Evenimentul Zilei > Justitie > EXCLUSIV EVZ. Interlopii clujeni, prieteni cu polițiștii
EXCLUSIV EVZ. Interlopii clujeni, prieteni cu polițiștii

EXCLUSIV EVZ. Interlopii clujeni, prieteni cu polițiștii

Fenomenul de crimă organizată din Cluj Napoca seamănă tot mai mult cu cel din Piatra Neamț: liderii mafiei locale au început să-și incendieze mașinile sau să comită jafuri cu violență, ajutați de rakeți moldoveni și tolerați de cei care ar trebui să-i aresteze.

Tribunalul Arad a dispus, vinerea trecută, arestarea preventivă pentru 30 de zile a trei persoane: Sorin Mureşan, Cătălin Şărban şi Eugen Burz. Deși multe din faptele lor de violență au fost comise în Cluj Napoca, a fost nevoie de intervenția unor instituții din afara județului. Anchetatorii susțin că cei implicați erau în relații extrem de apropiate cu polițiști sau foști polițiști, unii dintre ei cu funcții foarte înalte în Ministerul de Interne.

Unul dintre cei vizați de procurorii DIICOT Arad este Sorin Mureșan, zis „Luduşu”. Acesta este originar din Luduș, județul Mureș, și a venit la Cluj în urmă cu aproximativ 20 de ani, pe vremea când comandant al Poliției Cluj Napoca a fost numit comisarul șef Pop Teodor Pușcaș, venit de la IPJ Mureș. În prezent, acesta este un important politician PSD. Mureșan se află în relații extrem de apropiate și cu fostul secretar de stat în Ministerul de Interne, Toma Rus, cu care se afișa mai toată ziua prin oraș. Vreme de mai mulţi ani, a fost şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Cluj, subordonată DIICOT Cluj. Un alt poliţist cu care Sorin Mureşan se lăsa fotografiat este Dragoş Marc, şeful structurii care se ocupă de culegerea de informaţii, subordonată BCCOA Cluj. Din cauza prieteniei cu mai mulți polițiști, ancheta s-a desfășurat în mare liniște. De la IPJ Cluj au lucrat câţiva anchetatori de maximă încredere, iar informaţiile adunate au fost trimise la Arad, fără știrea poliţiştilor de la BCCOA Cluj, au dezvăluit surse din sistem.

Faptele

Mureşan este acuzat că a apelat la serviciile finului său, Cătălin Şărban, un împătimit al jocurilor de noroc, dar prieten foarte bun cu mai mulţi rakeţi moldoveni, dispuşi să comită infracţiuni cu violenţă. Surse judiciare ne-au declarat că Mureşan i-ar fi împrumutat suma de 100.000 de euro unui anume Vasile Diţ, zis Dixie, din Cluj Napoca, şi nu a mai putut recupera banii. În luna martie 2014, maşina lui Diţ, un Land Rover, s-a aprins în parcarea blocului în care locuia. În urma anchetei efectuate la Arad, s-a stabilit că maşina lui Diţ a fost aprinsă de Cătălin Şărban, ajutat de doi rackeţi moldoveni, Tudor Butnaru şi Grişco Artiom, ultimul antrenorul echipei de taekwondo a Republicii Moldova. Aceleaşi surse judiciare mai susţin că Vasile Diţ avea un bar, în Cluj Napoca, pe strada Actorului, care, la scurt timp a ajuns în proprietatea lui Cătălin Şărban. Sorin Mureşan are o avere impresionantă, o vilă imensă construită într-un cartier select al Clujului şi câteva maşini de lux. Mureşan spunea la toată lumea că averea lui provine din construcţia de apartamente pe care ulterior le vindea. „Este un om cu care e bine să nu ai de lucru”, spune un cunoscut de-al lui.

L-au atacat pe patronul unei case de schimb valutar

Cătălin Șărban este acuzat că, pe 25 aprilie 2014, ar fi pus la cale tâlhărirea patronului unei case de schimb valutar din Cluj Napoca. La ora opt dimineața, în timp ce ieșea din blocul în care locuia, Vasile Meseșan a fost tâlhărit de două persoane, respectiv Tudor Butnaru și un alt bărbat care a rămas neidentificat, cei doi fiind coordonați de Cătălin Șărban, susțin anchetatorii. În urma acestei tâlhării, Meseșan a fost deposedat de o geantă în care se aflau 60.000 de euro. În sarcina lui Șărban mai este pusă încă o infracțiune de tâlhărie, care a avut loc în Arad, pe 10 octombrie 2013. Atunci, Șărban, Butnaru și încă două persoane l-ar fi atacat pe un bărbat care avea asupra lui 50.000 de euro. Anchetatorii susțin că Șărban nu era stilul de om care să aibă informații legate de persoane care să aibă asupra lor, la o anumită dată și oră, o sumă imensă de bani. „Ponturile erau date de alte persoane. Rămâne să se stabilească cine sunt acestea deoarece ancheta este departe să se oprească aici”, ne-a dezvăluit un polițist de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Cluj, care a lucrat în acest dosar.