EXCLUSIV. Epopeea spitalului Gomoiu, unitate medicală care putea trata mii de copii. Cum s-au investit zeci de milioane de euro pentru o unitate medicală care stă închisă

EXCLUSIV. Epopeea spitalului Gomoiu, unitate medicală care putea trata mii de copii. Cum s-au investit zeci de milioane de euro pentru o unitate medicală care stă închisă

Spitalul dr. Victor Gomoiu, care ar putea salva vieţiile a zeci de mii de copii, stă închis. În timp ce Municipalitatea susţinea în august 2016, că noua unitate sanitară este gata şi că mai sunt necesare dotările pe care le face Administraţia Spitalelor, reprezentanţii Administraţiei spun că nu au cum să cumpere echipamente pentru că nu este gata construirea spitalului.

Ziarul Evenimentul Zilei a solicitat, în august 2016, Primăriei Capitalei stadiul lucrărilor privind reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de copii Dr. Victor Gomoiu, unitate medicală care nu funcţionează nici în prezent.

În timp ce Primăria Capitalei susţinea în august 2016, potrivit unui răspuns dat EVZ-ului de Biroul de Presă al Municipalităţii, că spitalul este gata şi Administraţia Spitalelor mai are de făcut dotări, muncitorii au explicat, pentru EVZ, pe 13 martie 2017, că nu este gata spitalul decât în proporţie de 85%, iar reprezentanţii Administraţiei Spitalelor spun că că nu pot cumpara aparate, pentru că se învechesc.

Ce spunea Primăria Capitalei în august 2016

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ  a solicitat stadiul lucrărilor în cazul spitalului Gomoiu în august 2016. Care a fost răspunsul Municipalităţii: "În conformitate cu Instructiunea AMPOR nr.146/2016, proiectul ,,Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de copii Dr. Victor Gomoiu" a fost prelungit până la dată de 01.11.2016, în vederea îndeplinirii indicatorilor şi asigurării funcţionalităţii acestora. În ceea ce priveşte lucrările la acest obiectiv de investiţii, facem precizarea că acestea au fost finalizate. În acest moment mai sunt necesare câteva dotări suplimentare care urmează a fi făcute de către Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti".

Ce a explicat primarul general Gabriela Firea în noiembrie 2016

Pe data de 25 noiembrie 2016 Gabriela Firea declara că lucrările la Spitalul de Copii Dr. Victor Gomoiu au fost reluate și a estimat că vor fi terminate în câteva luni. Iar dacă în august 2016 reprezentanţii Municipalităţii au răspuns EVZ-ului că spitalul este gata şi mai trebuie dotat, în noiembrie edilul-şef spune că, clădirea este gata în proporție de 85-90%, iar apoi va urma dotarea spitalului. Gabriela Firea a mai explicat în noiembrie să ar urma să achite până la sfârşitul anului sumele restante către constructor şi consulntant, sume moştenite de la fostul edil-şef al Capitalei, Sorin Oprescu.

"Spitalul de Copii Gomoiu e un obiectiv de investiții pentru care bucureștenii au plătit în timp aproximativ 46 de milioane de euro. Am găsit și acest șantier blocat, s-a dat un ordin de sistare a lucrărilor în decembrie 2014. Am găsit de asemenea o datorie către constructor și consultant împreună și o sumă globală aproximativ 8 milioane de euro și anumite păreri divergente între constructor, consultant și proiectant, dar ele nu erau din cauza faptului că persoanele nu doreau să se implice și să muncească pentru finalizarea spitalului, ci pentru că au fost foarte multe greșeli sau lucruri care nu au fost luate în seamă chiar la semnarea contractului. După ce împreună cu constructorii, consultanții, proiectanții și managerul acestui spital de copii am avut mai multe întâlniri și grupuri de lucru, am deblocat și acest șantier, de astăzi se lucrează în Spitalul de copii 'Victor Gomoiu', chiar ieri (...) s-au votat și noi indicatori tehnico-economici, pe baza cărora această lucrare va putea să fie finalizată în câteva luni", a explica Firea la acea vreme aflată în vizită la Spitalul 'Gomoiu'. Ea a menționat că la spital vor putea veni pacienți din toată țara, nu doar din București.

De ce este nevoie de acest spital

Spitalul ar urma să aibă 210 de paturi și încă 20 de paturi pentru zi. Va cuprinde toate specialitățile vor lucra în jur de 300 de medici și asistenți.

"M-aș bucura foarte mult ca, nu în mai mult de 6 luni, cuprinzând 3-4 luni finalizarea clădirii în sine și câteva luni pentru dotarea și de asemenea pentru funcționalitatea acestui spital, să putem să ne bucurăm de cel mai mare și mai modern spital de copii din țară la București", mai declara Firea în noiembrie 2016.