Exclusiv EvZ. Doina Gradea: „Unii dintre jurnaliștii TVR au folosit emisiunile în interes personal”

Doina Gradea, TVR

Doina Gradea nu este convinsă că ar exista o majoritate parlamentară care să o înlocuiasă. Nu l-a cunoscut pe Liviu Dragnea decât atunci când a fost propusă de PSD pentru o funcție în conducerea TVR. Consideră că atacurile la adresa ei provin din partea opozanților PSD și a angajaților nemulțumiți.

Un interviu cu cărțile pe față, acordat de Doina Gradea, președinte director-general Televiziunea Română, pentru Evenimentul zilei.

Ada Meseșan: Ați dori să vă continuați mandatul de Președinte Director-General al TVR? Zilele acestea se discută în spațiul politic despre schimbarea actualei conduceri a Televiziunii Naționale.

Doina Gradea: Am știut că va veni momentul în care voi fi schimbată încă de când am acceptat această poziție. Știu că atunci când se schimbă puterea politică, se schimbă și conducerea TVR. Important este să nu se schimbe lucrurile bune pe care le-am făcut în instituție.

Dacă consider oportun, îmi duc funcția în continuare. Dacă se va produce o schimbare, vom vedea. Vom vedea dacă va exista o majoritate parlamentară necesară pentru această schimbare.

„Am simțit o presiune foarte mare venită din toate părțile”

 Și dacă are loc schimbarea dv. din funcție, unde veți continua să activați?

Doina Gradea: Tot în TVR. Eu lucrez în TVR din anul 2016. Sunt economistă. Și am lucrat ca manager de proiect pe resurse umane. Mă întorc acolo de unde am plecat.

Vreau să spun ceva...În toți acești ani am simțit o presiune foarte mare venită din toate părțile.

La  cine sau la ce vă referiți? Cine sunt acele ,,părți”, despre care  vorbiți? Oameni, instituții?

Doina Gradea: Se știu ei care, ce și cum. Când va fi momentul voi spune pe larg despre asta. Am fost ținta multor atacuri grosolane care m-au afectat și pe mine și mi-au afectat și familia. Nu am cedat și nici nu voi ceda.

Nu am făcut jocuri politice pentru PSD. PSD nu mi-a cerut nimic. Conducerea PSD mi-a cerut doar să fac din TVR o televiziune de succes. TVR este acum pe drumul cel bun. Am făcut cele mai multe investiții și nu am comis fapte de corupție.

Rating mic din cauza scandalurilor din jurul TVR

Sunteți Președinte-Director General al TVT din anul 2017, propusă și susținută de PSD. Cum vă explicați faptul ca ratingurile emisiunilor Televiziunii Naționale sunt foarte modeste și că rolul TVR în audiovizual este irelevant?

Doina Gradea: La preluarea mandatului am făcut un studiu de piață ca să vedem ce dorește publicul de la noi. Misiunea publică a TVR implică diferite programe care nu produc neapărat audiență, dar care trebuie făcute. Mă refer la audiența publicului, nu la cea referitoare la publicitate. Pe acest subiect au fost dezbateri continue în TVR.

Am găsit TVR fără investiții în aparatură. Aparatura găsită era învechită, nu putea face performanță. Și acest factor influențează ratingul emisiunilor. Când am intrat pe format de transmisie  HD (high definition) audiențele au crescut.

Ratingul este mic și pentru că a fost o lipsă de promovare a emisiunilor TVR. Eu am început o campanie de promovare a produselor noastre în presă. Nu a fost suficient. Presa privată nu este interesată să facă publicitate TVR.

Apoi TVR a fost lovită tot timpul de scandaluri provocate din interiorul instituției, dar și venite din clasa politică. Acesta a fost un alt motiv pentru care publicul a întors spatele TVR.

Când am preluat conducerea am găsit datorii foarte mari, imense. Pe toate le-am plătit. În 2017 am primit de la Guvern un buget foarte mare care ne-a ajutat să stingem datoriile. Fără bugete semnificative nu se pot face emisiuni de calitate.

Iar bugetul TVR nu merge doar pe emisiuni. Merge și pe investiții, pe salarii. În prezent în TVR lucrează aproximativ 2000 de persoane.

„Unii dintre jurnaliști au folosit emisiunile și în interes personal”

În TVR există mulți profesioniști, unii dintre ei sunt notorii, care nu sunt incluși în programele televiziunilor, sunt marginalizați. Iar emisiunile de dezbateri au fost reduse în mandatul dv. la una singură, după Jurnalul de la ora 20.00, și a fost oferită unei persoane adusă din afara TVR. De ce nu ați apelat, în acest caz, la un jurnalist din TVR? Și de ce nu au emisiuni profesioniștii televiziunii?De ce nu sunt folosiți?

Doina Gradea: Profesioniștii din TVR au avut șansa, dar nu au făcut rating. Iar unii dintre ei au folosit emisiunile și în interes personal. Sunt destui care au făcut trafic de influență. Și continuă să facă.

Am auzit că în biroul unui ministru, o colegă din TVR i-a propus demnitarului ca eu să fiu demisă din funcția de PDG și ea să fie numită în locul meu.

În plus, neincluderea unor jurnaliști ai TVR în realizarea de emisiuni a ținut și de directorii de canale care au spus ,,asta este grila, asta este cea mai potrivită”.

În ceea ce privește emisiunea de dezbatere de pe canalul TVR1 din prime-time, ora 21.00, managementul TVR1  a dorit ca ea să fie moderată de un jurnalist din exterior (Ionuț Cristache, venit de la Antena3).

Despre Rapoartele Curții de Conturi...

Despre Rapoartele Curții de Conturi

Vi se reproșează că ați respins dezbaterea în Consilul de Administrație (C.A.)  al TVR a rapoartelor de control financiar ale Curții de Conturi și ale ministerului de Finanțe din anii 2018-2019. Rapoarte care ar fi probat neregularități în managementul financiar.

Doina Gradea:  Este cea mai mizerabilă minciună pe care o promovează unii din C.A. Aceste Rapoarte  se află la Parlament. Noi avem niște decizii ale Curții de Conturi în care s-au descoperit vicii de procedură. Ca urmare, am contestat în instanță aceste documente.

Noi nu avem de ce să dezbatem în C.A. aceste Rapoarte. În C.A. se discută hotărârile luate de Consiliul de Administrație și informări, la solicitarea membrilor C.A. Nu avem ce dezbate!

Este o minciună că în Rapoartele Curții de Conturi s-au găsit neregularități financiare. Raportul din 2018 este contestat în instanță și instanța a admis cererea noastră. Nu avem prejudicii financiare. Acest subiect este un atac la adresa mea.

TVR, fiind finanțată din bugetul statului, PDG este găsit responsabil pentru orice. Dar nu PDG a făcut greșeli. Eu, ca Președinte Director General sunt ultima care semnez actele financiare și contabile. Există specialiști care se ocupă de aceste domenii.

„Pe mandatul meu au fost difuzate cele mai echilibrate știri”

De ani de zile sunteți acuzată în spațiul public că ați promovat interesele politice ale PSD. PSD condus de Liviu Dragnea este cel care v-a propus și v-a susținut în funcția de PDG al Televiziunii Naționale. Cum le răspundeți contestatarilor dv?

Doina Gradea: Am fost acuzată de cei care făceau opoziție PSD, atât cei din mediul politic cât și cei din spațiul public. Când am intrat în TVR  eu veneam din mediul privat și nu am fost legată de nici un partid politic.

Nu știu cine din PSD s-a gândit la mine să mă propună în C.A. al TVR de unde am fost mai târziu nominalizată pentru funcția de PDG. Eu am fost invitată la PSD cu câteva zile înainte de declanșarea procedurilor parlamentare pentru nominalizări în conducerea TVR și mi s-a propus această poziție.

Liviu Dragnea era atunci președintele PSD, dar nu m-am cunoscut cu el înainte de acel moment. El a considerat atunci că sunt o propunere foarte bună și lucrurile au mers mai departe.

Nu am făcut în TVR politică pro-PSD. Acest lucru se vede și în Rapoartele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Dimpotrivă. Pe mandatul meu au fost difuzate cele mai echilibrate știri. Nu am promovat PSD.

În ceea ce privește prezența jurnalistului Ionuț Cristache, venit în TVR de la Antena 3 și care moderează emisiunea de dezbatere de la ora 21.00, eu consider că el este un jurnalist neutru, care nu are derapaje politice.

Toate acuzațiile sunt false. Toate partidele au avut acces la TVR. Iar o parte din acuzațiile care mi se aduc, că aș fi promovat politica PSD, provin și de la foști angajați ai TVR care au lucrat aici pe bani foarte mulți. Este normal ca ei să fie supărați.

Despre scoaterea parțială a mass-media de stat de sub controlul politic

Considerați că ar trebui depolitizate instituțiile media de stat? TVR, Radio, Agerpres.

Doina Gradea: Au fost discuții despre modificarea Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea TVR și Radio. Au fost aduse în anul 2017 unele mici modificări privind modul de finanțare. S-a renunțat la taxa radio-tv și banii vin acum doar de la buget. Eu cred că este mai bine așa, iar Curtea de Conturi poate controla mai eficient activitatea financiară din TVR.

Cred, totodată, că angajații din TVR nu ar trebui să fie membri în C.A. (potrivit legii, C.A. al TVR are 13 membrii dintre care doi reprezintă interesele angajaților din instituție n.r.). Cei doi membri ai C.A. care reprezintă salariații TVR confundă lupta sindicală cu ceea ce ar trebui ei să reprezinte de fapt în Consiliu. Acest lucru ar putea fi inclus ca o modificare a legii 41.

V-am întrebat dacă susțineți depolitizarea mass-media de stat. Sau scoaterea lor parțială de sub controlul politic, așa cum este în multe state din Europa. La ora aceasta, în România controlul politic pe mass-media de stat este total. Politicul își trimite reprezentanții în Consiliile de Administrație și numește și Președintele Director-General.

Nu cred că este nevoie de acest tip de schimbare. În toate statele din Europa, șefiile televiziunilor și posturilor radio de stat sunt numite de Guvern sau de Parlament.

Eu cred că parlamentarii și instituțiile care au dreptul la reprezentanți în C.A. (Guvernul și Administrația Prezidențială n.r.) ar trebui să trimită în Consiliul de Administrație  profesioniști adevărați. Care să nu transforme C.A. într-un mic parlament.