Evz.ro a anunțat, în premieră, detalii din dosarul în care a fost reținut, acum, Mircea Negulescu, celebrul fost procuror DNA Ploiești. Un document incendiar care stă la baza acuzațiilor la adresa lui, prezentat de evz.ro în exclusivitate
La un an și șase luni după ce evz.ro anunța, în exclusivitate, că unitatea „de elită” a DNA Ploieşti s-a transformat în grup infracţional organizat, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus reținerea fostului procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”.
Alături de el a fost reținut și omul lui de încredere, folosit în anchetele abuzive pe care le făcea „Portocală” pentru a „stoarce” informații prin diferite forme.
Este vorba despre comisarul șef Mihai Iuliano Iordache, polițistul acuzat, la rândul lui, de mai multe infracțiuni.
Printre faptele de care este acuzat Negulescu, prezentate pe 14 ianuarie 2019 de evz.ro, se numără și cel anunțate, acum, de Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în motivarea reșinerii lui Mircea Negulescu:
Cercetare abuzivă, represiune nedreaptă - 4 infracțiuni, instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii, fals intelectual, abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat.
Anchetă comună EvZ și Incisiv de Prahova. Procurori contra procurori: acuzații de fapte extrem de grave la DNA Ploiești
DOCUMENT EXPLOZIV al DNA. Manevra lui „Portocală” în „Dosarul Ghiță”
De asemenea, polițistul Mihai Iuliano Iordache este acuzat de:
Complicitate la cercetare abuzivă - 6 infracțiuni, complicitate la represiune nedreaptă - 4 infracțiuni, complicitate la instigare la represiune nedreaptă, complicitate la influențarea declarațiilor, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii, fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu - 4 infracțiuni și constituirea unui grup infracțional organizat.
Evz.ro a dezvăluit, în premieră, care este grupul infracțional organizat la care fac referire anchetatorii…
Așa cum reiese din informațiile obținute, în ianuarie 2019, de evz.ro, într-o anchetă comună cu Incisiv de Prahova, procurorii Lucian Onea, Mircea Negulescu, Alfred Virgiliu Savu, Giluela Deaconu, Elena Cerasela Răileanu și ofițerii de poliție judiciară Gabriela Florea și Mihai Iuliano Iordache și Nicolae Adrian Chiriță se fac vinovați de constituirea unui grup infracțional organizat.
Din informațiile obținute atunci reiese că, în perioada 2013-2016, prin dosarele facute „de paradeală” sau din simple „fetișuri” au acționat în scopul comiterii infracțiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare, cercetare abuziva, represiune nedreapta, fals intelectual și uz de fals, încalcarea drepturilor și libertaților unor persoane, chiar daca acestea erau nevinovate, divulgarea unor secrete de stat, abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata.
Grupul infracțional organizat de la Ploiești a avut mai mult ținte. Astfel, așa cum reiese din documentele obținute de evz.ro, „au fost exercitate presiuni şi constrângeri faţă de persoana vătămată Cosma Vlad Alexandru, cercetat în calitate de inculpat, în scopul de a-l determina să dea declaraţii cu privire la numiţii Ponta Victor Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Dragnea Liviu, Savu Daniel, (fost senator PSD – n.r.) Tudose Liviu Mihail (procuror general adjunct la Parchetul Curţii de apel Ploieşti – n.r.), Voloşevici Andrei, Bădescu Iulian (foşti primari PDL şi respectiv PSD ai municipiului Ploieşti – n.r.)”.
Faptele sunt confirmate, în mare măsură, acum, de motivarea deciziei de reținere a lui Mircea Negulescu și a ofițerului de poliție judiciară Mihai Iuliano Iordache.
„În fapt, primul inculpat, în calitate de procuror de caz la DNA – ST Ploiești, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofițer de poliție judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare și a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA – ST Ploiești, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 4 persoane precum și măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar față de 3 persoane, despre care cunoștea că sunt nevinovate, și ar fi determinat judecătorul de drepturi și libertăți să dispună, fără vinovăție, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului probator plăsmuit”, se a arată în comunicatul Parchetului General.
Totodată, susțin procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, Mircea Negulescu „ar fi determinat 4 persoane, prin corupere, prin constrângere sau prin alte fapte cu efect vădit intimidant, să dea declarații mincinoase în cele două dosare instrumentate, ar fi determinat 3 persoane să formuleze, ca urmare a constrângerii exercitate asupra lor, denunțuri cu privire la existența unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale”.
Totodată, precizează anchetatorii, fostul procuror DNA „ar fi procedat la falsificarea denunțurilor și a declarațiilor acestor persoane prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, precum și la clasificarea denunțurilor ticluite în numele a doi dintre denunțători”.
Toate aceste fapte, mai precizează Parchetul General, „ar fi fost săvârșite în cadrul unui grup infracțional organizat în scopul ticluirii celor două dosare ale DNA – ST Ploiești pentru învinuirea pe nedrept a unor persoane, deși cunoșteau că acestea sunt nevinovate”.
Manevra din dosarul lui Sebastian Ghiță
Un document exploziv al DNA, care arată o manevră „murdară” a fostului procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a intrat în posesia evz.ro și a fost publicat în „Evenimentul zilei” pe data de 17 septembrie 2017.
Este vorba despre un proces verbal din 29 februarie 2016 încheiat de un ofițer care, în baza unei ordonanțe a procurorului, a ridicat mai multe documente dintr-un dosar înregistrat în anul 2014 și le-a mutat în altul, înregistrat în anul 2015.
Dosarul 308/P/2015 unde au ajuns documentele originale din dosarul 150/P/2014 este cel prin care a fost trimis în judecată fostul deputat Sebastian Ghiță, alături de Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, secretarul de stat în MAI și fost şef al IPJ Prahova, Viorel Dosaru, precum şi fostul şef al DGA Ploiești, Constantin Ispas.
Pe baza rechizitoriului întocmit de Mircea Negulescu, Sebastian Ghiţă a fost judecat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Documentele ridicate din doasrul 150/P/2014, descrise în procesul verbal întocmit, pe 29 februarie 2016, de comisarul șef Sorin Constantin, ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA Ploiești, sunt:
Plângerea lui Radu Adrian Budui împotriva lui Mircea Negulescu;
Situațiile fiscale ale lui Mircea Negulescu și ale soției sale Sonia Janina;
Declarațiile de avere și de interese ale lui Mircea Negulescu;
Document cu date ce conțin informații despre Mircea Negulescu și un ofițer de poliție, comisar șef Mihai Iuliano Iordache.
Plângerea împotriva lui „Portocală”, declarațiile de avere și interese și situațiile fiscale ale fostului procuror și ale soției sale au fost descoperite, în urma unei percheziții la domiciliul și la biroul fostului șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești, Mihail Saghel.
De asemenea, documentul care conține date privitoare la Mircea Negulescu și despre ofițerul Mihai Iuliano Iordache au fost predate procurorilor anticorupție de fostul şef al DGA Ploiești, Constantin Ispas, în timpul perceheziției efectuate la domiciul său de procurorii DNA.
Mihai Iuliano Iordache, ofițer la IPJ Prahova a ajuns, în 2016, la DNA Ploiești.
Cu alte cuvinte, acest proces verbal, intrat în posesia evz.ro, demonstrează că unele probe, invocate de Negulescu în dosarul în care îi acuză pe Ghiță și pe magistrații și polițiștii cercetați în dosarul din 2015, sunt, de fapt, informații din dosarul din 2014.
Cei doi polițiști care adunau informații despre Negulescu, Mihail Saghel și Constantin Ispas, au fost, ulterior, cercetați de DNA în dosarul nr. 150/P/2014 și arestați, în 2015.