DOCUMENT EXPLOZIV al DNA. Manevra lui „Portocală” în „Dosarul Ghiță”

DOCUMENT EXPLOZIV al DNA. Manevra lui „Portocală” în „Dosarul Ghiță”

Un document exploziv al DNA, intrat în posesia EVZ, arată cum a mutat procurorul Mircea Negulescu, zis „Portocolă”, probe dintr-un dosar în altul în care este incriminat fostul deputat Sebastian Ghiță, alături de mai mulți magistrați și polițiști. Printre actele transferate se numără și o plângere penală împotriva fostului magistrat. Pentru o astfel de manevră, Înalta Curte și Casație și Justiție a declarat probele nelegale, în cazul fostului procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose. Documentele care îl incriminau pe „Portocală” au fost descoperite, în timpul unor percheziții la domiciliile a doi foști șefi de la Criminalitate Organizată și, respectiv, DGA, care au fost, ulterior, arestați.

Un document exploziv al DNA, care arată o manevră „murdară” a fostului procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a intrat în posesia EVZ. Este vorba despre un proces verbal din 29 februarie 2016 încheiat de un ofițer care, în baza unei ordonanțe a procurorului, a ridicat mai multe documente dintr-un dosar înregistrat în anul 2014 și le-a mutat în altul, înregistrat în anul 2015. Dosarul 308/P/2015 unde au ajuns documentele originale din dosarul 150/P/2014 este cel prin care a fost trimis în judecată fostul deputat Sebastian Ghiță, alături de Aurelian Mihăilă,  fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, fostul secretar de stat în MAI și şef al IPJ Prahova, Viorel Dosaru, precum şi fostul şef al DGA Ploiești, Constantin Ispas.

Pe baza rechizitoriului întocmit de Mircea Negulescu, Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În această cauză, aflată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost audiat, marți, Mircea Negulescu.

Documentele ridicate din doasrul 150/P/2014, descrise în procesul verbal întocmit, pe 29 februarie 2016, de comisarul șef Sorin Constantin, ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA Ploiești, sunt:

  • Plângerea lui Radu Adrian Budui împotriva lui Mircea Negulescu;
  • Situațiile fiscale ale lui Mircea Negulescu și ale soției sale Sonia Janina;
  • Declarațiile de avere și de interese ale lui Mircea Negulescu;
  • Document cu date ce conțin informații despre Mircea Negulescu și un ofițer de poliție, comisar șef Mihai Iuliano Iordache.

Plângerea împotriva lui „Portocală”, declarațiile de avere și interese și situațiile fiscale ale fostului procuror și ale soției sale au fost descoperite, în urma unei percheziții la domiciliul și la biroul fostului șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești, Mihail Saghel. De asemenea, documentul care conține date privitoare la Mircea Negulescu și despre ofițerul Mihai Iuliano Iordache au fost predate procurorilor anticorupție de fostul şef al DGA Ploiești, Constantin Ispas, în timpul perceheziției efectuate la domiciul său de procurorii DNA. Mihai Iuliano Iordache, ofițer la IPJ Prahova a ajuns, în 2016, la DNA Ploiești.

Cu alte cuvinte, acest proces verbal, intrat în posesia EVZ, demonstrează că unele probe, invocate de Negulescu în dosarul în care îi acuză pe Ghiță și pe magistrații și polițiștii cercetați în dosarul din 2015, sunt, de fapt, informații din dosarul din 2014.

Cei doi polițiști care adunau informații despre Negulescu, Mihail Saghel și Constantin Ispas, au fost, ulterior, cercetați de DNA în dosarul nr. 150/P/2014 și arestați, în 2015.

Iată ce conține documentul DNA, obținut de EVZ:

„Dosar 308/P/2015 DNA Ploiești

Proces verbal

Anul 2016, luna februarie, ziua 29 la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești

Comisar șef Constantin Sorin, ofițer de poliție judiciară din cadrul sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești. Fiind în continuarea dosarului 308/P/2015 și având în vedere ordonanța procurorului din 29.02.2016, astăzi, data de mai sus, am procedat la ridicarea din dosarul de urmărire penală al unității nostre de parchet nr.150/P/2014, mai exact din volumele nr.37 și nr. 51, a următoarelor înscrisuri:

  • Plângerea numitului Budui Radu Adrian împotriva lui Negulescu Mircea, fila 25;
  • Situațiile fiscale individuale aparținând contribuabililor Negulescu Sonia Janina și Negulescu Mircea, filele 26, 27,28,29,30,31,32,,33,34,35 și 36;
  • Declarațiile de avere și declarațiile de interese aparținând lui Negulescu Mircea, filele 37, 38,39,40,41,42,43,44,45 și 46;
  • Document ce conține date privind pe magistratul procuror Mircea Negulescu și pe ofițer de poliție, comisar șef Iordache Mihai Iuliano, filele 140,141,142,143,144 și 145;

Documentele mai sus enumerate după ce au fost identificate și ridicate din volumele ce constituie dosarul de urmărire penală nr. 150/P/2014, având numerele 37 și, respectiv, 51, au fost xerocopiate și înlocuite în cadrul volumelor precizate anterior iar originalele au fost atașate cauze nr.308/P/2015, așa cum s-a dispus în ordonanța ante-menționată.

Documente menționate la punctele 1,2 și 3 au fost ridicate din volumul 37, inscripționat „Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție, ST – Ploiești, dosar nr. 150/P/2014, documente ridicate la percheziția domiciliară de la Saghel Mihail, domiciliu, Ploiești, str. Lăpușna, – birou BCCO”, iar documentul de la punctul 4 a fost ridicat din volumul 51 inscripționat „Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție, ST – Ploiești, dosar nr. 150/P/2014, documente predate, vol. I, 18.08.2015, com. Brazi, sat Brătești, str I.L.Caragiale, nr.3”, ce conține documente predate de către Ispas Constantin, cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la adresa de domiciliu a acestuia. Documentele mai sus menționate conțin semnăturile inculpaților Saghel Mihail-Emanuel și Ispas Constantin, așa cum au fost aplicate, conform proceselor verbale din 28.01.2016 și, respectiv, 29.01.2016 care, de asemenea, sunt arașate, în xerocopie, la dosarul nr. 308/P/2015.

Pentru care am încheiat prezentul proces verbal într-un singur exemplar”.

Înalta Curte: probe nelegale

Cercetările în cazul lui Saghel și Ispas, anchetați de DNA alături de fostul adjunct al IPJ Prahova, Adrian Rădulescu și fostul șef al Poliției Locale, Cristinel Toader, au fost începute tot de Mircea Negulescu, pe vremea când era procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, conform declarațiilor date de fostul ofițer SRI, Daniel Florea. Florea susține că „Portocală” l-a obligat pe Toader să depună mărturie împotriva pentru a-l discredita. Alături de alți doi ex-ofițeri ai serviciului secret, Florin Giulianu și Petre Sever, aflați în dispută cu fosta conducere a SRI, la cârma căruia se afla prim-adjunctul Florian Coldea, Daniel Florea a fost ținta unor percheziții efectuate, ulterior, de Mircea Negulescu, în calitate de procuror DNA, într-un dosar în care cei trei erau acuzați de șantaj.

În același dosar, aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorii au decis, în septembrie 2016, ca dosarul în care au fost puși sub acuzare fostul procuror Liviu Mihail Tudose, alături de fostul deputat Sebastian Ghiță, să fie retrimis la DNA Ploiești, după ce magistrații au constatat că acuzarea a obținut ilegal probe împotriva inculpatului.

Soluția instanței:

„I. Admite cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Tudose Liviu Mihail numai în ceea ce priveşte caracterul nelegal al probei constând în declaraţia dată de acesta în calitate de martor la data de 2.03.2016 şi folosită ca mijloc de probă în acuzarea sa şi caracterul nelegal al ordonanţei nr. 308/P/2015 din 21 martie 2016 prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Tudose Liviu Mihail pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii prevăzută de art. 12 lit.b teza a II-a din Legea 78/2000 prin folosirea ca mijloc de probă a declaraţiei dată de acesta în calitate de martor şi în consecinţă: Exclude ca nelegală declaraţia dată de inculpatul Tudose Liviu Mihail în calitate de martor la data de 2.03.2016 şi folosită ca mijloc de probă în acuzarea sa. Desfiinţează ordonanţa nr. 308/P/2015 din 21 martie 2016 prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuare în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Tudose Liviu Mihail pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii prevăzută de art. 12 lit.b teza a II-a din Legea 78/2000, urmare a nelegalei administrări în susţinerea acuzării aduse împotriva sa, a declaraţiei date de acesta la data de 2.03.2016 în calitate de martor. Dispune trimiterea cauzei în vederea înlăturării neregularităţilor constatate în termen de 5 zile de la data comunicării prezentei încheieri cu menţiunea de a se preciza dacă se menţine dispoziţia de trimitere în judecată şi pentru această infracţiune sau se solicită restituirea cauzei. II. Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Ghiţă Sebastian Aurelian, Dosaru Viorel, Ispas Constantin. III. Fixează termen de judecată la data de 5.10.2016, ora 10,30 Sala Secţiilor Unite. Constată că inculpaţii au fost asistaţi de apărători aleşi. Definitivă”.