Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv EVZ. E incredibil cât costă o oră de zbor cu elicopterul SMURD! Scandalul Arafat.
Exclusiv EVZ. E incredibil cât costă o oră de zbor cu elicopterul SMURD! Scandalul Arafat.

Exclusiv EVZ. E incredibil cât costă o oră de zbor cu elicopterul SMURD! Scandalul Arafat.

„Tăticul SMURD”, Raed Arafat, cel care a creat și gestionat Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, este pus în lumina reflectoarelor în ultima perioadă de experți care „s-au săturat de minciuni”. Tensiunea se reflectă în atitudinea medicului de la Târgu Mureș, Arafat având mai multe răbufniri în public. Un specialist explică punctual care sunt motivele pentru care se cere demiterea lui, tragerea la răspundere din punct de vedere legal și anchetarea modului în care s-a cheltuit banul public în mentenanța serviciului. 

„Este incredibil cât scandal și victimizare se face pentru simplu motiv că un ministru nou venit dorește, cum e și firesc, ,să facă o evaluare a serviciilor din subordine. Deși sunt parte din poveste, iar în afirmațiile d-lui Arafat sunt prezentat ca unul din cei care dorește să-i fure fondurile și să închidă SMURD-ul”, și-a început mesajul milionarul timișorean, Romeo Dunca. Acesta este deținătorul celei mai mari companii de transport din țară, desfășurând și activități de transport aerian.

Dunca susține că a descifrat modul de operare a lui Arafat, concluzia sa fiind: „Ne ia drept proști!”.

Costurile unei ore de zbor cu elicopterul SMURD – cheia unui viitor dosar penal?

„Dacă față de activitățile (n.r. medicale) domnului Raed nu pot să mă exprim, fiind în necunoștință de cauză, în ceea ce privește activitatea de zbor cu elicoptere am o părere fundamentată pe mulți ani de activitate în gestionarea unui astfel de sistem operațional. Iar acolo nu pot înghiți inepții si minciuni, așa cum au fost ele prezentate de Arafat în comisia de modificare a codului aerian. Privind acum, la amplificarea acestui scandal, în mod total nefiresc și greșit, îngrijorarea sporește pentru că practicile și momentul folosit sunt de neînțeles. Cine, ce interes și cât de puternic este acest om care în scurt timp mobilizează atâtea resurse, și pe diverse planuri, folosindu-se de veșnica scuză ,,salvarea de vieți” pentru a iniția un fenomen de masă înspre susținerea unei activități ce nu trebuie auditată? Într-o singură zi, 14 luări de poziție diferite pe Facebook, filmări la tv și, ce e mai grav, fronturi comune din partea tuturor șefilor regionali ai centrelor de salvare. Cât de patriot și iubitor de oameni poți fi dacă azi, în starea în care se află nația, profiți de acest haos în ceea ce privește mass media, și informarea în general, aplificând neîncrederea oamenilor în orice?

E firesc ca un ministru să evalueze tot ce are în ogradă și e obligația de serviciu și morală dealtfel a celor din subordine să ușureze munca noului venit”, a scris Dunca.

„SMURD a înghițit 4 milioane de pensii”

„Și cât de simplu e să temperezi valul de simpatie care se poate transforma în revoltă socială, ieșind și spunând clar și corect că nu e mare lucru în a fi controlat? E normal și firesc să fie făcut un control amănunțit anual pentru că aici vorbim de un miliard de euro cheltuiți pe an. Iar dacă raportăm la o pensie medie de 250 de euro, e vorba de 4 milioane de pensii

Atâția bani stau în spatele împotrivirii la normalitate. Continuați să susțineri d-le Arafat teze mincinoase cum că se doreste închiderea, printre altele, a activității de zbor a SMURD-ului, deși atât actualul ministru al Transportului, cât și noi v-am asigurat în plenul ședinței că nu e așa.

Acum generați și intrețineți acest circ mediatic periculos pentru țară, doar din dorința de a nu fi controlat cum cheltuiți un miliard de euro pe an?

Puterea e greu de gestionat, dacă în spatele ei sunt interese materiale ascunse. Nu doresc să cred că acesta e motivul împotrivirii. Ce ați creat e bun și funcțional așa că mergeți la serviciu și nu vă mai consumati să agitați lumea. Lăsați noii veniți la putere să vă controleze activitatea pentru că dacă e OK, veți sta și mai confortabil în poziția de șef și veți putea cere și mai mult de la ei. De altfel sunt si eu curios cît costă ora de zbor la SMURD pt că ce ati afirmat in comisie nu pot sa cred. Iar daca ati mintit acolo ridicați multe semne de întrebare despre cum cheltuiti miliardul in fiecare an…”, a continuat timișoreanul.

„Arafat e bolnav de putere!”

Contactat de EVZ, Romeo Dunca a argumentat afirmațiile din mesajul pe care l-a publicat pe contul lui de Facebook și a oferit noi amănunte din culisele SMURD.

„Nimeni nu vrea să ia capul nimănui, dar dacă unii au drepul să efectueze un control, trebuie lăsați să controleze. Sumele reale trebuie aflate, vreau să știu cât costă în mod real o oră de zbor cu elicopterul SMURD. „Am fost luați drept proști când (Arafat) a făcut în plen afirmații și susțineri stupide. Una dintre ele a fost că a redus ora de zbor cu elicopterul SMURD la un preț de 1.300 de euro. E imposbil, cu un elicopter EC 1335 să zbori cu acești bani! Ora de zbor cuprinde absolut tot ce ține ca acel elicopter să stea în aer: curentul, combustibilul, hangarul, paznicul, pilotul, etc!

Această sumă este foarte mică, nu poate o oră de zbor, la nivelul acesta, să coste doar 1.300 de euro. Și dacă ai puterea să faci o astfel de afirmație, în fața unor oameni cu experiență și în fața unui parlamentar… Fie minți, fie nu știi!

Ora de zbor la aceleași aeronave, în Franța, pentru care Ministerul Sănătății francez decontează, costă 3.000 de euro.

Consider că e obligația dânsului să lămurească suma pe care o plătește statul român pe o oră de zbor cu elicopterul SMURD, să-și justifice activitatea și felul în care a redus atât de mult prețul. Pentru că altfel pare că trucarea unei licitații. Știți, minciuna trebuie tot timpul să o cârpești, să o întărești cu o altă minciună… Cred și că este bolnav de putere”, a declarat afaceristul pentru EVZ, menționând că și-ar dori o dezbatere publică la care să participe și Raed Arafat.

Ia 1 miliard de euro/an și nu vrea concurență

Romeo Dunca mai spune că „Raed Arafat nu dorește implicarea unor firme concurente, argumentând că în momentul în care există mai multe oferte, prețul crește! Iar asta e împotriva regulilor de piață. Așa se stabilește prețul corect, prețul scade.

Dacă Arafat e un bărbat de stat, sacrificiul lui personal trebuie să fie înaintea orgoliului, trebuie să spuna că nu e nimic anormal să fie verificat! Arafat are puterea să tempereze lucrurile, iar dovada de bărbăție vine atunci când vede că are puterea să miște masele și folosește această putere ca să calmeze, să rezolve, nu să instige.

Să fie clar: ceea ce a făcut Arafat este un lucru deosebit, dar legea trebuie respectată. Oamenii care au puterea, răspund doar pentru greșelile pe care le fac, nu pentru lucrurile bune pe care le fac! Acestea fac parte din fișa postului! Daca face bine, îi mulțumim, dar dacă a făcut rău, să răspundă”, ne-a mai declarar Dunca.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.