Cei mai mulţi dintre tinerii basarabeni care au fost arestaţi săptămâna trecută, în urma protestelor din Chişinău, au fost transfe raţi de la secţiile de poliţie la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, numit şi Izolatorul 13.
Victimele povestesc că au fost supuse la bătăi crunte şi trecute prin adevărate „tunele ale morţii”, din care ieşeau schilodite. Azi, Comisia pentru politică externă din Parlamentul UE discută situaţia din Moldova. La şedinţă participă, ca invitat, şi Cristian Diaconescu, ministrul român de externe.
Cruzimea regimului Voronin iese la iveală
Victimele povestesc despre torturi, tratamente inumane şi un regim de detenţie crunt, la care au fost supuse de miliţienii lui Vladimir Voronin
Cei mai mulţi dintre tinerii basarabeni care au fost arestaţi săptămâna trecută, în urma protestelor din Chişinău, au fost transferaţi de la secţiile de poliţie la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, cel numit şi Izolatorul 13.
Deţinuţi care erau deja în penitenciar au transmis, prin rudele care i-au vizitat, că persoanele care protestau în momentul în care erau aduse în penitenciar au fost snopite în bătaie de către gardieni. Pentru mai multe zile, timp în care torturile n-au încetat, sute de tineri au îndurat un regim crunt descris şi de reprezentantul ONU la Chişinău, care a reuşit să vorbească cu 40 dintre cei aflaţi încă în Izolatorul 13: „Din ceea ce am văzut şi am auzit de la cei circa 40 de tineri, pot considera că este vorba de grave încălcări ale drepturilor omului - şi anume de aplicarea unor tratamente inumane şi degradante, precum şi de îngrădirea dreptului la consiliere juridică, la proces echitabil, la condiţii adecvate de detenţie”, a spus expertul ONU.
De altfel, zeci de rude ale tinerilor reţinuţi de poliţie în Republica Moldova s-au adunat, luni dimineaţă, în apropierea Pe ni tencia rului 13 şi a Comisariatului de poliţie din Chişinău, susţinând că cei aflaţi în arest nu au acces la avocaţi.
Reporterii EVZ la Chişinău au obţinut mărturii şocante de la cei care au fost bătuţi atât în Izolatorul 13, cât şi în comisariatele de poliţie din capitala Moldovei.
Aseară a apărut un nou decedat în urma evenimentelor din 8 aprilie. „Jurnal de Chişinău” scrie că trupul lui Ion Ţâbuleac, care prezenta răni şi fracturi, a fost aruncat în noaptea de 7 aprilie dintr-o maşină aparţinând ministerului de interne moldovean.
„Prin tunelul morţii”
Izolatorul 13, Chişinău, Strada Bernadazzi, nr 3. Aici este arestul provizoriu al Comisariatului General de Poliţie, unde sunt ţinute persoanele aflate sub urmărire penală. Majoritatea tinerilor reţinuţi după evenimentele din noaptea de 7 spre 8 aprilie au fost aduşi, în acea noapte sau în zilele următoare, la Izolatorul 13 sau în Centrul de plasament pentru minori al Ministerului de Interne, aflat în apropiere. Iurie Crăciuneac (din Cahul) a fost „dus în Izolator şi bătut acolo, apoi în celule”, după cum singur povesteşte.
Crăciuneac era într-un microbuz maxi-taxi cu alţi tineri când a fost arestat la ieşirea din Chişinău, în drum spre Cahul. Au fost opriţi de un filtru la ieşirea din Chişinău, întroşi din drum şi redirecţionaţi spre Comisariatul General.
Li s-au luat amprentele, au fost fotografiaţi şi apoi ţinuţi două ore cu mâinile la ceafă şi cu faţa la perete. „Eram mulţi, dar nu puteam să văd exact câţi, pentru că eram plesnit peste faţă. Oricum, eram peste 100 de inşi reţinuţi.”
La capătul peretelui, spune Crăciuneac, era o uşă masivă de fier care se deschidea din când în când. Fiecare dintre cei de la perete erau luaţi şi aruncaţi pe rând într- o cameră întunecoasă şi lungă, sub forma unui tunel. Acolo au fost bătuţi cu pumnii, picioarele şi bastoanele. „Tratamentul ne era aplicat de zece-cinsprezece poliţişti. Dădeau unde nimereau!”, povesteşte tânărul moldovean, cu urme înfricoşătoare de bastoane vizibile încă pe picioare.
Apoi au fost scoşi pe uşa de la capătul celălalt al „tunelului morţii”, după cum îl descrie Iurie Crăciuneac, şi târâţi spre celulele Comisariatului General de Poliţie.
„Am nimerit într-o celulă de opt persoane unde eram cazaţi 12 băieţi. Toţi fusesem la miting şi toţi aveam leziuni. Şi ei trecuseră prin acel tunel. În timpul nopţii, mulţi au cerut asistenţă medicală pentru că nu-şi simţeau picioarele, mâinile sau nu se puteau ridica. Am fost eliberaţi abia peste două zile”, adaugă Crăciuneac.
„Au împrăştiat intenţionat funingine pe ciment”
O altă victimă a torţionarilor lui Voronin, D. B., povesteşte, sub protecţia anonimatului de frica represaliilor, prin ce a trecut după ce a fost reţinut pe 7 aprilie, de oameni în civil, în spatele parlamentului.
„Am fost încătuşaţi şi urcaţi cu forţa într-o maşină, apoi ne-au dus la secţia de poliţie, la anchetatori. Am intrat într-un cabinet (n.r. - cameră de interogatoriu) unde m-au lovit odată în cap şi de două ori în spate. Apoi am fost dus să mă spăl, fiindcă eram murdar de sânge pe bărbie şi pe faţă. Pe burtă şi pe picioare aveam urme de funingine, care fusese special împrăştiată pe ciment ca să ne poată acuza că am participat la incendierea parlamentului. Apoi m-au pus cu faţa la perete şi fiecare dintre cei care treceau mă loveau puternic în ficat. După asta am fost duşi într-o cameră, unde ni s-a spus să scriem declaraţii, mi-a spus să scriu cum zic ei. Apoi am fost obligaţi să semnăm. Ne-au dus la centrul de plasament, unde am fost băgaţi 18 într-o cameră de aproximativ trei metri pe trei şi unde erau doar două paturi. Ne-au scos să facem genuflexiuni, iar dimineaţă am fost treziţi şi duşi la anchete”.
Prin aceleaşi orori a trecut şi G.I.: „M-au pus cu faţa la pământ. M-au electrocutat o dată, apoi poliţiştii m-au pălit de câteva ori. La comisariat, ne-au interogat”.
Edwin Berry: „Tinerii reţinuţi au urme evidente de violenţă”
Edwin Berry, consilierul pentru Drepturile Omului al ONU în Republica Moldova, a reuşit sâmbăta trecută să îi vadă pe câţiva dintre tinerii moldoveni aflaţi în Izolatorul 13, penitenciarul de detenţie preventivă amplasat chiar în centrul Chişinăului.
Într-un interviu zguduitor acordat EVZ, Berry povesteşte clipele de groază prin care au trecut manifestanţii moldoveni: au fost bătuţi crunt de forţele de ordine şi au stat înghesuiţi câte 25 în camerele de opt metri pătraţi ale comisariatelor de poliţie, petrecându-şi zile întregi fără mâncare.
EVZ: Cum aţi reuşit să intraţi în Izolatorul 13? Edwin Berry: Sâmbătă, împreună cu trei reprezentanţi de la Mecanismul naţional de prevenire a torturii, am reuşit să vizitez Izolatorul 13. Am vorbit cu aproape 40 de persoane, aflate în Izolator.
Care era starea lor? Mulţi dintre deţinuţi au fost plimbaţi, înainte de a ajunge în Izolatorul 13, prin mai multe comisariate de poliţie. De acolo au fost duşi la Comisariatul General de Poliţie şi abia apoi au fost transferaţi la Izolatorul 13. Reţinuţii ne-au povestit că la comisariatele de poliţie au fost bătuţi de agenţii de securitate, atât în încăperile unde au fost interogaţi, cât şi în camerele unde erau ţinuţi. Mulţi dintre cei reţinuţi prezentau urme evidente de violenţă fizică şi tortură. Pe corpurile lor se vedeau răni foarte grave, rezultate în urma bătăilor încasate.
Le este asigurată asistenţa medicală în Izolator? Nu ştiu însă dacă le-a fost administrat un tratament adecvat sau nu. Starea fizică şi psihică în care se află acei tineri sunt dovada clară a faptului că au fost supuşi la violenţă fizică, tratamente inumane şi atacuri la integritatea fizică şi morală. Cât am stat cu ei, ne-au descris bătăile cumplite pe care le-au încasat de la forţele de ordine - au fost loviţi cu bastoane de lemn şi cauciuc, i-au „spălat” cu furtunuri cu apă şi i-au bătut cu pumnii şi picioarele.
În ce condiţii stau tinerii încarceraţi? Încăperile pe care le-am văzut noi arătau cât de uman permite o închisoare. Dar tinerii mi-au povestit că în comisariatele de poliţie au fost ţinuţi câte 25-28 într-o cameră de doar opt metri pătraţi. Au fost efectiv supuşi unui tratament inuman. În afara lipsei de spaţiu, care îi obliga practic să stea unul peste altul, în comisariate au fost ţinuţi mai mult de două zile fără mâncare, iar apa le-a fost raţionalizată. Puteau să bea doar când şi câtă le dădeau voie agenţii de poliţie care îi aveau în custodie.
Sunt părinţi disperaţi care îşi caută copiii dispăruţi de zile întregi. Cei închişi în Izolatorul 13 au reuşit să ia legătura cu familiile? Cred că poliţia a luat legătura cu familiile lor, dar nu pot să vă confirm acest lucru. Unul dintre cei cu care am vorbit sâmbătă mi s-a plâns că nu a reuşit să îşi anunţe părinţii că e în viaţă.
APEL
OSCE cere acces liber pentru presă
Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Miklos Haraszti, le-a solicitat ieri autorităţilor de la Chişinău să asigure accesul liber al presei internaţionale şi să permită relatarea neobstrucţionată a evenimentelor din Republica Moldova. Într-o scrisoare adresată ministrului de externe moldovean, Andrei Stratan, Haraszti afirmă că, la rândul lor, jurnaliştii trebuie să dea dovadă de imparţialitate în acoperirea unor evenimente precum protestele care au avut loc după alegerile parlamentare. Reprezentantul OSCE i-a trimis lui Stratan o listă cu plângerile jurnaliştilor care au fost agresaţi, reţinuţi sau împiedicaţi să îşi facă meseria. Cel mai recent caz este cel al corespondentului TVR la Chişinău, Doru Dendiu, căruia i s-a pus în vedere ieri că trebuie să părăsească Republica Moldova. (Dan Stancu)
FĂRĂ EXPLICAŢII
Diplomat străin reţinut
Poliţia moldoveană l-a reţinut ieri pe letonul Alex Grigorievs, şeful biroului de la Chişinău al Institutului Naţional Democratic (NDI) din Statele Unite, a relatat portalul Unimedia. Reţinerea lui Alex Grigorievs a avut loc la biroul acestuia, fiind efectuată de doi reprezentanţi ai Ministerului de Interne, „în contextul acţiunilor de la 7 aprilie”, a declarat o sursă citată de Unimedia. Potrivit cotidianului „Ziarul de Gardă”, colegii lui Grigorievs au declarat că nu sunt clare condiţiile în care acesta a fost reţinut şi că nu ştiu la ce secţie de poliţie a fost dus. Alex Grigorievs are statut de diplomat străin şi se află în Republica Moldova de cinci ani.
VEZI AICI VIDEO CU MĂRTURIA LUI CRĂCIUNEAC.
CITIŢI ŞI: