Exclusiv. Erdogan Magnificul. Gafele prin care România a reușit să îl transforme într-un erou regional. Video

Exclusiv. Erdogan Magnificul. Gafele prin care România a reușit să îl transforme într-un erou regional. VideoSursa foto: Kremlin

Într-un podcast exploziv marca EVZ-Play, generalul Alexandru Grumaz şi jurnaliştii Mădălin Ionescu şi Robert Turcescu au disecat unul dintre efectele colaterale ale războiului din Ucraina, și anume repoziționarea actorilor regionali și detașarea unor noi lideri geopolitici. Unul dintre aceștia este controversatul președinte turc Recep Tayyp Erdogan, la a cărui ascensiune a contribuit inclusiv țara noastră.

În opinia generalului Grumaz, opinie împărtășită și de alți specialiști de la debutul conflictului de la granițe, țara noastră a ratat o ocazie uriașă de a se afirma ca actor regional în condițiile în care avea premise favorabile în acest sens.

Cum a ratat România șansa de a se detașa în Flancul estic al NATO

Mai mult, diplomația noastră i-a permis președintelui Erdogan „să joace de unul singur”. Unul dintre efecte este acela că liderul turc are abilitatea de a profita de criza energetică mizând pe resursele din Marea Neagră.

A început exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră. Ciucă: „Va asigura 10% din necesarul național”

„În 1996 eram la Universitatea Națională de Apărare. Am avut o lucrare despre lărgirea NATO, pe care a citit-o și madame Allbrigt. Scriam că Polonia și România sunt importante ca țări care trebuie să intre în NATO în 1997, pentru că Ungaria și Cehia nu contează practic în operațiunile militare din Flancul estic. Nu facem nimic în ceea ce privește relația trilaterală România-Polonia-Turcia.

Gen. Grumaz: L-am lăsat pe Erdogan să joace de unul singur

Nu facem nimic. L-am lăsat pe Erdogan să joace de unul singur. Nu putem să-l lăsăm pentru că nu e numai Erdogan. Își rezolvă problemele, pe el nu-l mai interesează Marea Neagră. Marea albastră, casa albastră a lui Erdogan, este Mediterana la ora actuală. Acolo sunt resursele de petrol, el acolo vrea. Acolo are probleme cu Grecia. Nu-l interesează Marea Neagră.

A acceptat hegemonia rusă, l-a transformat în lac rusesc, ia petrol de la ruși. Șeful trezoreriei americane i-a spus clar: Atenție! Ați trecut la colaborare militară cu Rusia. Toți banii rușilor s-au transferat în Turcia. Toate navele oligarhilor ruși sunt în Turcia. Tineri din IT vin și lucrează în Turcia cu sacoșe pline de bani”, a avertizat analistul militar în cadrul podcastului EVZ Play. Acesta a fost completat de moderator, care a amintit că în prezent Antalia este pur și simplu invadată de ruși, care au venit „cu o căruță de bani¢, dar și de ucraineni, împreună dând peste cap piața imobiliară turcă. „Valorile rușilor s-au transferat în Turcia", a conmfirmat gen. (R) Alexandru Grumaz.

Turcia și Rusia = Love

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc au anunțat, la începutul lunii august, un acord de consolidare a cooperării energetice și economice după întâlnirea de la Soci, Rusia. Ankara anunțase, de asemenea, o plată parțială în ruble pentru gazul rusesc și o extindere a domeniului de aplicare a sistemului de plată rusesc Mir în Turcia. Potrivit cifrelor oficiale, exporturile turcești către Rusia între mai și iulie au crescut cu aproape 50% față de anul trecut.

Președintele turc și-a justificat politica de neparticipare la sancțiunile împotriva Rusiei prin dependența puternică a Turciei de petrolul și gazele rusești. Washingtonul se teme că rușii sancționați vor înființa entități turcești pentru a eluda sancțiunile. Potrivit Wall Street Journal, cetățenii ruși au deschis peste 500 de companii în Turcia din ianuarie, de două ori mai multe decât anul trecut.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro