi-public”, a spus analistul.
În opinia sa, această minciună ar fi trebuit să acopere faptul că Occidentul nu cunoștea adevărata putere a armatei rusești. H.D. Hartmann, spune că Rusia nu ar fi dorit să ocupe Kievul, așa cum s-a văzut în primele zile ale războiului, când forțele militare rusești au ocupat mai multe localități din vecinătatea capitalei Ucrainei.
„Asta a fost prima salvă de minciună totală, care a trebuit să acopere faptul că occidentul n-a știut cât de puternică e Rusia. Și nici astăzi nu știe. După aceea a venit marea minciuna mediatică că, de fapt, marea Armată Roșie n-a fost în stare să ocupe Kievul. A doua marea minciună… Dar a vrut Moscova să ocupe Kievul? La care toată lumea a zis că nu avea cum. Tancurile deschid un front dar, după aceea, trebuie să pui soldați. Rușii n-aveau soldați pe linia Kiev.
În august - septembrie observam un lucru, 108.000 km pătrați din Ucraina erau ocupați de Armata Roșie. Însă rușii au trebuit să facă o repliere. A fost o greșeala tactică. Generalii și-au pierdut funcțiile și cred că o să-și piardă și viața, Putin nu iartă. Era enorm, 100.000 de km pătrati, un teritoriu de la Chișinău la Ploiesti”, a mai spus analistul invitat în podcastul lui Ionuț Cristache.
Despre situația din Bahmut
Conform scenariului prezentat de H.D. Hartmann, Ucraina nu va mai exista în granițele actuale în următorii doi ani.
„În doi ani de zile Ucraina care o știm astăzi nu va mai exista. Germania a trimis tancuri pentru a apăra viitoarele granițe despre care nu știm unde vor fi. Adâncimea frontului era de 40 de km. Rușii ocupă 40 de km și își pregătesc următorii 40. De aceea ucrainenii cer rachete cu rază lungă de acțiune pentru că nu pot ataca punctele de comandă care rămân pe adâncimea frontului.
La ora actuală, Bahmut, tehnic vorbind, este înconjurat de mercenarii Wagner. Numai când ajungi efectiv la primul colț de stradă poți să o declari încercuire practică, iar cea militară se produce atunci cand ai cel puțin 30 de guri de foc. În acel moment se consideră un oraș militar înconjurat. Sunt noțiuni care definesc etapele”, a mai explicat analistul H.D. Hartmann în podcastul lui Ionuț Cristache.