Ministrul Alexe a primit tabla şpagă, acuză DNA. Începem să desluşim înţelesurile ascunse ale comunicatului DNA, în ceea ce priveşte cercetarea asupra şpăgii pe care a luat-o Costel Alexe, fost ministru al Mediului, acum preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Ministrul Alexe a primit tabla şpagă, precizează DNA.
Şpagă ce a constat în mai mult de 20 de tone de tablă. În documentele trimise de DNA către Cotroceni, pentru ca Iohannis să aprobe începerea urmăririi penale, se precizează sec:
"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, instigare la delapidare”.
Care sunt faptele pentru care „persoana”, fost deputat şi apoi ministru, trebuie cercetat penal pentru că a luat şpagă în perioada martie-aprilie 2020, când „ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic” 22 de tone de tablă? Procurorii spun că tabla a fost primită în „23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”.
Avem, în această formulare eliptică, cel puţin trei necunoscute. Cine este persoana care a luat şpaga? Cine este persoana sau firma care a dat şpaga? Unde s-a dat şpaga, respectiv unde au fost trimise şi apoi primite cele 22 de tone de tablă.
Chia dacă știm deja unele răspunsuri, să le luăm pe rând și să le completăm cu informații.
Persoana era Alexe. Costel, ministrul de Tablă
Prima necunoscută a fost rezolvată repede de către întreaga presă, chiar în ziua în care au fost trimise documentele către Cotroceni. Era vorba despre ocupantul fotoliului de ministru al Mediului, Costel Alexe, în Cabinetul Orban. Nici nu era greu de ghicit. Cine putea da certificate de mediu gratis? Cine fusese deputat? Cine fusese apoi ministru?
Despre traiectoria devenirii lui Costel Alexe am vorbit deja în evz.ro. Unul din cazurile tipice de individ bun de nimic, pus pe căpătuială, care nu poate să realizeze ceva prin forţe proprii, aşa că se agaţă şi el de politică. Devine mai întâi om de casă al unui politician consacrat din zonă.
În cazul nostru, Costel a fost ţucălarul baronului de Iaşi, Relu Fenechiu. Şi el fost deputat şi fost ministru al Transporturilor. În Parlament, se ocupa şi de problemele de mediu. Poate că de aici a deprins Costel dragostea de natură. Tot de la mentorul său a deprins şi dragostea de infracţiuni. Vă reamintim că Relu Fenechiu a fost acuzat şi el de DNA că a dat ţeapă la „Electrica Moldova”, vânzând în perioada 2002-2004 către această societate, transformatoare vechi în locul unora noi. Ţeapă în valoare de 2,8 milioane de euro pentru care a făcut niște ani de pușcărie.
Fenechiu a colaborat cu procurorii
De aici încolo, destinele celor doi, mentor şi elev, vor începe să semene. Lui Fenechiu i s-a mai scăzut din pedeapsa de 5 ani, când a colaborat cu procurorii şi şi-a recunoscut vinovăţia într-un nou dosar în care era acuzat de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. Doar 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. A fost încarcerat în Penitenciarul Vaslui, fiind eliberat condiționat pe data de 7 august 2017.
Cu Costel, ministrul Tablă, povestea este abia la început. S-a aprobat de către Iohannis începerea urmăririi penale. El spune că este nevinovat şi până la condmnarea definitivă, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. O prezumţie care, din ce date sunt în anchetă, se va îndoi ca tabla.
Şi ca să aducem un argument că Costel (am făcut-o intenţionat) al nostru fără politică era nimic, să spunem că a fost consilier juridic la o firmă de stat, chiar dacă nu avea la vremea aceea studii juridice. Probabil că i-au intuit potenţialul.
Șpaga: de la Combinatul Siderurugic Galaţi
Cea de-a doua necunoscută din comunicatul plin de mistere al DNA este întreprinderea sau persoana care a dat şpaga lui Costel. Am dezvăluit aici, în premieră, în evz.ro, că este vorba despre Combinatul Siderurgic din Galaţi. Nici în acest caz nu a fost prea greu să aflăm. Tablă de care voia Costel, nu se fabrică decât în câteva locuri din ţară. Dar cineva care să poată rupe din cantitatea produsă 22 de tone, fără să se cunoască prea tare în gestiune, nu era decât Combinatul de la Galaţi. Şi am avut dreptate. De acolo a luat Costel al nostru şpagă tabla.
Ministrul a pus pe altul să semneze
Deocamdată, va fi cercetat pentru dare de mită numai Bogdan Grecu, CEO-ul Combinatului Siderurgic „Liberty” Galați.
Să vedeţi miracol! Imediat după ce societatea a livrat tonele de tablă cerute şpagă de către Costel, a primit, prin ordin al ministrului Mediului, nr. 1401/ 13 iulie 2020, semnat în locul lui Costel, ca să nu bată la ochi, de secretarul de stat Mircea Fechet, un număr de 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, acordate cu titlu gratuit din partea statului. Fără dubii, nu?
A treia necunoscută: unde s-a dus efectiv şpaga
La această a treia necunoscută, trebuie să recunoaştem că am fost puţin duşi în eroare de către comunicatul DNA. Acolo se spune: „Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”.
În realitate, nu este vorba despre nici un fel de rudă de-a lui Costel, ci de un ţucălar de-al său, aşa cum a fost şi el pe vremuri slugă pe lângă Relu Fenechiu. Omul de casă al ministrului Tablă se numeşte Ştefan Andrei Cazacu. Acest Cazacu fiind şi el, ca şi Costel Alexe, un individ care s-a agăţat de politică pentru a parveni.
Exclusiv EVZ. Ministrul Alexe a primit tabla şpagă pentru domeniul lui de 1 milion de euro. Tablă cu premeditare
Tabla-şapgă nu a fost dusă într-un loc oarecare. Ceea ce ne face să credem că a existat inclusiv o premeditare în ceea ce priveşte această acţiune. Iată argumentele.
Pe data de 17 ianuarie 2019, adică în urmă cu un an, Costel îşi descoperă, pe lângă calităţile de politician, deputat şi ministru, şi pe cele de artist. Astfel că înfiinţează o companie pentru activități de creație și interpretare artistică. A numit-o, biblic, „SC Domeniul Arca SRL”. Unde credeţi că exersează doine la fluier angajaţii firmei artistice? Fix la adresa unde, potrivit procurorilor, au ajuns cele 22 de tone de tablă-şpagă.
Adresa este în satul Sculeni, comuna Victoria, județul Iași. La momentul înfiinţării companiei, singurul artist-fluierici al Societăţii de artişti, era Costel Alexe (conform datelor de la Registrul Comerţului) în calitate de asociat unic. Îi ţinea ritmul, administratorul cu drepturi depline Ștefan Andrei Cazacu.
Numai că Cazacu (iar am făcut-o intenţionat) cânta fals, nu ieşea sârba cum trebuie, aşa că pe data de 29 mai 2020, Costel l-a schimbat. Şi ca să fie mai sigur că-i ies acordurile cum trebuie, a decis ca în locul lui Cazacu să facă duet, direct cu propria-i soţie, Raluca Elena Alexe. Poate de aici comunicatul DNA cu ruda. Pentru că la aceeaşi adresă din Sculeni, unde este societatea de fluierat din frunză a lui Costel, este şi societatea soţiei sale, SC Corporex SRL.
Tabla chiar era pentru învelit clădirile lui Costel
În articolul precedent din evz.ro pe acest subiect, am afirmat că cele 22 de tone de tablă sosite în chip de şpagă la Sculeni, nu erau destinate acoperirii vreunei case. Pentru că se prăbuşea casa.
Văzând însă domeniul de la Sculeni al familei Alexe, oraș bănos, cu vamă, cred că am greşit. Erau totuşi pentru acoperit clădirile. Ba, după cum se vede pe imaginile publicate de publicația Reporter de Iași, cred că nici nu ajungeau.
Iar domeniul e domeniu, după cum îl descriu colegii ieșeni.
„Întreagă proprietate e în plin proces de modernizare, investiția fiind de câteva sute de mii de euro. (…) În doi ani, a făcut (familia Alexe n.r.) toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fară să spună care a fost sursa banilor.
Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscina în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de pavele, grajduri, stive de lemne și hrana pentru animale, totul cifrandu-se la cel puțin 700.000 de euro, adaugați valorilor inițiale ale terenului și clădirilor”, relata Reporter de Iași.
Alo, Galaţiul! Oricum unde a mers mia, merge şi suta. Chiar dacă este dosar deschis la DNA, faceţi treaba până la capăt. Mai trimiteţi-i lui Costel 2-3 tone de tablă, că îi plouă omului în garaj şi în grajdurile pentru cai şi struţi.
Acesta este conacul familiei Alexe de pe domeniul de 4 hectare.