EXCLUSIV EVZ. „Dezvăluirile Senzaționale” l-au trimis la ușa pușcăriei pe Dan Diaconescu
- Ionel Stoica
- 4 septembrie 2014, 00:00
Metodele de presiune folosite de patronul OTV au fost dezvăluite de magistrații care l-au condamnat pe Dan Diaconescu pentru șantaj. DNA cere mărirea pedepsei.
Magistrații au explicat în motivarea sentinței lui Dan Diaconescu, patron OTV și lider PPDD, cum acesta punea presiune pe victimele sale. Ziaristul a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare pentru șantaj, dar procurorii DNA cer mărirea condamnării la 7 ani.
„Tactica utilizată de către Dan Diaconescu este aceeași, anunțând în termeni generici că urmează dezbaterea unui subiect ce are conotații compromițătoare pentru persoana șantajată, oferă apoi câteva informații vagi care lasă să se întrevadă conținutul negativ al dezbaterii față de subiectul în discuție, utilizând termeni bombastici precum <> ori <>, iar apoi totul se încheie apoteotic prin nedifuzarea niciunei informații legate de subiectul anunțat,” arată magistrații în motivarea condamnării.
„Averi fabuloase”
„Senzațional - Averile fabuloase ale primarului comunei Zărand”- era amenințarea la adresa primarului comunei Zărand (Arad), Ion-Florin Moţ. În cazul celei de-a doua victime, afaceristul Paul –Petre Țârdea, anunțul era: „Dezvăluiri senzaționale despre jocul Eurotombola”. În demersurile sale, Dan Diaconescu era ajutat de doi complici, colaboratori ai postului OTV, Doru Pârv și Mihai Ghezea. Aceștia erau cei care negociau cu victimele, prețul pentru a nu difuza reportajele. De exemplu, în cazul lui Moț, Pârv anunța pe primar să urmărească anunțul făcut de Dicoanescu la OTV, pentru a pune presiune pe el.
„De asemenea, o să vorbim despre corupție. Peste tot în țară. Dar vom vorbi despre primarul din Zărand, județul Arad, care a vândut peste 500 de ha din terenul oamenilor din comună unui italian. După un timp, a luat înapoi de la italian … mă rog, terenul. Judecătorii de la Chişineu Criş au favorizat câştigarea unor procese … se zice … că are niște vile … mă rog, în pădure, baruri, mai multe locuinţe, pe care, de asemenea, le avem filmate. Multe voci care susțin că domn’ primar ar face chiar trafic de influență cu anumiți miniștri”, era mesajul, transmis în direct la televizor, de Dan Diaconescu.
Judecătorii au explicat că infracțiunile de şantaj săvârşite de către cei trei prezintă un grad de pericol social deosebit de ridicat, „având în vedere importanţa valorilor sociale lezate, complexitatea manoperelor utilizate pentru îndeplinirea rezoluției infracționale, dar şi urmările însemnate produse asupra persoanelor vătămate”.
Vulnerabilitatea
„Faptele sunt cu atât mai grave cu cât inculpaţii s-au folosit de calitatea de realizatori de programe TV pentru îndeplinirea rezoluției infracționale, speculând anumite împrejurări care le creau părţilor vătămate o stare de vulnerabilitate,” se arată în sentință. Judecătorii au arătat că Diaconescu a jucat „rolul central în ecuația activității infracționale deduse judecății", datorită pozițieid e patron OTV.
Complicii lui DD
Pe 18 decembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 a decis în acest caz următoarele condamnări cu executare: Dan Diaconescu, patron OTV- 3 ani și jumătate, clarvăzătorul Doru Pârv- 3 ani și ziaristul Mihai Ghezea- 2 ani și jumătate. În plus, instanța a cofiscat 4.500 de euro de la Diaconescu. Patronul OTV și Pârv au fost obligați la plata sumelor de 40.000 de euro și 42.000 de lei către Ion-Florin Moț, cu titlul de daune materiale și morale. Potrivit motivării instanței, Ghezea și Pârv au avut o atitudine nesinceră, nu au recunoscut săvârșirea șantajului și au încercat să inducă în eroare anchetatorii. Recursul în acest proces are stabilit primul termen de judecată pe data de 3 octombrie, la Curtea de Apel București.
Stenograme
„Te-a tocat Dumnezeu!”
În cazul primarului din Zarand, Pârv i-a cerut suma de 200.000 de euro, redusă la 150.000 de euro, pentru a nu difuza „materialele” .
Moț: Două sute de mii de euro zis, da.
Pârv: Şi i-am zis: «Mă, uite aşa … » Şi el… el…Eu am impresia că el crede că tu-mi dai mie ăia cincizeci de mii de euro.... I-am spus şi aseară: «Mă, zic, să nu cumva … (să difuzeze reportajul-n.r.). Pentru că eu, zic, pe omul ăla îl cunosc »”...
Moț: Da, dar eu am vorbit clar, cum îmi vine mie banii, eu mă duc să-i duc fără nicio problemă, doar am vorbit ... cu oamenii ăia ai mei...Păi, sună-l să vezi ce poate să facă! Să nu mai dea nimica.
Pârv: Acolo ştii cum îi, ca un malaxor; când ai intrat te-a tocat Dumnezău şi sufletul tău … şi mie nu-mi trăbă aşa ceva...Şi are cred pă … cred că vicele acela al tău … de-o dat un interviu aşa, pă şustache şi acum ţi le ia de la DNA în jos toată suita dă are … de m-o zâs către mine că are emisiune dă … că aşa o fost cred, cerută emisiunea, dă 20 sau dă 30 de episoade.
În cazul lui Țârdea, pretențiile lui Diaconescu și Ghezea au fost de 100.000 de euro, sub forma unui contract de publicitate.
Țârdea: Că de-asta spun, eu atuncea am fost şi deschis şi nu sunt curvă ca să zici că sunt aşa, ştii? Dar şi sub presiune şi... Ştii ceam zis: „Dom’ le, bine! Suta asta de mii este pentru nocau... non-combat pe tot ce înseamnă Ghezea şi tot ce înseamnă Dan, ăă... Diaconescu!”
Ghezea : Corect!
Țârdea: Dar, după aia, ai văzut ce-a zis: „Bine, da’ publicitatea-i publicitate, separat!’ Te întreb eu pe tine!