Primărie Capitalei a trecut pe lista locațiilor unde se pot duce să se adăpostească de frig cei care nu au case, cel mai mare centru- cu 250 de locuri, care însă nu este deschis.
Mai mult, primăriile de sector abia au găsit câteva zeci de locuri pentru a-i caza la căldură pe cei care îngheață pe străzi pentru că nu au case.
Astfel, potrivit lui Cristian Iftene, persoana de contact trecută în dreptul adăpostului de pe Bulevardul Theodor Pallady- nr 64, centrul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, conform listei furnizate de Primăria Capitalei, a explicat reporterilor EVZ, inițial, că la adpostul, care are 250 de locuri, vor fi cazați oameni.
Întrebat când, acesta a revenit și a spus că „după ce se va umple cel situat pe Șoseaua Berceni”. Întrebat care este adresa exactă a  adăpostului de pe Șoseaua Berceni, acesta a explicat că trebuie să se intereseze, că nu o știe.
După numai câteva minute, acesta a revenit cu un telefon și a precizat că, defapt, nu este un adăpost ”în toată regula” nici pe șoseaua Berceni, ci doar 10 locuri la spitalul ”Sf Luca”.
”Sunt doar 10 locuri, care sunt deja ocupate. Se pot lua oameni numai în situații de urgență. Cel de pe Theodor Pallady nu este deschis, pentru că nu este personal. Va fi deschis în curând”, a explicat Cristian Iftene.
Întrebat ce pot face oamenii străzi în acestă situație, având în vedere că acum este situație de urgență, acesta a replicat: ”Dacă ne uităm acum pe Văcărești, sunt 100 desculți”.
Sectorul 4 nu are adăpost, iar Vanghelie poate lua 25 de homleși
Potrivit persoanei de contact trecute în dreptul adăpostului ”Sf Luca”, Alex Dovleac, în sectorul 4, condus de Cristian Popescu Piedone, nu există nici un adăpost pentru homleși, iar cel de pe Theordor Pallady trebuia inaugurat. ”Trebuia să avem deschis adăpostul mare, nu știu ce s-a întâmplat de nu s-a mai inaugurat”, a explicat, pentru EVZ, Alex Dovleac.
Sectorul cinci abia a găsit 25 de locuri în prelungirea Ferentari- nr. 72 și 10 locuri unde se pot caza doar cuplu: mamă și copil cu vârsta până în trei ani.
Chiliman și Onțanu au cele mai multe locuri
Pe Șoseaua Odăi, nr 3-5, în sectorul 1 al Capitalei, există 60 de locuri pentru homleși și încă 40 care mai pot fi amenajate. Totodată, edilul  sectorului 2, Neculai Onțanu, are pe Șoseaua Pantelimon, nr.500, aproape 72 de locuri pentru cei care vor să se adpostească de frig.
Edilul sectorului 3, Liviu Negoiță, nu are nici un adăpost.
Ziua stau afară și dorm la adpăost cu cerere
Potrivit programului dat de Municipalitate, adăposturile sunt deschise numai seara. Astfel că, cei nevoiași trebuie să se trezească dimineața și să plece în frig. Unii șefi de centru, mai mărinimoși, susțin că se poate sta și pe zi.
Totuși, când reporterii EVZ au vrut să se ducă să facă reportaj, li s-a spus că doar seara pot veni la adpost. ”Doar seara este program. Totuși, având în vedere ce este afară, ei pot veni și ziua. Numai că, înainte trebuie să depună o cerere la registratură și să ne spună povestea. După ce se aprobă la regisatratura situată pe strada Mareșal Averescu, ei se pot duce să se cazeze pe șoseaua Odăii nr. 3-5”, a explicat, pentru EVZ, Melania Fierbântu, persoana de contact trecută pe lista dată de Primăria Capitalei pentru adăpostul situat pe Șoseaua Odăii.
Vezi Aici lista cu adăposturile trimisă de biroul de presă al Primăriei Capitalei
Directorul DGAS București: Avem locuri pentru încă 395 de persoane
Șeful Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, Cosmina Simean, spune cu totul altceva față de biroul de presă și de oamenii care sunt desemnați să se ocupe de adăposturile sociale, potrivit listei puse la dispoziție de către biroul de presă al Muncipalității.  
Astfel, în timp ce pe lista trimisă de biroul de presă al Primăriei Capitalei se precizează că la adpostul de la Sf Luca sunt 10 locuri, fără a se preciza adresa adăpostului, Simean spune că sunt 100 de locuri în acea locație.
”În municipiul București există, la nivelul majorității sectoarelor, adăposturi de urgență, care, conform legii, sunt deschise pe timpul nopții, doar în cazurile excepționale (temperaturi sub -10 grade), fiind permisă șederea pe timpul zilei (pentru că ziua în adăposturi trebuie să se desfășoare a amplă acțiune de sterlizare și dezinfectare). Primăria Municipiului Bucuresti, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București asigură în aceste zile, adăpostirea persoanelor adulte în cadrul unui adăpost de urgență organizat în cadrul Complexului de Servicii Socio Medicale al Municipiului București. Capacitatea acestuia este de 100 de locuri. În cazul În care cererea de locuri va depăși capacitatea de cazare, (lucuru care nu s-a întâmplat până în prezent, fiind cazați un numar de doar 76 de persoane, Primăria Municipiului București poate pune la dispoziție facilități de cazare pentru încă 395 de persoane. Aceasta doar in cazul în care acest lucru se impune!”, precizează Simean.
Citiți și: